На Знам'янщині з ініціятиви свободівців відзначили 100-річчя Української національної революції

  • 22 трав. 2018 15:00
  • 855
    • Новина На Знам'янщині з ініціятиви свободівців відзначили 100-річчя Української національної революції Ранкове місто. Кропивницький
    На Знам'янщині з ініціятиви свободівців   відзначили 100-річчя Української національної революції
     
    З 10 по 14 травня 2018 року з ініціятиви Знам'янської районної організації ВО "Свобода" пройшли заходи вшанування 100-річчя Української національної революції 1917-1921 років. Про це повідомляє Свобода Кропивницький 
     
    Так, 10 травня в Дмитрівській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 відбулася презентація роботи учениці 10-го класу Марії Павленко "Звільнення Криму від більшовиків. Петро Болбочан" (керівник - учитель історії і правознавства Наталія Суботінова). 14 травня у Іванковецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів пройшла презентація роботи учня 11 класу Ігоря Гладковського "Євген Коновалець і Січові стрільці - активні учасники національної революції, боротьби за самостійну Україну" (керівник - учитель історії і правознавства Алла Олійник). Виступ Ігоря Гладковського доповнила учениця 11-го класу Катерина Григор'єва, яка на великому екрані представила світлини, на яких зафіксовані цікаві епізоди життя і боротьби Євгена Коновальця. На презентаціях були присутні учні 9-11 класів відповідних шкіл.
     
    Конкурсанти презентували хороший рівень знань і розуміння висвітлених в роботах подій, а також тверду громадську патріотичну позицію при характеристиках Петра Болбочана і Євгена Коновальця як видатних воєначальників і борців за незалежну Україну.
     
    Свободівці подякували конкурсантам і їхнім керівникам за роботу і можливість зустрітися з учнями, яких коротко ознайомили з загальною складною ситуацією і героїчно-трагічними подіями в Україні в ті роки, назвали основні причини поразки і головних винуватців - тодішніх "вождів" - Грушевського, Винниченка, Петлюру.
     
    Учасники конкурсу були нагороджені грамотами, а їхнім керівникам були вручені подяки. Крім того, конкурсанти і керівники отримали подарунки - книги Василя Шкляра "Чорний Ворон", "Маруся", а також книги від самого автора Анатолія Загравенка "Вкраїна зачекалася на вас" і біля десятка невеликих збірок його поезій різних років видання. Були вручені книги "Степан Бандера - людина-борець-провідник" і "Приказки та прислів'я із "Словника української мови" Бориса Грінченка.
     
    Колективам шкіл з вдячністю за підтримку ініціятиви "Свободи" були вручені два томи поезій і прози Анатолія Загравенка, в яких зібрані його поетичні і прозові твори досі видані. Третій конкурсант - учень 10 класу Цибулівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Данило Дем'яненко з роботою "Українська революція крізь призму історії рідного краю." За домовленістю з його керівником, завучем школи Аллою Поліщук участь націоналістів у презентації обмежиться врученням грамоти, подяки і подарунків від конкурсної комісії під час "останнього дзвоника" 31 травня.
     
    Нагадаємо, що 16 вересня 2017 року в селі Цибулевому з ініціятиви свободівців Знам'янщини, підтриманої козацтвом, "Просвітою", Майданом, відбулося перше вшанування видатних учасників національної революції 1917-1921 років під назвою "Холодноярські отамани Кропивниччини".
     
    У цій ситуації Знам'янська районна організація ВО "Свобода" за підтримки Знам'янського благодійного фонду імені Григорія Ващенка ініціювала проведення районного громадського конкурсу, присвяченого 100-річчю подій Української національної революції 1917-1921 років. Ініціятива була узгоджена із Знам'янським районним відділом освіти, який направив відповідні повідомлення директорам шкіл.
     
    І знову фактичний бойкот: конкурсна комісія (О.Голінько, А.Загравенко, Я.Корчинський) отримала роботи старшокласників всього з трьох шкіл - Дмитрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, Іванковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів і Цибулівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.
     
    По суті, така ситуація була ігноруванням Указу Президента України і відповідного розпорядження Кабміну. І це означає, що керують школами району не національно свідомі громадяни України, а "совки", характерну рису яких заклеймив наш видатний педагог і громадський діяч Борис Грінченко більше ста років тому у вірші "Переляканий": "…Ні, хоч дуже я люблю Україну-неньку, а сидітиму краще потихеньку". Ймовірно, це тому, що районне і обласне керівництво залишається на такому самому рівні.
     
    Олександр Голінько, голова Знам'янської районної організації ВО "Свобода"