Невже з фортеці Святої Єлисавети створять музей?

  • 11 квіт. 2018 16:08
  • 1506
    • Новина Невже з фортеці Святої Єлисавети створять музей? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Про це повідомила начальник відділу з охорони культурної спадщини управління містобудування та архітектури міської ради Надія Лісняк. За її словами, вже підготовлений проект розпорядження міського голови про утворення робочої групи з написання Програми регенерації фортеці Святої Єлисавети. Про це пише сайт Кропивницької міської ради.
     
    До робочої групи увійдуть науковці, краєзнавці, історики, музейники та представники громадськості.
     
    Начальник відділу з охорони культурної спадщини відзначила, що Програма міститиме інформацію про історію створення фортеці. Такі дані планують отримати в Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського. Усі історичні матеріали будуть надані керівництву міста та депутатам міської ради для вивчення, після чого вже прийматиметься рішення про можливе створення заповідної зони на території Фортечних валів.
     
    - Бюджетом Програми паспортизації нерухомих пам’яток культурної спадщини Кропивницького на 2018 роки передбачено 140 тисяч гривень на виготовлення облікової документації на пам’ятку містобудування національного значення “Земляні укріплення Єлисаветинської фортеці”, - повідомила Надія Лісняк. - 30 березня управління містобудування та архітектури розпочали тендерні процедури на визначення виконавця зазначеної облікової документації на Фортечні вали. Подавати документи на участь в торгах на виконання документації можна до 15 квітня.
     
    Надія Лісняк додала, що Програма передбачає не тільки реставрацію, але й музеєфікацію одного із бастіонів. Швидше за все це буде бастіон Андрія Первозваного, який планується очистити від рослинності, обстежити і провести комплекс протиаварійних заходів. Всі ці заходи необхідні для облаштування на території фортеці музею просто неба, щоб містяни та гості Кропивницького могли на власні очі побачити унікальність єдиної на території Європи земляної пам’ятки, яка збереглась у гарному стані.
     
    Нагадаємо: Двум сім’ям загиблих військових міська влада виділила кошти на пам’ятники