13-річний художник із Києва дебютував у кропивницькій галереї

  • 16 трав. 2018 16:33
  • 1687
    • Новина 13-річний художник із Києва дебютував у кропивницькій галереї Ранкове місто. Кропивницький
     
    Днями у Кропивницькому відбувся третій міський фестиваль дитячої творчості. Свої уміння з малювання продемонстрували близько півтисячі юних художників із різних міст. Спеціальним гостем фесту став 13–річний художник з Києва. 
     
    Попри хворобу, що обмежує його пересування, Ярослав Заруцький прибув до Кропивницького на свою першу персональну виставку картин.
     
    Ініціатором приїзду Ярослава став один з організаторів фесту, власник галереї «Єлисаветград» Микола Цуканов. Виставка робіт хлопця розташувалася в одній із зал галереї. На ній представлено близько 30 картин. 
     
    — Я дізнався про Ярослава від своєї знайомої. Написав йому в соцмережі та попрохав надіслати свої роботи. Очікував побачити звичайні дитячі малюнки, натомість це були глибокі дорослі картини. Не вагаючись, вирішив організувати юному художнику персональну виставку та запросив його до Кропивницького. Його роботи цікаві тим, що на них зображені неповторні яскраві емоції. Цей фестиваль покликаний виявляти та підтримувати такі таланти, як Ярослав, — поділився Микола Цуканов.
     
    Оглянути роботи колеги завітали вихованці дитячих художніх шкіл міста та усі охочі. Коли учасники фестивалю обмінялися досвідом з київським колегою, нам вдалося поговорити з художником та його рідними.
     
    При спілкуванні Ярослав справляє враження скромної, вихованої людини — як і належить митцеві. Його картини приваблюють яскравою палітрою кольорів та особливим світовідчуттям автора. Здебільшого на них зображена природа й архітектура різних стилів та епох.
     
    — Я почав малювати у сім років, — пригадує Ярослав. — Спочатку вчився сам, а зараз займаюся з педагогом образотворчого мистецтва Євгенією Вакуленко. Вона допомагає мені освоїти нові методики малювання та виробити власний стиль. Мені подобається змішувати кольори. У роботі використовую переважно олійні фарби. Малювання для мене — це спосіб висловити те, що я відчуваю. Найбільше люблю зображати архітектурні споруди тих міст, в яких побував і в яких мрію побувати. Я вже намалював лондонський Тауерський міст, краківський Маріанський костьол. Найвдалішою, на мою думку, є картина «Андріївський узвіз».
     
    Особливе місце у доробку Ярослава посідає портрет сестри. Вікторія Заруцька усіляко заохочує брата розвиватися в мистецтві. Незважаючи на м›язову слабкість хлопця, вони часто разом подорожують. На свою першу виставку Ярослав також приїхав із старшою сестрою.
     
     
    — Я теж малюю і знаю, яка це нелегка справа. Зазвичай критично ставлюся і до власної, і до братової роботи. Проте мені подобаються його картини. У них відчувається його індивідуальне сприйняття довкілля. Іноді Ярослав бере за зразок якусь картину чи фото, але малює все одно так, як сам бачить і відчуває. Вулиці Провансу він зображав по–своєму, мене також. На портреті у мене довге волосся, хоча насправді коротке, але це не головне. Йому вдалося через портрет передати мій специфічний характер, — підкреслила Вікторія Заруцька. 
     
    Деякі роботи з презентованих на виставці хлопець створив ще у дитячому садочку. Від теперішніх картин вони дещо відрізняються: раніше  Ярослав зображав природу, тварин, а нині поставив собі за мету намалювати обличчя усіх міст, які відвідує. Також збільшився час, витрачений на одну роботу. 
     
    — Улюблена моя картина — перша, виконана ще в садочку, «Сова». Я її намалював за один урок. Зараз на роботу витрачаю від кількох годин до кількох діб. Наприклад, на «Андріївський узвіз» пішло шість днів. Узагалі я мрію стати художником і намалювати архітектурні будівлі усіх міст, у яких побуваю, — поділився Ярослав.
    Батьки Ярослава під–тримують бажання сина. Кожна людина повинна виражати свої почуття так, як їй дано природою, вважають вони. 
     
    — Коли я вперше помітив потяг Ярослава до малювання, то чесно кажучи, не сприйняв це серйозно. Та з часом він не покинув своє захоплення і за кілька років самотужки розвинув свою майстерність до досить високого рівня. Сьогодні він створює чудові картини. Я знаю, що мій син не гратиме у футбол, зате він вміє передати свої почуття пензлем і кольором. Я пишаюся ним, — розповів батько юного митця Ярослав Заруцький.
     
     
    Дотепер Ярослав уже брав участь у виставці дитячих робіт в Київському палаці дітей та юнацтва та кількох шкільних. На згадку про персональний дебют у кропивницькій галереї Микола Цуканов вручив художнику сертифікат учасника мистецького фестивалю. Ярослав, у свою чергу, передав обласному художньому музею картину «Театр Марка Кропивницького».
    Сподіваємося, що виставка в нашому місті стане першим кроком до гастролей художника Ярослава Заруцького Україною, а згодом і всіма країнами, де він мріє побувати. Ознайомитися з його роботами кропивничани можуть протягом місяця.
     
    Наталка Нічишина     
     
    Фото зі сторінки Миколи Цуканова у Фейсбук
     
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому відкрилася виставка 13-річного художника з Києва (ФОТО)