Делегати від громад Кіровоградщини вчилися господарювати

  • 15 трав. 2018 16:35
  • 916
    • Новина Делегати від громад Кіровоградщини вчилися господарювати Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Представники Новоукраїнської, Маловисківської та Бобринецької об’єднаних територіальних громад (ОТГ), які є партнерами Програми DOBRE, протягом 14–15 травня навчалися визначати пріоритетні проекти місцевого економічного розвитку для своїх ОТГ та розробляти покроковий план реалізації цих проектів на практичному семінарі Програми DOBRE «Знай свою громаду!». 
      
    Три названі ОТГ є учасниками п’ятирічного проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), реалізація якого триватиме до середини 2021 року. Практичний семінар, що відбувся в конференц-залі кропивницького готелю Reikartz, організували Одеський національний економічний університет і Подільська агенція регіонального розвитку в межах Програми DOBRE, що виконує міжнародна організація «Глобал Комьюнітіз» (Global Communities) та фінансує USAID. 
     
    Це вже другий такого масштабу семінар для підопічних DOBRE в Кіровоградській області, що відбулися в Кропивницькому протягом півроку. «Знай свою громаду!» був орієнтований на навчання представників ОТГ краще розуміти перспективи місцевого економічного розвитку й підготовку їх до участі в інвестиційному форумі, що відбудеться восени. 
     
     
    – Заходи Програми DOBRE спрямовані на те, щоб представники ОТГ отримували знання, які вони зможуть використати задля розвитку громад і поліпшення рівня життя їхніх мешканців, – зазначив, відкриваючи семінар, експерт з місцевого економічного розвитку Програми DOBRE Мік Мюллей. – Ви почуєте, яким чином можна розвивати вже наявний бізнес на своїй території й залучати інвесторів для створення нового… 
     
    Делегати від названих трьох громад почули від експертів і консультантів, що може допомогти громадам вдосконалити їхню економічну систему, як можна ефективно поширювати важливу інформацію для їхнього економічного розвитку, як підготувати громаду до роботи з інвестором, вчилися складати проекти місцевого економічного розвитку. Дізналися про можливості співпраці для забезпечення розвитку власних ОТГ з новоствореною установою – Агенцією регіонального розвитку Кіровоградської області.
     
    – Агенція розпочала свою роботу із січня 2018 року. Її діяльність спрямована на сприяння розвитку як загалом нашої області, так і окремих її територій, громад, – розповів директор агенції Сергій Осінський. – Пріоритетним напрямком діяльності агенції є надання всебічної практичної допомоги з підготовки та впровадження проектів економічного розвитку громад…
     
    А проектний менеджер агенції Тетяна Головченко поінформувала учасників семінару про досвід створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на Кіровоградщині та запропонувала допомогу при їх започаткуванні. 
     
    Варто зазначити, що Програма DOBRE спрямовує левову частку технічної та фінансової допомоги на місцевий рівень, створюючи умови для нових ОТГ краще управляти ресурсами, підвищувати якість надання комунальних послуг, стимулювати місцеву економіку та підвищувати залученість до цієї справи мешканців об’єднаних територіальних громад.
    Програму DOBRE реалізують у партнерстві з Українським кризовим медіацентром (УКМЦ), ГО Social Boost, Фундацією підтримки місцевої демократії (Польща) (FSDL/FRDL), Малопольскою школою державного управління при Краківському університеті економіки (MSAP/UEK), Національним демократичним інститутом (NDI).
     
    Юрій Сергійчук