Як АТОвці навчили маршрутника поважати матір загиблого бійця

  • 25 квіт. 2018 15:32
  • 1635
    • Новина Як АТОвці навчили маршрутника поважати матір загиблого бійця Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кермуючи дорогами міста, водій кропивницької маршрутки №134 грубо повівся по відношенню до матері загиблого в зоні АТО бійця. Цей прикрий епізод підняв хвилю обурення не лише мирних громадян, а й бойових побратимів полеглого хлопця. Напруження пристрастей будь–якої хвилини могло призвести до некерованого конфлікту. Уникнути його вдалося лише дивом. 
     
    А все почалося з того, що пасажирка зайшла до салону й показала водієві посвідку на право пільгового проїзду. Але той насмішкувато повідомив їй, що викинув це посвідчення у вікно. Жінкою, яку образив водій маршрутки, виявилась мати загиблого в зоні АТО Ігіта Гаспаряна. В її серці й досі ятриться незагоєна рана від непоправної втрати. Ледь стримуючи сльози, жінка попросила зупинити автобус. Вийшовши на зупинці, вона довго не могла заспокоїтись і ледве дісталась додому.
     
    Пізніше про цю історію вже від вдови загиблого дізналися військові та журналісти. Через кілька годин після інциденту про нього знало все місто. Нетактовного водія до себе в кабінет викликав начальник управління транспорту та зв’язку міської ради Олександр Вергун.
     
    — Ми викликали керівника підприємства та водія. Маршрутник пояснив, що він справді взяв посвідчення. Перевіривши його, недолуго пожартував: “Ваш документ я викинув у вікно”. Управління рекомендуватиме підприємству вжити до водія адмініст ративних заходів або розірвати трудовий договір з ним. Керівництву ми рекомендуватимемо  звернутися до пасажирки та цю ситуацію залагодити, — прокоментував Олександр Вергун.
     
    Журналісти «Первой городской» намагалися зв’язатися з учасницею конфлікту та вислухати її версію, але вдалось поспілкуватися лише з дружиною загиблого воїна Тамарою Григорян. Жінка погодилася прокоментувати подію, оскільки була в курсі справи. Вона попросила не турбувати розхвильовану матір Ігіта, аби не травмувати її.
     
     
    — Сьогодні мама вирішила проїхати в маршрутці, показала водієві посвідчення. Він вихопив документ з її рук, почав сміятися та сказав, що викинув його. Каже: “Ідіть та заберіть його на вулиці”. Я не розумію, над чим тут сміятися. Що в неї син загинув? — розповіла Тамара Григорян.
     
    Реакція бійців АТО того ж дня, 18 квітня, не забарилася. Близько 50 атовців зібралися на площі Героїв Майдану. Обговорювали план дій. Розуміючи, що на кінцевій зупинці маршрутки водія можна не застати, пропонували перекрити роботу маршруту та вимагати від перевізника покарати «жартівника». Та на цю пропозицію не пристали, бо розуміли, що люди в цей час їдуть з роботи. Порадившись, вирішили зателефонувати перевізнику і призначити зустріч. Приїхавши на територію підприємства, хлопці випадково побачили, як та сама маршрутка їде в бік гаражів. Демобілізовані бійці застрибнули до машин і наздогнали потрібного їм водія вже на підприємстві. 
    Побачивши, що назустріч біжить півсотні атовців, чоловік почав викрикувати свою версію події.
     
    — Воно (посвідчення. — Авт.) не вилетіло з вікна! Я просто пожартував. Сказав, що викинув, але не викидав. Вона мені його показала, і я взяв, щоб перевірити. Я навіть не читав посвідчення і не знав, що це мати загиблого, — прокричав свою версію водій маршрутки №134.
     
    Після тривалих дискусій сторони зійшлися на тому, що водій відшкодує матері Ігіта Гаспаряна моральні збитки, вибачиться перед родиною бійця та відвідає його могилу.
    Керівниця підприємства «Автолегіон–Варванської Ю.В» Тетяна Глибенко журналістам повідомила, що підприємство шкодує через дії свого водія та вживатиме заходів, які, ймовірно, стосуватимуться припинення трудових відносин.
     
    — Неприємно визнавати, що таке трапилося на нашому маршруті. Наша реакція буде беззаперечною та дисциплінарною. З водієм проведемо роботу. Вирішуватимемо, чи має взагалі ця людина моральне право залишатися на своїй посаді. Перед сім’єю ми висловили свої щирі вибачення, — сказала Тетяна Глибенко.
     
    По завершенні дискусії до атовців вийшов водій. Тримаючи в руках пачку з купюрами, почав вибачатися за скоєне. Бійці порадили чоловікові шукати краще слів для вибачення перед рідними.
     
    У цей час керівниці підприємства раптово стало зле і вона почала непритомніти. Всі присутні стали допомагати Тетяні Глибенко. За кілька хвилин після цього на підприємство прибула поліція. Правоохоронці, вислухавши учасників конфлікту, жодних дій не вживали.
     
    Бійці сіли до скандальної маршрутки й поїхали до Бобринецького району на могилу бійця та до помешкання його рідних. Кермував автобусом водій–жартівник.
    Зазначимо, до управління транспорту скарг раніше на водія не надходило, але  у фейсбук–спільноті «Громадський контроль пасажирського транспорту Кропивницького» роботою згаданого вище водія задоволені не всі.
     
    — Водій маршрутки не зупинив маршрутне таксі у відведеному для цього місці (зупинка біля Depot), бо побачив літніх людей. Проїхав далі для висадки тих, хто вже їхав. Люди з сумками бігли за маршруткою. Це ж не вигідна категорія пасажирів. Коли я здійняла галас, водій відповів, що просто не побачив людей на зупинці. У мене питання до таких виродків: у вас мати є? У вас бабуся є? Чи ви — з сім’ї олігархів? Ваші жінки пересуваються на таксі чи власному авто? Чи ви думаєте, що не зістаритесь? — написала користувачка з профілю LN LN.
     
    Здавалося б, після такого кричущого випадку всі водії маршруток до пільговиків мали б ставитись краще. Але вже за кілька днів водій маршрутки №284 вигнав із салону атовця. 
     
    Боротьба триває...
     
     
    Дмитро Семенюк