Байгород зустрічає друзів

  • 24 бер. 2018 10:08
  • 2120
    • Новина Байгород зустрічає друзів Ранкове місто. Кропивницький
     
         Клуб авторської пісні та поезії «Байгород» створився у нашому місті три роки тому. Але за цей час зроблено багато. Фестивалі, цікаві вечори до ювілейних дат поетів, письменників, пам`ятні концерти, зустрічі з юнацькою аудиторією, виступи місцевих поетів, бардів…  Цей список можна продовжувати і далі. Голова громадської організації – Віктор Холявко та члени «Байгорода» завжди проводять цікаві заходи, на яких збираються любителі пісні і поезії. До речі, назву клубу пропонувала кіровоградська поетеса Антоніна Корінь, яка є духовним наставником членів клубу. («Байгород» – саме так називається повість нашого земляка, видатного письменника Юрія Яновського, який з великим захопленням писав про місто свого юнацтва). 
     
     
        Нещодавно відбувся ювілейний концерт клубу «Байгород», в якому взялала участь член Спілки композиторів Запорізької області, художній керівник творчого об`єднання «Плеяда», організатор міжнародного мистецького фестивалю «Зірка Різдва» - 2018 в м. Запоріжжя Ганна Киящук. Запорізький центр авторської пісні існує вже багато років. До 80-річчя з дня народження поета, барда, актора Володимира Висоцького центр  представив цікавий проект, в якому взяли участь і «Плеяда», і клуб авторської пісні «Зелене небо», і Театр поетичної пісні м.Запоріжжя. Серед учасників проекту – відомий музикант, актор, автор, виконавець Олег Швидкой. 
     
     
         Олег Швидкой прийняв естафету Ганни Киящук і по запрошенню В.Холявка приїхав до нашого міста. В Будинку профспілки відбувся концерт барда із Запоріжжя. 
         На заході було багато любителів поезії і пісні. Антоніна Корінь прочитала свої вірші, а також ознайомила присутніх з новою книгою місцевої поетеси Віри Володіної «Сон синьої трави». На вечорі звучали пісні у виконанні місцевих бардів Павла Золотарьова, Сергія Соколенка… Роман Любарський, Тетяна Березняк також представили присутнім свої вірші. І Олег Швидкой зміг оцінити творчість наших талановитих поетів і виконавців. 
     
     
    В першій частині свого виступу Олег Швидкой представив пісні на вірші, які написав сам: «Скрипка», «Пекельний рок», «Вересневий етюд», «Решето», «Излом» (присвячено героям Майдану) та інші. Тематика пісень різноманітна: любов до рідного краю, до України, до батьків, до коханої дружини, армійські мотиви, тема війни і миру та інші. І навіть цікава пісня «Я и мой друг велосипед», яку автор виконує часто у дуеті з Ганною Киящук.  У другому відділенні свого виступу Олег Швидкой виконав багато пісень на вірші інших поетів: С.Колмикова, А.Шигина, О.Бєлова, М.Пєрченко та інших. Одна з пісень – «Лето кончается» - стала переможцем Грушинського фестивалю авторської пісні в 2005 році. Цей фестиваль регулярно з 1968 року проходить під Самарою. В Запоріжжі також  щорічно проводиться фестиваль авторської пісні на острові Хортиця. І в ньому приймають участь барди з різних куточків світу: України, Росії, Молдови, США, Ізраїля, країн Європи… А зовсім скоро любителі авторської пісні зустрінуться на фестивалі «Булат», який планують провести в Сумах. 
     
     
         Про всі ці фестивалі нам розповів Олег Швидкой. Пісні у виконанні автора зачарували всіх. Олег навіть спробував у своїх виступах імітувати саксофон, і ця спроба була дуже вдалою. Тембр його голосу цікавий, слова пісень зворушують, а сам автор співає з душею. 
    І ми ще раз переконалися в тому, наскільки багато є в Україні талановитих людей, яких хочеться слухати і слухати. Тож чекаємо на нові зустрічі з талантами в «Байгороді»!
                                                                    
    Алла Бабенко, бібліотекар НВО №32
     
       
    Нагадаємо: Безсмертний дотик до душі… Зустріч з кіровоградською поетесою Оленою Надутенко