«Не обов’язок, а право». У Кропивницькому розповіли, як жінки можуть служити в армії

  • 3 квіт. 2018 15:11
  • 1414
    • Новина «Не обов’язок, а право». У Кропивницькому розповіли, як жінки можуть служити в армії Ранкове місто. Кропивницький

       Як в Україні, так і на Кіровоградщині жінки строкову службу не проходять. До призову підлягають юнаки у віці від 18 до 27 років.  Про це сьогодні під час прес-конференції розповів військовий комісар Кіровоградського обласного військового комісаріату Ярослав Кучер.

    «Жінки йдуть до служби в армії лише за контрактом. Саме так вони можуть реалізувати своє право. Вони не зобов’язані проходити військову службу. Якщо вони бажають, то приходять та служать відповідно до свого рівня підготовки»,- сказав у коментарі журналісту «Первой городской» Ярослав Кучер.

        На його думку, жінки служити в армії можуть медсестрами, снайперами, кадровиками, діловодами та зв’язківцями. «Є багато спеціальностей в збройних силах, які жінки виконують краще ніж чоловіки. Ми напрявляємо їх до учбових центрів. Через деякий час вони виходять звідти спеціалістами, і далі ми вже працюємо», - додав військовий.

    Також очільник обласного військового комісаріату дав пояснення з приводу всеукраїнської дискримінації щодо жінок, які бажають йти на службу без контракту. Пояснив, що якщо в законі напишуть, то призиватимуть і жінок.

    «Оцінку надати я не можу і лишу це феміністичним організаціям, які переймаються цими питаннями. Особисто я виконую законодавство. Якщо там буде написано, що жінки зобов’язані йти на рівні з чоловіками, то ми будемо оголошувати призов для жінок також. Оскільки цього немає, то ми не говоримо про призов жінок за військовим обов’язком», - сказав Ярослав Кучер.

    Як він зазначив під час прес-конференції, Указом Президента України від 15 лютого 2018 року №33 було оголошено про завершення строків служби тих, хто відслужив свій термін, та був розпочатий старт весіннього призову.

    До служби призиватимуть юнаків від 20 до 27 років та з 18 років за бажанням. Призов триватиме два місяці - протягом квітня та травня. Особливістю цьогорічного призову є збільшення кількості тих, хто підлягає призову. Державне замовлення збільшено через бажання прикордонної служби мати в своїх лавах призовників. Окремо було виконано доручення Президента про призов строковиків на бази склади-арсенали.

    Для нашої області збільшення строковиків є несуттєвим, але у всеукраїнському масштабі це сягає 2-3 тисячі. Строковики не будуть призиватися до бойових частин та не будуть залучатися до виконання завдання у зоні АТО. Їх напрявлятимуть у пункти в частини, що знаходяться в межах України.