Громадський транспорт у Кропивницькому перестане бути «атракціоном»

  • 28 бер. 2018 11:35
  • 4963
    • Новина Громадський транспорт у Кропивницькому перестане бути «атракціоном» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кропивницький готується до монетизації пільг на проїзд у транспорті.
              
    Зайшовши до салону громадського транспорту, можна побачити переважно людей похилого віку. Пенсіонери мають право на проїзд і ним користуються, але, на жаль, є багато тих, хто цими пільгами зловживає. Як результат, школярі та робочий клас не можуть втиснутися до маршрутки, а пенсіонери просто безкоштовно подорожують, використовуючи транспорт як атракціон. Втім найближчим часом міська рада змусить стареньких кілька разів подумати, перш ніж їхати кудись, а також проаналізувати: витратити отриману компенсацію за проїзд на подорож чи купити щось інше.
     
    Команду «старт» під час апартної наради в понеділок 26 березня дав міський голова Кропивницького Андрій Райкович.
     
    — Найближчим часом питання хаотичності та незрозумілості з пасажироперевезеннями осіб пільгової категорії має залишитись у минулому. Вони мають бути закріплені рішенням виконкому та сесії. 29–го ми відкриваємо сесійне засідання, але на друге або третє засідання після нього питання має бути повністю готове та прийняте, — наголосив Андрій Райкович. —  Діти та студенти розривають двері транспорту, а ще з кінцевих зупинок салони забиті людьми пенсійного віку. Треба розуміти, куди їдуть ці люди, для чого їдуть та користуються відповідними пільгами. Всім потрібно усвідомити: час, коли кататися по 5–10 разів на день і не платити, закінчиться. Ринкові умови вимагають сплачувати за послугу.  
     
    Очільник Кропивницького додав, що на сьогодні є беззаперечні категорії пільговиків, проїзд яких місто обслуговуватиме або за рахунок комунального бюджету, або шукатиме інших можливостей. 
    Під час наради він доручив своєму заступникові Олександру Мосіну зібрати нараду за участі управління транспорту, економіки, соціального захисту та обговорити всі можливі варіанти для виконання постанови Кабміну. 
     
    Поспілкувавшись із начальником управління транспорту та зв’язку Олександром Вергуном, дізналися, проблема справді існує. 
     
    — Я цю ситуацію моніторю особисто та досліджую. Вчора до мене зателефонував водій з маршруту 274 та поскаржився: співпало так, що один дідусь із самого ранку вже п’ять  разів просто катається з  центру до Мурманської. Під час спілкування він мене просив втрутитися в ситуацію пільгових перевезень, бо проблема не лише з тим дідусем. 
    Так катається повен автобус. Таким «атракціоном» учора (в неділю 25 березня) одна машина до 14:00 заробила 340 гривень виручки при плані 1200 гривень. І це зважаючи на те, що автобус забитий із самого ранку, — сказав Олександр Вергун.
     
    Також він зазначив, що, за інформацією водіїв, досить часто люди, користуючись пільгами, катаються зі 101–го мікрорайону до Критого ринку, де влаштовують стихійну торгівлю з підлоги. Продавши товар, продавець їде за новим — і так увесь день. 
     
    Обурюються такими пасажирами і в соцмережі. Кропивничанка Олена Пінчук опублікувала допис у спільноті Громадський контроль пасажирського транспорту на Фейсбуці, де висловилася з приводу цієї проблеми. За короткий час допис набрав понад 400 переглядів та отримав понад 300 лайків. 
     
    «Це 118–й автобус. Час 7:30, зупинка Чайковського. Влізти неможливо, бо їдуть пенсіонери. Діти залишились на зупинці і не можуть доїхати до школи, садочків. Маршрутки також забиті. 
    Якщо хтось читає ці пости із «верхівок», будь ласка, зробіть для людей похилого віку платний проїзд, з 10.00 безкоштовно, як це було раніше», — запропонувала кропивничанка.
     
    Нагадаємо, 14 березня на засіданні уряду прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах» із дорученням Міністерству соціальної політики про доопрацювання зазначеної постанови з урахуванням пропозицій. Постановою передбачено, що пільги з оплати проїзду, які передбачені законами України, можуть надаватися у готівковій формі в порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України. Документом затверджується Порядок надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, яким передбачається надання замість пільг компенсації, розмір якої щорічно визначатиметься обласними, Київською міською державними адміністраціями на відповідний рік, а також визначаються основні правові та організаційні засади надання компенсаційних виплат окремим категоріям громадян, які мають право на пільговий проїзд.
     
    — Монетизація усуває несправедливість нерівномірного доступу до вказаної пільги, а пільговики отримують можливість витратити гроші на свій розсуд. Прийняття акта дає можливість органам місцевого самоврядування надавати пільги окремим категоріям громадян з оплати проїзду у готівковій формі, — цитують на сайті Кабміну.
     
    Дмитро Семенюк 
     
    Нагадаємо:  Кропивницькі маршрутчики "свинячать" на дорогах (ФОТО)
                          Як їздитимуть маршрутки на Великдень у Кропивницькому?