Кропивницький: Газовий терор

  • 21 бер. 2018 14:35
  • 1245
    • Новина Кропивницький: Газовий терор Ранкове місто. Кропивницький
       
    Минулого тижня кропивничани стали заручниками відносин міської ради та обласного газового монополіста. Справно сплачуючи за комунальні послуги, люди лишилися без потрібного для нормальної життєдіяльності тепла. Виною цьому принциповість ВАТ «Кіровоградгаз» за несплачені номінації за використаний газ, де ціна на фоні загального боргу становить копійки.
     
    В середу, 14 березня, перекривши постачання блакитного палива до котелень, газівники унеможливили роботу котелень ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА». Це призвело до припинення теплопостачання у 137 житлових будинків, шість дитячих садочків, три школи та лікарняний заклад «Центр здоров’я жінки». Зробили це не на території підприємств, а на лінії газопостачання. Причина відключення — непогашена заборгованість та у зв’язку із відсутністю підтвердженого обсягу природного газу на другу декаду березня 2018 року.
     
     
    За інформацією монополіста, станом на 11–ту годину ранку 14 березня  ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» мало непогашену заборгованість за послуги з розподілу природного газу, отримані у лютому 2018 року, в сумі 3 мільйони 118 тис. гривень. Наступного дня ця сума заборгованості теплогенеруючих підприємств зменшилась до 2 мільйонів 889 тисяч гривень.
     
    Відключення газу на котельні газовики пояснили тим, що працювали в рамках законності.
     
    — ВАТ «Кіровоградгаз» жодним кроком, жодною дією не порушило законодавство України. Ми працюємо виключно у межах законів, постанов і розпоряджень відповідних інститутів влади. Шкодуємо, що поняття «законність» не всі сприймають однаково, — заявили на сайті відомства.
     
    У відповідь на категоричні дії «Кіровоградгазу» активісти, громадськість та депутати міської ради організували пікет під стінами відомства. Туди принесли «предмети революції»: шини, металеві бочки та дрова. До приміщення облгазу активістів не пустили навіть після пред’явлення документів. Зсередини двері були зачинені. Там чергувала охорона. 14 березня біля входу стояли чоловіки, яких активісти прозвали тітушками. Як стало відомо журналістам «Первой городской» з власних джерел, ці хлопці є працівниками установи.
     
    — Нас вигнали та сказали дивитися за порядком. Стояли там як тітушки, — на правах анонімності розповів один з представників самооборони установи.
     
    Втім, протягом двох днів пікетів сутичок між активістами та працівниками «Кіровоградгазу» зафіксовано не було.
    Завершилася історія «із загартовуванням» кропивничан увечері 15 березня. Повідомили це містянам в ефірі програми «Тема дня», куди запросили голову правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександра Гладкого. Зустрітися та висловити свою незгоду з гостем передачі до будівлі телебачення прийшли до сотні освітян та містян. Під час ефіру несподівано для всіх до діалогу приєднався очільник Кропивницького Андрій Райкович. У прямому ефірі обидві сторони газового конфлікту висловили свою думку з приводу ситуації та іноді переходили на особистості. В розмові міський голова зіпсував сюрприз ведучого програми та повідомив, що газ на котельні подають і тепло з’явиться. Він зазначив, що подача блакитного палива стала можливою завдяки узгодженим діям міської, обласної влади, Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України. Теплогенеруючі підприємства отримали номінації на газ на березень поточного року, та теплоносій почав надходити у батареї кропивничан.
     
    Після «газової війни», під час понеділкової апаратної наради, Андрій Райкович повідомив, що скликатиме депутатів на сесію для унеможливлення ситуації, що трапилася, у майбутньому. Втім, за прогнозами синоптиків до України та Кропивницького на початку квітня прийде справжня тепла весна, тому органи місцевого самоврядування мають боротися за безперешкодний опалювальний сезон 2018 — 2019.
     
    А тим часом…
    Центральноукраїнський антикорупційний офіс 16 березня повідомив про черговий епізод хабарництва серед працівників згаданої вище установи.
    За інформацією власних джерел, сьогодні УЗЕ в Кіровоградській області спільно з Кіровоградською місцевою прокуратурою та СВ Кропивницького ВП ГУНП під час вимагання та отримання неправомірної вигоди затримали начальника Служби експлуатації підземних газопроводів ВАТ “Кіровоградгаз” Андрія Наумушкіна, йдеться в повідомленні. 
    Спільно із начальником дільниці зазначеної служби Денисом Грязновим посадовець вимагав та отримав кошти у розмірі 1500 доларів США за невжиття заходів щодо знесення гаражу, який розташований над підземним газопроводом. Тривають невідкладні слідчі дії.
     
     
    Дмитро Семенюк   
     
     
    Нагадаємо: Люди стають заручниками фінансового шантажу, коли стратегічні підприємства належать приватним структурам - Капітонов