«Кохана, чому «труяться» наші діти?» Про побори в дитсадках та несмачну їжу

  • 12 квіт. 2018 14:08
  • 1663
    • Новина «Кохана, чому «труяться» наші діти?» Про побори в дитсадках та несмачну їжу Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому конфлікт між вихователькою дитячого садка №21 та його завідуючою, досягши апогею, показав фінансові схеми поборів у дитсадку, а також змусив батьків замислитись над тим, чим годують дітей у ДНЗ.
     
    У середині березня розлючені батьки вихованців закладу прийшли, щоб вислухати пояснення завідувачки та на власні очі побачити умови, в яких готують їжу для їхніх дітей. Приводом для походу стали вареники, а точніше розміщена в соцмережах фотографія з субстанцією у сміттєвому пакеті, схожою на них. Світлина дала відповідь батькам на запитання, чому їхнім дітям після дитсадка зле.
     
    — В мене є багато питань до харчування. Чому моя дитина приходить додому і в неї болить живіт? Останній раз дитині було зле тиждень тому, — розповіла мама вихованця дитсадка Олена Язикова.
     
    — Харчуватися моя дитина вже два тижні категорично відмовляється. Каже, щоб годували вдома. Вранці бачу істерики мого сина. Пов’язано це з харчуванням чи ставленням до нього, я не знаю. Мій молодший хлопчик не хотів їсти, але коли почали давати бутерброди, то почав хоч трохи. Старший син відмовляється. Я, коли глянула на фотографію страви, була шокована. Мій чоловік, який зараз воює на сході країни, також. Незрозуміло, що це і як його їсти, — прокоментувала мама, Ірина Клименко.
     
     
    За словами виховательки дитсадка Олени Ткаченко, ця світлина, яку вона зробила, стала одним з приводів її звільнення. Головною ж причиною, на думку жінки, стала відмова від вимагання з батьків благодійних внесків.
     
    — Коли вийшла на роботу з курсів та відпустки, завідувачка покликала до себе в кабінет і повідомила, що закладу немає чим платити за офіційний інтернет-сайт, — розповіла в коментарі журналісту «Первой городской» Олена Ткаченко. — Запитала: «Де ваші фонди?». Я відповіла, що фонди у батьків. Після моєї відповіді вона заявила, що кошти в мене та я їх недоцільно використовую. Також мене звинуватили у крадіжці цих коштів під час наради. Влаштували пресинг на мої пояснення, що батьки не бажають платити, а деякі не в змозі. На ці пояснення я почула від завідувачки: «Вы должны влюблять в себя родителей. Они должны работать и улучшать садик». Я пояснила, що кошти не можу вимагати, а особливо всупереч розпорядженню міського голови про заборону благодійних фондів. Після відмови ставлення керівника до мене змінилось, стало вкрай упередженим. Постійно казала, що їй не подобається моя робота. Днями вона зайшла та запитала, чому діти не поїли. Я відповіла, що таку страву вони їсти не можуть, бо вона погано зварена. Діти нею давляться, плюються та блюють.
     
    Вихователька пояснила: офіційною причиною звільнення її з роботи стала нібито крадіжка харчів, які вона насправді хотіла викинути. Після інциденту жінці запропонували звільнитися за власним бажанням, бо у випадку відмови звільнять за доганою.
     
    Ставши учасницею конфлікту, вихователька зізналася журналістам про так звані фінансові плани, які виплачувалися не на банківський рахунок закладу, а готівкою.
     
    — Завідувачка рекомендувала мені збирати з батьків по 50 гривень щомісяця. Нещодавно попросили зібрати по 200 гривень за постіль, хоч така закладу і не потрібна... В мене благодійні внески здавали семеро-восьмеро батьків. Я казала, щоб здавали за бажанням, і не вимагала цих коштів від них. Якщо треба було придбати щось, батьківському комітетові я це передавала, і вони самі купували, — розповіла вихователька.
     
    Батьки про вихователя відгукуються позитивно та наявність благодійних внесків у закладі не заперечуюють.
     
    — Наша вихователька дуже гарна. З дітьми вона завжди займається. На мене як голову батьківського комітету постійно тисли, що треба кошти для діток… Нещодавно мене викликала Олена Олександрівна та сказала, що завідуюча просить здати кошти на фонд садка, — розповіла мама Олена Язикова. — Ми самі купляємо товари, які потрібні групі. Нещодавно придбали рушники, які в нас чомусь не прийняли.
     
    Керівник закладу Наталія Брояковська заперечила інформацію виховательки та батьків. Сказала, що кошти не збираються, а вихователька була звільнена за систематичне порушення дисципліни.
     
    — Почалося все з того, що вихователь систематично порушувала трудову дисципліну та нехтувала посадовими обов’язками. Вона могла не вийти на роботу. Під час її роботи були випадки травмування дітей. Вчора я зайшла і побачила, що все справді погано. Дітки не їдять, а вихователь це пояснює, що ті не хочуть, і все... Вареники на фото — це відходи. На фото зафіксовано було не порційно. Звісно, що коли їх всі зліпити та скинути у сміттєвий пакет, то вони не матимуть вигляду, — пояснює Наталія Брояковська. — В нас з батьків кошти заборонено збирати. Лише на їхній розсуд. Хочуть, то збирають. Ці цифри та інформація, яку повідомляє вихователь, не відповідають дійсності. Ми не беремо участі в фінансовій стороні. Все на розсуд батьків. Керуємось наказом міського голови про заборону внесків.
     
     
    Під час зустрічі батьків та учасників дитсадкового конфлікту до розмови приєдналася начальниця управління освіти Кропивницького Лариса Костенко. Вона особисто бачила вареники та пообіцяла розібратися у конфлікті між її підлеглими.
     
    — До мене «на килим» прийшла вихователь закладу. Ми викликали керівника і під час бесіди вислухали всі сторони конфлікту. Наразі вихователь продовжить працювати, але управління освіти створить спецкомісію і буде кожен факт, заявлений сторонами, детально розглядати. Про результати роботи комісії повідомимо згодом. Мене вихователь попросила перевести її на іншу роботу, якщо буде місце. Поки вона працює тут, — сказала Лариса Костенко.
     
     
     
    Також очільниця освіти припустила, що конфлікт стався через недосвідченого керівника, яка працює в закладі віднедавна. До конфлікту нарікань щодо її роботи поки не було.
    Лариса Костенко додала, що особливу увагу також приділять інформації про вимагання благодійних внесків. Її перевірять, а результати повідомлять згодом.
     
     
    Дмитро Семенюк    
     
    Нагадаємо: Кропивницький - сьоме місто, в школах якого працюватиме поліція (ФОТО)