Кропивницькі націоналісти долучились до Всеукраїнського форуму "За українську мову"

  • 10 трав. 2018 22:44
  • 1334
    • Новина Кропивницькі націоналісти долучились до Всеукраїнського форуму «За українську мову» Ранкове місто. Кропивницький
     
    8 травня у столиці України у Інституті української мови Національної академії наук пройшов Всеукраїнський форум "За українську мову". На захід з’їхались активісти з усієї країни, мовознавці, народні депутати, а також професорка філологічних наук, народна депутатка VII скликання Ірина Фаріон, дитяча письменниця Лариса Ніцой, народний депутат VII скликання від ВО "Свобода" Юрій Сиротюк, ветеран УПА Теодор Дячун.
    Долучились до цього заходу і депутати Міської ради Кропивницького Сергій Капітонов, Геннадій Маламен, а також депутатка Фортечної районної ради Олена Скочко.
     
     
    Пані Ірина Фаріон під час виступу розкритикувала дії Лілії Грінєвич, які суперечать інтересам української держави, а також Законопроект Про забезпечення функціонування української мови як державної (№5670-д), який є спотвореним варіантом законопроекту №5670, що наближений до скасованого закону ківалова-калісніченка. Спроби запровадити багатомовність через прференціїдля мовнацменшин усупереч конституції України, є діями, що спрямовані на мовний розкол країни, підрив унітарного устрою, порушення теріторіальної цілості держави.
     
     
    На форумі розглядався новий проект Закону України Про повну загальну середню освіту, в якому йдеться про те, що особи, які належать до корінних народів України (нацменшини), мають право здобувати середню освіту мовою відповідного корінного народу, що суперечить інтересам української держави. 
     
     
    Тож учасники форуму вимагають від ВР ухвалити новий мовний закон та забезпечити неможливість включення у новий закон українофобських положень. До того ж громадські активісти вимагають відставки з посади міністра Лілії Грінєвич.
     
    Після завершення зустрічі учасники форуму попрямували до Кабінету міністрів, щоби передати до Верховної Ради прийняту резолюцію.  
     
    Олена Скочко
     
     
     
    Нагадаємо: Кропивницькі депутати направили до ВР звернення щодо ухвалення Антиолігархічного пакету докорінних перетворень