Професорська ковбаса та депутатське морозиво: хто в Україні заробляє на «роялті»

  • 23 трав. 2018 13:34
  • 1295
    • Новина Професорська ковбаса та депутатське морозиво: хто в Україні заробляє на «роялті» Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Винаходи, торгові марки, патенти. В деклараціях чиновників – не тільки квадратні метри та готівка. Видання bihus.info підрахувало, скільки заробляють чиновники на торгових марках та патентах. 
     
    «Співаючий ректор» України Михайло Поплавський запатентував навіть власне прізвисько «культурний олігарх». У декларації голови вишу - 127 авторських прав. Це патенти на пісні, кліпи, прощальні концерти. Та і це не все. Ще у активі ректора – торгові марки «професорська» та «ректорська» ковбаса та навіть окрошка. Загалом у минулому році Михайло Поплавський заробив за рахунок роялті (виплат власнику авторських прав) понад 26 млн гривень.
     
    А депутату Житомирської міськради Петру Рудю авторські права принесли 19 мільйонів гривень. Він - власник торгової марки “Рудь”, що є найбільшим українським виробником морозива.
     
    34-ма патентами на промислові зразки та знаки для товарів і послуг володіє мер Кропивницького та власник компанії “Ятрань” Андрій Райкович. У 2017 році за рахунок роялті він заробив 18 млн гривень.
     
    Депутат Гліб Загорій отримав понад 9 млн гривень роялті від фармацевтичної фірми “Дарниця”. 
     
    І замикає п’ятірку фіналістів мер Києва Віталій Кличко, якому його спортивний бренд приніс майже 5 млн гривень.
    Також у списку творчих і винахідливих топ-чиновників  - народні депутати Володимир Мисик, Сергій Лещенко, Ольга Богомолець, Оксана Білозір, Роман Семенуха та молодий письменник й за сумісництвом міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.
     
    Загалом у 2017 році виплати за користування авторськими правами та творча діяльність принесли українським чиновникам понад 105 млн гривень. 
     
     
    Підготовлено ГО «Інтерньюз-Україна» в рамках проекту «Декларації» 
     
    Нагадаємо: Нацагентство з питань запобігання корупції перевірить декларації нардепів Павелка і Жеваго