Завалля переймає досвід Помічної та Соколівки щодо об’єднання громад

  • 17 трав. 2018 14:11
  • 1059
    • Новина Завалля переймає досвід Помічної та Соколівки щодо об’єднання громад Ранкове місто. Кропивницький
     
    Цими днями на Кіровоградщині проходить навчальна поїздка для представників та представниць із  Завалля (Гайворонський район) до Помічнянської ОТГ, що у Добровеличківському районі та до Соколівської ОТГ, що у Кіровоградському районі.
     
    - Організовуючи цей візит, ми ставили собі на меті дати можливість активістам із Завалля більше дізнатися про засади, принципи, виклики і переваги добровільного об’єднання громад, а також обмінятися досвідом із колегами, які вже прийняли таке рішення, - коментує Валентина Шеремет, радниця з децентралізації Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».
     
    За її словами, зараз на Кіровоградщині кілька громад знаходяться на стадії прийняття рішень щодо добровільного об’єднання. Всі вони можуть отримати консультації від радників і радниць Центру та під час поїздок ознайомитись із успішними практиками створення спроможних об’єднаних територіальних громад як у Кіровоградській, так і у сусідніх областях.
     
    - Ми завжди надаємо можливість тим, хто знаходиться на шляху до прийняття рішення про створення ОТГ, дізнатися про всі переваги після об’єднання не тільки в центральній садибі, а й в тих селах, які до неї приєднуються. Такі навчання, як от візит представників Завалля до Помічної, Смоліно та сусідніх з ними сіл, якраз і дає уявлення про ситуацію, - коментує Олена Савченко, радниця з питань місцевих фінансів Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».
     
    У рамках поїздки заплановано візит у село Помічна Новоукраїнського району та знайомство із виконуючою обов’язки старости Любов’ю Чорновіровою, візит у селах Карлівка та Вишняківка Кіровоградського району та знайомство із виконуючими обов’язки старост – Любов’ю Шевченко та Віктором Шевченко, а також дискусії і презентації на тему «Для чого об’єднуватися громадам? Спростування міфів про децентралізацію» та «Нові фінансові можливості для об’єднаних громад».
     
    - Ми запланували обговорення у форматі «круглого столу» для обміну досвідом між учасниками щодо вирішення проблемних питань при формуванні громад, а також час на дискусії, адже це дає найбільше відповідей на всі питання, які виникають, - розповідає Олег Яременко, директор Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».
     
    Від свого імені та від імені Центру розвитку місцевого самоврядування він висловлює глибоку подяку за допомогу в організації візиту керівництву і командам Помічнянської та Соколівської об’єднаних територіальних громад!
     
    Нагадаємо, що Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування постійно надає інформаційну та консультативну допомогу органам місцевого самоврядування і об’єднаним територіальним громадам на Кіровоградщині з питань втілення реформи децентралізації, створення проектів регіонального розвитку, місцевих фінансів та комунікацій. Якщо представникам ініціативних груп потрібні коментарі, консультації чи навчання (а все це – безкоштовно!) від Центру розвитку місцевого самоврядування, телефонуйте, будь ласка, за номерами: (0522) 32-02-86 або 095-356-35-98 (щодня у будні з 9.00 до 18.00). 
     
     
    Вікторія Талашкевич
    радниця з питань комунікації
    Центру розвитку місцевого самоврядування