Бібліотека Чижевського запрошує відвідувачів на презентації та виставки

  • 14 трав. 2018 10:07
  • 1124
    • Новина Бібліотека Чижевського запрошує відвідувачів на презентації та виставки Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кілька років тому в Україні з’явилося два нових свята — Міжнародний день сім’ї та День матері. Мамине свято відзначається у другу неділю травня, а День сім’ї — 15 травня. Започаткований в 1993 р. Генеральною Асамблеєю ООН Міжнародний день сім’ї починають відзначати і в нашій країні. І дуже хотілося б, щоб цей день став особливим святом, оскільки українці споконвіків славилися міцним сімейним устроєм, багатодітністю, духовною єдністю поколінь, повагою до батьків та до жінки-матері, гостинністю і працелюбністю.
     
    З цієї нагоди у відділі обслуговування користувачів 15 травня відбудуться презентації книжкові виставки до Дня матері і Дня сім’ї «На золотому березі любові» та «Мадонна». А у відділі абонемента  працює виставка «Щоб спокій і мир панували в родині…», «Усе бере від Матері початок …». Книги з цієї виставки на певний термін можна взяти додому.                                                                                                                        
     
    З 17 травня відділ документів з економічних, технічних та природничих наук запрошує переглянути книжкову виставку «Технічні культури: значення та місце в АПК».
     
              16 травня о 11.00 відділ краєзнавства запрошує на зустріч з поетами Добровеличківського району з нагоди виходу в світ поетичного альманаху "Добровеличківщина: антологія поезії»
     
     
    17 травня о 14.30 у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім.Д.І.Чижевського  відбудеться презентація  наукового п’ятитомного видання Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАН України «Історія декоративного мистецтва України» (К., 2007 – 2016).
     
     
    На презентацію приїздить делегація Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАН України: Тетяна Кара-Васильєва - доктор мистецтвознавства, член – кореспондент академії мистецтв України, лауреат Національної премії України ім.Тараса Шевченка; Олена Клименко - керамолог, мистецтвознавець, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, член та керівник Секції музеєзнавчої керамології  ГО «Конгрес українських керамологів», кандидат мистецтвознавства; Зоя Чегусова  - український мистецтвознавець, президент Української секції Міжнародної асоціації арт-критиків АІСА під егідою ЮНЕСКО; Наталія Студенець -  кандидат мистецтвознавства;  Зінаїда Косицька  - член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (НСМНМУ), майстриня витинанки.
    Чим унікальне видання? В ньому вперше значно розширено фактологічну базу, повернено багато імен, цілих мистецьких явищ і періодів у розвитку української культури, що замовчувалися за радянських часів. До наукового обігу введено нові твори, широко репрезентовано пам’ятки сакрального мистецтва, про які не згадувалося в часи атеїзму, - унікальні твори церковного шитва, металевої пластики, дерев’яні різьблені іконостаси тощо; з позицій сучасного мистецтвознавства у декоративному мистецтві вперше простежується розвиток художніх стилів, зокрема бароко, класицизму, модерну та інших. Запрошуємо на презентацію.
     
    ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ                
     
      Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.