Кропивничанка власним коштом видала книгу про батька – драматурга Всеволода Данилевича (ФОТО)

  • 24 бер. 2018 09:31
  • 2263
    • Новина Кропивничанка власним коштом видала книгу про батька – драматурга Всеволода Данилевича (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    У відділі мистецтв Кіровоградської обласної бібліотеки імені Чижевського відбулася презентація книги Наталії Данилевич «Спогади про батька», присвяченої українському актору та драматургу Всеволоду Данилевичу (1914 – 2003 р.р.).

    Це зворушлива історія родини, яка пройшла крізь випробування війнами, революціями, репресіями. В родоводі об’єдналися дворяни, купці, більшовики, військові, учасники УНР, нащадками яких стали талановиті театральні діячі, педагоги, письменники, музиканти. Кожен епізод був ретельно опрацьований Наталією Всеволодівною та істориками Кіровоградщини, які відновили забуті й утрачені сторінки біографії роду Данилевичів.

    - Так сталося, що більшу частину свого життя я провела з мамою – батьки розлучилися, коли я була зовсім маленькою, - згадує Наталія Данилевич. – І лише в останні роки перед його відходом у вічність ми почали спілкуватися. Виявилося, між нами багато спільного, в тому числі й захоплення театром. Як часто приїздила до нього у Київ, ми разом подовгу гуляли й розмовляли. А потім ще й стали співавторами.

    До речі, п’ять п’єс Всеволода Данилевича увійшли до книги. Деякі з них і досі з успіхом ідуть у дитячих та лялькових театрах України та сусідніх країн. Цікавий факт: одна з сорока п’єс Данилевича, «Тримайся, Альошо!» за романом Микитенка ставилась майже півсторіччя тому у Кіровоградському музично-драматичному театрі імені Кропивницького. Сам же Всеволод Данилевич у повоєнні роки грав на сцені Кіровоградського театру російської драми імені Кірова… 

    До появи «Спогадів про батька» причетна й авторка цих рядків. Чотири роки тому я побувала на вечорі пам’яті трьох українських дитячих письменників: Юхима Чеповецького, Всеволода Нестайка та Всеволода Данилевича в столичному Будинку письменника. Захід організовувала Спілка театральних діячів України разом із Національною спілкою письменників. Кожному автору була присвячена книжкова виставка, але жодної книги про Всеволода Данилевича представлено не було. До речі, немає імені нашого славетного земляка й у Великій українській енциклопедії…

    Це видалося мені величезною несправедливістю – адже його ім’я входить до трійки кращих і, що особливо важливо, й досі затребуваних авторів, котрі писали для дітей. Тож я запропонувала Наталії Всеволодівні записати й видати спогади про батька.

    Як зізнається пенсіонерка Наталія Данилевич, на верстку та друк «Спогадів про батька» пішли усі її скромні збереження. Фінансово підтримали видавництво книги онука драматурга Ольга Солонченко та її донька Олександра. Морально – онук Михайло Солонченко, талановитий скрипаль, нині – студент Кіровоградського музучилища, та двоє правнуків – Коля та Сєва (молодшого назвали на честь прадіда). Частину невеличкого накладу авторка подарувала друзям, колегам, бібліотекам; іншу частину передасть до Спілки театральних діячів України.

    Присутня на презентації книги завідувачка відділу мистецтв бібліотеки імені Чижевського Світлана Ушакова слушно зауважила: Данилевичу пощастило, що в цього є така достойна спадкоємиця.

    • Наталія Данилевич повернула батька на місце, яке йому належить займати в українській драматургії та культурі. Адже це людина, яка створила цілий світ – казковий, ліричний, драматичний. Хоча лялькарі й відчувають певний комплекс перед «дорослими» колегами-театралами, насправді театр ляльок – це дуже важлива частина нашого життя. Тут маленька людина відкриває для себе світ.

    Очевидно, повернення Всеволода Данилевича в культурний простір сучасної України та Кіровоградщини зокрема – важлива подія, значення якої суспільству ще належить оцінити.

    Нагадаємо, олександрійський народний театр юного глядача "Апельсин" представив публіці новий спектакль - "Ангели не плачуть" за п'єсою Асі Котляр.

    Людмила Макей