Голова НКРЕКП Дмитро Вовк вніс до декларації за 2017 рік майно співмешканки

  • 21 квіт. 2018 11:05
  • 1018
    • Новина Голова НКРЕКП Дмитро Вовк вніс до декларації за 2017 рік майно співмешканки Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вовк зазначив у декларації, що у нього є син Дмитро та він має зв’язок з Лілією Сільченко. Остання після призначення Вовка керівником НКРЕКП в лютому 2016 року стала власницею будинку площею майже 800 кв м в селі Івановичі під Києвом. Тоді ж на неї записали і 0,23 га під будинком.
     
    В серпні 2016 року журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» зустріли під цим будинком Дмитра Вовка, але він відмовився пояснити мету свого візиту.
     
    Цей маєток, який знаходиться в Іванковичах, раніше належав заступнику голови Верховної Ради та співзасновнику телеканалу «Інтер» Олександру Зінченку. В 2004 році офіційно Зінченко сплатив за маєток $250 тисяч. Нині ріелтори оцінюють ринкову вартість подібного житла у шість-вісім разів дорожче. 
    Сільченко, на яку оформлено маєток, ніколи не була підприємцем, не займалися бізнесом і її батьки. 
     
    При перебуванні Вовка на посаді голови НКРЕКП Сільченко стала власницею Toyota Sequoia, вартість якої зараз на ринку біля $35 тис. 
    Вовк задекларував, що зберігає готівкою $290 тис, 50 тис євро та 33 тис грн., ще 55 тис грн. він тримає на банківському рахунку. Сільченко відмовилася назвати суму своїх заощаджень. Також відмовився назвати ім’я власник квартири в Києві, яку винаймає Вовк. Як і минулого року він задекларував частки в двох квартирах в Києві, власником яких став в 2011 та 2014 роках, набуті в 2009-му три гектара землі Макарівському районі Київської області та житловий будинок на 243 кв м і 10 соток під ним в Зеленому Бору під Києвом.
     
    З квітня 2016 року в Україні в ціні електроенергії діє ціна вугілля за формулою «Роттердам+доставка морем+перевалка у порту». Це спричинило стрімкий ріст тарифів для ТЕС. Після введення в дію «роттердамської» формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими, їх скупкою займалась компанія «ICU».
    Співвласником «ICU» був раніше звільнений міністр енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював нинішний очільник НКРЕКП Дмитро Вовк.
     
    У лютому 2018 року НАБУ порушило кримінальне провадження №52018000000000158 стосовно зловживань службовим становищем посадових осіб НКРЕКП при прийнятті регуляторних рішень на користь енергетичних підприємств холдингу «ДТЕК».
     
    В 2017 році НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП через так звану формулу «Роттердам+».
    Нагадаємо, НАБУ також звинувачує військового прокурора сил Антитерористичної операції Костянтина Кулика в незаконному збагаченні, зокрема, він не декларував квартиру центрі Києва, яку оформив на свою на матір двох своїх дітей. Пізніше в суді Кулик довів, що не проживав разом з нею і спільних відносин вони не мають.
     
     
    Підготовлено ГО «Інтерньюз-Україна» в рамках проекту «Декларації».