В оренді чи все на дружинах: статки голів фракцій у Раді-2017

  • 22 трав. 2018 18:04
  • 1034
    • Новина В оренді чи все на дружинах: статки голів фракцій у Раді-2017 Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вони безперечно впливові політики, адже очолюють фракції у парламенті країни у 42 мільйони. Втім, у декого з них немає власної нерухомості, а хтось має лише дві тисячі доларів заощаджень. Інші ж, навпаки, дивують сотнями рахунків та підприємств, а також гектарами у елітних селищах. А ще – більшість з них, ймовірно, полюбляє фемінізм – адже 80% нерухомості і левова частка рахунків належить дружинам політиків. Чи чоловікам. Що ж задекларували керівники фракцій та депутатських груп Верховної Ради? – читайте далі.
     
    Переглядаючи нові декларації, ми звертали увагу на два показники: активи та нерухомість. За активами вирахували найбагатших та тих, хто за політичне життя суттєвих статків чомусь не нажив. 
     
    Найбагатшим серед голів парламентських фракцій та груп виявився Віталій Хомутиннік. Родом з Макіївки. У минулому – регіонал, зараз керівник депутатської групи «Відродження». З нерухомості у Віталія Юрійовича у власності тільки машиномісце. Дві квартири має дружина Світлана. Ще у неї маєток в оренді. Авто теж задекларовано небагато: по одній іномарці у власності Віталія та дружини. 
     
    А от творів мистецтва у голови «Відродження» доволі – опис розтягнувся на кілька сторінок. Не менше у Віталія Хомутинніка підприємств: у декларації вказані понад три десятки. Відповідні і активи: всього нардеп задекларував понад 500 мільйонів гривень. 
     
    Наступним із майже вдесятеро меншими статками йде голова парламентської групи «Воля народу» Ярослав Москаленко. Родом – з Вишгорода. Теж у 2012 балотувався від Партії регіонів. З нерухомості політик має квартиру, а іншим володіє дружина. В неї і квартири, і будинок на 400 метрів, і нежитлові приміщення, і чималенькі ділянки землі. Також депутат декларує коштовні годинники, мисливську зброю, ювелірні вироби. Серед авто – Порше та Бентлі, причіп для перевезення човнів та причіп-рефрижератор. Сума активів Ярослава Москаленка перевищує 59 мільйонів гривень.
     
    Третій у рейтингу – голова радикальної партії власного імені Олег Ляшко. В нього якраз власної нерухомості достатньо – і будинок, і квартира, і офіс у Києві та області. Сім земельних ділянок. Є квартира і дача і у дружини Росіти. Втім, вона представлена у декларації як особа, з якою Олег Валерійович не перебуає у шлюбі. Одружився ж політик нещодавно. Авто у Олега Ляшка також задекларовано небагато: як і у Віталія Хомутинніка  - по одному у нього і дружини. Загальна ж сума статків у активах становить 39 мільйонів гривень.
     
    Трішки відстає від Олега Ляшка співголова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко. Родом з Горлівки. У минулому – міністр палива та енергетики, віце-прем’єр в уряді Миколи Азарова. Очолив «Опозиційний блок» у 2014 році. ЗМІ назівають Юрія Бойка олігархом. З нерухомості ж у політика – будинок та земля на Донеччині, дві квартири та офіс на Луганщині, у дружини ж – і маєток на Київщині, і велика квартира у столиці. Також у декларації Юрія Бойка -  Мерседес та «копійка». Дружина декларує корпоративні права на ТОВ «Столична нерухомість». Загальна ж сума активів Юрія Бойка – 38 мільйонів гривень.
     
    П’ята у рейтингу за активами – голова фракції «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Власної нерухомості леді Ю взагалі не декларує. Все, що є – в оренді. Також вказала у звіті годинники та ювелірні вироби. Автомобілі – у власності чоловіка: Мерседес та Волга. Чоловік декларує і коропоративні права та дві фірми  - «Геофорс» і «Леді Ю». Активи Юлії Володимирівни трішки перевищують 17 мільйонів гривень.
     
     
     
    Шостим і сьомим йдуть голови фракцій «БПП» та «Народний фронт» Артур Герасимов та Максим Бурбак. У Максима Бурбака вся задекларована власна нерухомість – у Чернівцях та області, у Артура ж Герасимова у власності – квартира у Києві. І у дружини теж. У активах депутати мають 6 мільйонів гривень – голова фракції «БПП» та 5 мільйонів гривень – керівник «Народного фронту».
     
    І замикає рейтинг голова фракції Об’єднання «Самопоміч» Олег Березюк із 52 тисячами гривень активів. Олег Березюк родом зі Львова. Лікар-психіатр. Один з засновників ще громадської організації «Самопоміч». Нерухомість Олега Березюка у Львові та на Львівщині та у власності дружини. У політика немає ані транспортних засобів, ані підприємств. 
     
    Підготовлено ГО «Інтерньюз-Україна» в рамках проекту «Декларації»
     
    Нагадаємо: Квартира за ціною кімнати в гуртожитку?