Є на Кіровоградщині агрофірма, що живе за стандартами Євросоюзу

  • 26 квіт. 2018 15:33
  • 10315
    • Новина Є на Кіровоградщині агрофірма, що живе за стандартами Євросоюзу Ранкове місто. Кропивницький
             
    Угода про асоціацію України з Європейським Союзом разом з багатьма іншими позитивними для нас складовими дає можливість виходити на ринок ЄС українським сільгоспвиробникам з продукцією, яку вони виростили.   
     
    Серед господарів, що налагодили ділові стосунки з європейськими партнерами й успішно торгують з ними, є й аграрії з Кіровоградщини. Один з них — Олександр Поворознюк, генеральний директор ТОВ «Агрофірма П’ятихатська», який очолив колектив 2006 року (до того часу — радгосп із мільйонними боргами) і вивів у сотню найкращих сільськогосподарських підприємств України (згідно з рейтингом, складеним виданням «Аграрна еліта України»). 
     
     
    Центр цього господарства знаходиться в селі Володимирівці Петрівського району. Основні напрямки його діяльності — вирощування сільськогосподарських культур, тваринництво та переробка власної сировини. Площа оброблюваних земель ТОВ «Агрофірма П’ятихатська» складає понад 14 тис. га. Автопарк оброблювальної техніки — вiciм комбайнів, 41 трактор та понад 30 вантажних автомобілів. Уся техніка — переважно іноземного виробництва. У господарстві утримують: свиней — 250 голів, велику рогату худобу — 1 100 голів, дійне стадо — 380 голів, птицю — 1 780 голів. У товаристві налагоджено виробництво круп і олії, масла і макаронів, які разом з молоком і м’ясом за низькою ціною мають можливість купувати працівники агрофірми, яких 324 особи, та дві з половиною тисячі її пайовиків.  
     
    — Вирощуємо гречку, просо, пшеницю, кукурудзу. Коли я очолив господарство, то пообіцяв людям, що працюватиме й ферма. Адже це — і робочі місця, і прибуткова справа для господарства, — розповідає керівник ТОВ «Агрофірма П’ятихатська». — На європейському ринку ми — з 2015 року, але довго до цього йшли. Я побував у Арабських Еміратах, у Саудівській Аравії. Домовився там із партнерами з Великобританії про постачання пшениці, ячменю й кукурудзи…
     
    Щоб забезпечити партнерів необхідною кількістю продукції, Олександр Григорович створив міні–біржу, на якій скуповував те, чого не вистачало для виконання контракту. Тепер же його господарство спроможне самотужки задовольнити потреби торговельного партнера з Європейського Союзу.
     
    Починали ми з експорту двох тисяч тонн, а зараз постачаємо до Великобританії стільки, скільки просять. А свого часу мене вже в Арабські Емірати не пускали, бо занадто часто, за їхніми правилами, їздив туди. Довго проводив переговори, не хотів ризикувати, бо мені казали: «Розмитнюєш, товар приходить до місця призначення — і потім отримуєш кошти». А я все бив на те, що розмитнюю й, не виходячи з порту, одержую гроші, — продовжує Олександр Поворознюк. — Тепер же працюємо по–іншому. Я виставляю інвойс за поставлений товар, а партнери з Великобританії через литовський банк розплачуються за отримане... 
     
     
    Уся сільгосппродукція господарства має необхідні для експорту сертифікати, її постійно перевіряють, тож якістю західний партнер задоволений. Причин такого успіху декілька. Це — і професіоналізм працівників агрофірми, і переважно західні посівні матеріали (за винятком пшениці, виведеної у Франції, яку в господарстві тепер селекціонують самі), й засоби захисту рослин, технології й техніка (в агрофірмі вже думають над тим, щоб почати запроваджувати технологію, коли сільгосптехніка працює на полі й приїздить на заправку без водія в кабіні). На запитання про те, чого не вистачає українським аграріям–науковцям для вирощування якісного посівного матеріалу, 
    Олександр Григорович відповів:
     
    — Грошей не вистачає на ґрунтовні випробування. Наш посівний матеріал не захищений від хвороб, а західний — захищений. 
     
    Про іншу проблему розповів виконавчий директор ТОВ «Агрофірма П’ятихатська» Віталій Козловський. За його словами, в Україні не вистачає залізничних вагонів, щоб перевезти до портів зерно, вирощене аграріями (але навіть за таких умов агрофірма не порушила термінів виконання жодного контракту), тож доводиться винаймати вантажівки. А їхню вантажопідйомність нині обмежено, тож таких машин треба ще більше, а це додаткові витрати на транспортні послуги. Вирішення проблеми перевезення зерна, іншої сільгосппродукції, зазначив Віталій Володимирович, залежить від держави. У Європейському Союзі, наприклад, їх перевозять тільки залізничним транспортом. Там дороги ніхто не розбиває. І немає важковаговиків —  фур, які руйнують шляхи. 
     
    Олександр Поворознюк упевнений, що в Україні можна налагодити життя не гірше, аніж у Європейському Союзі. Він переконаний: Європу треба будувати тут, удома. Тож чимало земляків, які мешкають у Володимирівці, вважають її справжнім європейським селом. Ну, майже європейським.  
     
    Хазяйновитість і вміння зорієнтуватися в кон’юнктурі ринку сільгосппродукції дають можливість створювати для працівників та сіл, де розташована агрофірма (а це, окрім Володимирівки, ще й Ганнівка та Сергіївка), те саме європейське життя, до якого так прагне Україна. Господарство опікується школами, дитсадками, ФАПами. У Володимирівці побудовано водограй, біля якого невдовзі постане роледром для малечі, площу, створено три футбольних поля, одне з яких зі штучним покриттям, де тренуються команди «Інгулець» (перша ліга), «Інгулець–2» (друга ліга) та дитяча команда. Футболісти мешкають на базі у Володимирівці, де створено всі необхідні умови для тренувань і повноцінного життя. А грає свої домашні матчі першолігівська команда на стадіоні «Інгулець» у селищі Петровому, реконструйованому за кошти агрофірми.
    Названі команди утримує генеральний директор агрофірми, який так пояснив своє спортивне захоплення:
     
    — Свого часу я через певні обставини не став професійним футболістом, хоча мене запрошували до спортінтернату донецького футбольного клубу «Шахтар». Тепер же прагну реалізуватися як президент клубу. Моя мета — вихід «Інгульця» у Прем’єр–лігу та Лігу Європи. Під це й будуємо новий стадіон у Петровому, який відповідатиме всім вимогам УЄФА…
     
    Дбає гендиректор і про розвиток дитячого футболу, тому вже в найближчій перспективі — створення у Володимирівці дитячої футбольної академії, куди запрошуватимуть талановитих юних футболістів з усієї України.
     
     
    Отаку Європу в Україні створюють у ТОВ «Агрофірма П’ятихатська», де механізатори заробляють у найвідповідальніші для селян періоди (під час посівної та збирання врожаю) від 15 до 25 тисяч гривень на місяць, а ті працівники, що мають справу з гербіцидами, — від 30 до 40, де відмовилися від газу й опалюють приміщення підприємства лушпинням, економлячи таким чином великі гроші, де вирощують продукцію такої якості, що її охоче купують у Європейському Союзі, де європейські стандарти — це не гасло, а повсякденність. 
     
    Юрій Сергійчук 
     
     
    Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства  США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).
     
     
    Нагадаємо: Вчимося торгувати з Євросоюзом. Перевірте свої знання в нашій вікторині!