Англійський піаніст Джонатан Пауелл виступив на сцені Кіровоградської філармонії на честь Генріха Нейгауза (ВІДЕО)

  • 6 квіт. 2018 16:00
  • 2572
  • Минулого четверга на сцені Кіровоградської обласної філармонії виступив британський піаніст Джонатан Пауелл. Свій концерт музикант присвятив 130-річчю видатного піаніста й педагога Генріха Нейгауза – уродженця Єлисаветграда (нині Кропивницького). З нього розпочинається цикл ювілейних «Нейгаузівських музичних зустрічей», які відкриються 11 квітня на сцені Кропивницького музичного коледжу.  

    Концерт у філармонії можна вважати унікальною преамбулою цього проекту. Протягом вечора звучала улюблена музика Генріха Нейгауза: твори Скрябіна, Шумана, Шопена, Моцарта. 
        

    У нашому місті й в Україні зокрема вперше прозвучав Другий концерт для фортепіано з оркестром Фридеріка Шопена у виконанні Джонатана Пауелла та камерного оркестру «Концертіно» під керуванням Наталії Хілобокової. Мало хто здогадувався, що сам піаніст також уперше грав цей твір, насправді написаний для фортепіано та симфонічного оркестру. Оркестранти й соліст, у розпорядженні яких було лише чотири репетиції, навчилися розуміти один одного та зробили майже неможливе – вдихнули в шедевр нове життя. 

    Джонатана Пауелла знають у мистецькому світі як шукача забутих імен та палкого прихильника романтизму. Він активно гастролює Європою та Америкою, хоча сам мешкає з дружиною-піаністкою та двома дітьми в польському Закопане. Кілька разів маестро грав у Московській консерваторії, де свого часу викладав Генріх Нейгауз, а також у Петербурзі та Києві. Тож сам факт, що Кіровоград-Кропивницький потрапив до числа обраних міст – вражає. Сталося це завдяки тому, що 12 квітня 1888 року тут народився один із найвідоміших педагогів-музикантів Генріх Нейгауз. 

     

    Джонатан, дізнавшись про цей факт, власним коштом прибув до тоді ще Кіровограда у 2010 році. Він був дуже здивований, що в невеличкому провінційному містечку є народний меморіальний музей Генріха Нейгауза у приміщенні дитячої музичної школи номер один його імені. Ще тоді під час спілкування з його завідувачкою Тетяною Фурлет, директоркою школи Євгенією Малявкіною та скрипалькою Наталією Хілобоковою спонтанно народилась ідея заграти разом із камерним оркестром. Щоб втілити задум у життя, знадобилося вісім років.
     
    Протягом цього часу музикант періодично приїздив до Кіровограда, щоби взяти участь у фестивалі «Осінь з музикою Кароля Шимановського» та виступити перед аудиторією шанувальників. 
     

     

    - Напередодні 130-річчя Генріха Нейгауза ми знову запросили Джонатана до себе, - розповідає одна з організаторок концерту Тетяна Фурлет. – Приємно, що до підготовки гастролей приєдналися обласна та міська влада, керівники профільних управлінь культури Тетяна Животовська та Ганна Назарець, голова об’єднання поляків імені Кароля Шимановського Олександр Полячок , колективи та адміністрацію нашої музичної школи й музею. Адже привід справді серйозний, він стосується всієї музичної спільноти.
     
    Сам Джонатан Пауелл залишився дуже задоволений своїм візитом до Кропивницького. До речі, він пристойно спілкується російською – дається взнаки навчання в коледжі Ітон у педагогів російського походження Дениса Матеуса та Суламіт Агроновської.  
     

    -  Мені дуже подобається ваше місто й люди, - зізнався він. – Особливе враження на мене справили камерний оркестр «Концертіно» та його керівник Наталія Хілобокова. Це професіонали високого рівня, з якими виступати – справжня честь. 
     
    …Наприкінці концерту в обласній філармонії, коли вже відлунали аплодисменти й були вручені букети, англійський гість раптом знову сів за рояль і заграв прелюдію Скрябіна – саме ту, яку так любив Генріх Густавович Нейгауз. Поки лунала музика й публіка слухала її стоячи, подумалося про історичні паралелі та мінливість долі. Європейська країна Великобританія оголосила про Брексит – вихід із ЄС. Україна ж, навпаки, серйозно готується до євроінтеграції. 
     
    Ми такі різні й водночас такі схожі! І, можливо, українці й англійці погано розуміють один одного через незнання мови. Та у нас все одно лишається те, що єднає народи різних країн, часів, культур – Музика, Шопен, Нейгауз.
     
    Людмила Макей 
     
     
    Фото Людмили Макей і Сергія Якуніна
     
    Нагадаємо: Українські гастролі маестро Ференца Ліста