Кропивницькі депутати не підтримали закон про кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору

  • 29 бер. 2018 14:40
  • 1406
    • Новина Кропивницькі депутати не підтримали закон про кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору Ранкове місто. Кропивницький
     
    Після перерви у роботі сесії міської ради Кропивницького до депутатського корпусу звернувся депутат Сергій Капітонов (ВО "Свобода").
     
    "Шановні депутати, так сталося, що в історії нашої країни трапилась страшна трагедія - Голодомор 1932-33 років в Україні, який влаштував нам той самий комуністичний режим і посіпаки якого відстоюють радянську символіку. У Верховній Раді винесений на розгляд проект Закону, який засуджує публічне заперечення Голодомору та виправдання його організаторів. Цей проект був одностайно підтриманий профільним комітетом, Президент України також підтвердив необхідність цього закону. Зачитую звернення депутатів міської ради до ВР України щодо встановлення кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору. 
     
    28 листопада 2006 року був ухвалений Закон України «Про Голодомор  1932 – 1933 років в Україні» № 376-V, згідно з яким Голодомор 1932 – 1933 років в Україні, відповідно до Конвенції від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, було визнано цілеспрямованим актом масового знищення людей, геноцидом Українського народу.
     
    Визначення цієї жахливої події як геноциду ґрунтуються на великому масиві наукових досліджень, сотнях тисяч архівних документів та спогадів тих, хто вижив під час Голодомору. За даними дослідників, сукупні демографічні втрати внаслідок Голодомору становлять понад 10 мільйонів людей.
     
    Законом встановлено, що публічне заперечення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним.
     
    У цьому контексті слід акцентувати увагу на тому, що як в Україні, так і за її межами відбуваються провокативні за своєю суттю спроби заперечити Голодомор та виправдати його організаторів. Ініціатором і головним натхненником заперечення Голодомору є, насамперед, Російська Федерація, яка, декларуючи себе правонаступницею СРСР, всіляко намагається виправдати злочини тоталітарного комуністичного режиму.
     
    Враховуючи все вищевикладене, зокрема, систематичні атаки Російської Федерації на інформаційний простір України в рамках «гібридної війни» проти нашої держави, можна констатувати, що постала нагальна потреба у встановленні кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору.
     
    Беручи до уваги вищевикладене, ми, депутати Міської ради Кропивницького, просимо підтримати законопроект № 7343 від 28.11.2017 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору)», яким передбачається доповнення Кримінального кодексу України новою статтею 4421. «Публічне заперечення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні як геноциду українського народу», де зазначається, що публічне заперечення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні як геноциду українського народу, а так само виготовлення і   розповсюдження     матеріалів    з  таким запереченням карається штрафом від трьох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до п’яти років.
     
     
    В результаті голосування 20 депутатів підтримали звернення, 1 - утримався, а 10 депуатів не проголосували. Рішення не прийняте.
     
    Сергій Капітонов:
    "Я не бажаю своїм колегам, які не проголосували за дане звернення, пережити страхіття, які відбувалися у ті часи, але я хочу, щоб вони не ганьбили місто своєю присутністю в цій залі".
     
     
    Нагадаємо: Чого вимагають комуністи перед міською радою Кропивницького?