Галина Горенко: Правильне лікування туберкульозу майже завжди закінчується повним одужанням

  • 26 квіт. 2018 09:35
  • 3201
    • Новина Галина Горенко: Правильне лікування туберкульозу майже завжди закінчується повним одужанням Ранкове місто. Кропивницький
     
    Туберкульоз — виліковний, стверджують лікарі, підтверджують історії успішно пролікованих пацієнтів. Втім, щоб досягти цього результату, потрібно розпочати лікування. Цього року реалізується унікальний проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду, в рамках якого за рік в обласній організації Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» та фтизіатричній службі обіцяють пролікувати майже півтисячі хворих на туберкульоз. 
     
    Вони охоплять клієнтів не лише медикаментозним лікуванням, але й психосоціальною допомогою.  Це має ряд переваг: безперебійне забезпечення ефективними препаратами, можливість лікуватися вдома, підвищення прихильності хворого до тривалої терапії. Кожен клієнт, який перебуває під соціальним супроводом, щомісяця отримує продуктовий набір. Такими спільними зусиллями прагнуть вилікувати пацієнтів та зупинити епідемію. 
    Тема туберкульозу — профілактики та лікування — на часі завжди. Тому у статті ми знайдемо відповіді на запитання: як пройти обстеження на туберкульоз, як уникнути хвороби, яка епідеміологічна  ситуація в області, які шляхи поширення хвороби. Про все це — в інтерв’ю із головним лікарем КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» Галиною Горенко.
     
    — Чи виліковний туберкульоз?
     
    — Так! Повне одужання можливе за умови раннього виявлення захворювання, суворого дотримання режиму лікування та рекомендацій лікаря. Треба пам’ятати, що лікування на ранній стадії допоможе уникнути небезпечних ускладнень та марних страждань, збільшить шанси на повне видужання. 
     
    Дуже небезпечне неправильне лікування (нерегулярний прийом препаратів, прийом не усіх призначених лікарем ліків, раннє припинення лікування), яке завдає ще більше шкоди, оскільки воно перетворює легко виліковну форму хвороби у важко виліковний лікарсько–стійкий туберкульоз. І тоді вже вилікувати туберкульоз — довга, тяжка, дорога і не завжди успішна процедура. Якщо такий хворий заразить когось своїми лікарсько–стійкими паличками туберкульозу, то шанси на вилікування у цієї людини теж невеликі. На сьогодні для лікарів–фтизіатрів — це проблема! Правильне лікування звичайного (чутливого) туберкульозу майже завжди закінчується повним одужанням. На жаль, нині лише 65% хворих виліковуються від лікарсько–стійкого туберкульозу.
     
    — Яка епідеміологічна ситуація в Кіровоградській області?
     
    — В умовах соціально–економічної кризи, яка поглиблюється через військовий конфлікт на сході країни, прогнозується погіршення епідемічної ситуації. Нинішня епідемія туберкульозу має свої особливості, відмінні від тих, що були 10, 20 чи 30 років тому. В Україні за останні роки частіше реєструються випадки хіміорезистентного (стійкого до протитуберкульозних препаратів) туберкульозу та туберкульозу у поєднані з ВІЛ–інфекцією.
     
    В області за підсумками 2017 року епідеміологічна ситуація щодо туберкульозу залишається напруженою: зростає захворюваність, зокрема й на поєднану патологію туберкульоз/ВІЛ. Так, показник захворюваності на туберкульоз збільшився порівняно з минулим роком на 4,9% і склав 70,3 на 100 тис. нас. (Україна 2017 р. — 51,9 на 100 тис. населення). Більш високі темпи зростання показника захворюваності на хіміорезистентний туберкульоз (майже у 1,5 раза) та захворюваності на активний туберкульоз у поєднанні зі СНІДом (збільшення на 27%), що є несприятливим прогнозом щодо подальшого розвитку епідситуації з туберкульозу.
    Водночас відмічаються і позитивні зрушення: зменшення показника поширеності туберкульозу на 2,7 % та стабілізація показника смертності від цього захворювання.
     
    — Як поширюється хвороба?
     
    — Існує чотири шляхи поширення хвороби. Джерелом інфекції переважно (до 95% випадків) є хвора на туберкульоз легень людина, яка кашляє, значно рідше —  тварини, найчастіше корови і кози.
     
    Основним шляхом передачі туберкульозу є аерогенний, тобто через повітря. Найбільшу небезпеку становлять хворі на туберкульоз легень з рясним постійним бактеріовиділенням. Такі хворі під час спілкування та кашлю генерують навколо себе аерозоль, що складається з мікрокрапель інфікованого мокротиння. Зараження відбувається, якщо людина вдихнула повітря, в якому є часточки, що містять на своїй поверхні збудника туберкульозу.
     
    Аліментарний шлях зараження реалізується при вживанні (частіше постійному) молочних продуктів, отриманих від хворих тварин, якi не пройшли термічну обробку. У зв’язку з тим, що для зараження таким шляхом необхідно в 10 разів більше мікробних тіл, ніж при аерогенному зараженні, такі випадки реєструються рідко, переважно у дітей раннього віку.
     
    Контактне зараження туберкульозом може бути результатом потрапляння інфікованого матеріалу (зазвичай — мокротиння) на ушкоджену шкіру або слизові оболонки. Зазвичай, це професійне захворювання у медичних працівників, ветеринарів, осіб, які доглядають за тваринами  У світі такі форми захворювання описані як казуїстичні знахідки, а в Україні не описані взагалі.
     
    Можливе також внутрішньо–утробне зараження плода від хворої на туберкульоз матері з туберкульозним ураженням плаценти (трансплацентарний шлях). Такі випадки мають місце надзвичайно рідко, оскільки в нормі плацента є непроникною для мікобактерій. Тому в більшості випадків хвора на туберкульоз мати народжує здорову неінфіковану дитину. Однак, в  окремих випадках, у разі підвищення проникності плаценти (міліарний туберкульоз з ураженням плаценти, ВІЛ–інфекція), зараження плода все ж відбувається.
     
    — Як пов’язані СНІД та туберкульоз?
     
    — ВІЛ і туберкульоз настільки тісно взаємопов’язані, що їх часто називають епідеміями–двійниками, які стимулюють і посилюють один одного. ВІЛ активізує латентний туберкульоз в організмі людини. Тобто ВІЛ–інфіковані громадяни мають значно більше шансів захворіти на туберкульоз. 
     
    Чим вищий рівень імунодефіциту, при якому у ВІЛ–інфікованих звичайно розвивається туберкульоз, тим вищою є вірогідність летального наслідку. Таким чином, туберкульоз безпосередньо та опосередковано має прямий вплив на рівень смертності серед ВІЛ–інфікованих пацієнтів. Україна віднесена до групи країн із високим рівнем захворюваності на туберкульоз та концентровану епідемію ВІЛ/СНІДу. Погіршенню епідемічної ситуації з туберкульозу значно сприяє епідемія ВІЛ/СНІДу в Україні. Понад 30% ВІЛ— інфікованих хворіє на туберкульоз і близько 40% із них помирає від нього. Поглиблення проблеми поєднання двох соціально небезпечних захворювань, таких як туберкульоз та ВІЛ–інфекція, на сучасному етапі визначило боротьбу з ними як важливий компонент контролю за станом епідемій у світі та країні, суттєву складову комплексної медичної допомоги хворим, їх догляду та підтримки.
     
    — Чи є в наявності ліки?
     
    — Держава забезпечує необхідними ліками усіх пацієнтів з різними формами туберкульозу.
     
    — Як уникнути захворювання?
     
    — Профілактика туберкульозу дуже проста. Якщо людина належить до групи ризику, вона має правильно харчуватися, займатися фізкультурою, загартовуватися, дотримуватися особистої гігієни, частіше бувати на свіжому повітрі, уникати стресів, не проводити екзекуцій із своїм організмом (у вигляді різноманітних дієт, розпочатих самостійно без консультації з лікарем–дієтологом), своєчасно звертатися до лікаря при появі симптомів будь–якого захворювання. Ігнорування призводить до того, що людина сама вбиває свій імунітет. А слабкий організм стає відкритим для будь–якої хвороби.
     
    — Як вчасно виявити туберкульоз?
     
    — Вчасно виявити туберкульоз можна під час профілактичного рентгенологічного обстеження. Враховуючи епідемічну ситуацію щодо туберкульозу, що склалася у нашій області, бажано проходити таке обстеження щороку. Для своєчасного виявлення туберкульозу в дітей віком до 14 років має проводитися проба Манту. За допомогою туберкулінодіагностики можна виявити не тільки захворювання, але й первинне інфікування мікобактеріями туберкульозу (віраж), коли ще в організмі імунна система бореться зі збудником захворювання.
     
    Але якщо ви або ваші рідні помітили симптоми, схожі на туберкульоз, — кашель протягом трьох і більше тижнів, схуднення, незначне підвищення температури тіла, підвищена втомлюваність, пітливість у нічний час — необхідно якомога швидше звернутися до дільничного (сімейного) лікаря і провести спеціальні дослідження для підтвердження або спростування діагнозу туберкульозу. А саме: здати на аналіз мокротиння для вияв–лення в ньому збудника туберкульозу, зробити рентгенографію органів грудної порожнини — це прості, безболісні та безпечні процедури.
     
    На сьогодні обстеження на туберкульоз шляхом мікроскопії мазка мокротиння проводять в кожній районній або міській поліклініці.  Лабораторії поліклінік нашої області оснащені всім необхідним для діагностики хвороби «за зверненням», тобто кожна людина може безкоштовно зробити аналіз мокротиння на мікобактерію туберкульозу. Ці дослідження не шкідливі, не спричинять небезпеки для вас.
     
    Також слід зазначити, що в діагностиці цієї хвороби за останні роки досягнуто значних успіхів: є можливість, у тому числі і в нашій області, швидко виявити збудника туберкульозу та вивчити його властивості (чутливість до протитуберкульозних препаратів), а отже — вчасно встановити правильний діагноз та призначити відповідне лікування.
     
    Фото із соціальної мережі
     
    Вікторія Семененко                    
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому знайшли кліщі, інфіковані збудниками хвороби Лайма