Чоловіку з ВІЛ+ допомогли відновити паспорт

  • 20 бер. 2018 09:31
  • 914
    • Новина Чоловіку з ВІЛ+ допомогли відновити паспорт Ранкове місто. Кропивницький
     
    «Торік у серпні я впав і отримав переломи рук та ноги. Я втратив свідомість, лежав сам на вулиці, у мене вкрали все, що було в кишенях, - паспорт, гроші. Допоможіть відновити паспорт…»
     
    З таким зверненням до Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» звернувся клієнт організації.
     
    Після отриманих травм він проходив довгий період лікування та реабілітації у Кіровоградській обласній лікарні. Коли його виписали, він з труднощами пересувався на милицях або ж в інвалідному візку. До речі, щодо останнього, то в цьому посприяли фахівці нашої організації. 
     
    Ситуацію ускладнював факт того, що клієнт не мав будь-яких рідних та знайомих, які могли б допомогти. Також оскільки клієнт мав зареєстроване місце проживання у місті Харкові. Тому він мав би їхати до цього міста, щоб отримувати паспорт. Тому наш юрист звернувся до багатьох державних структур, зокрема, і до Державної міграційної служби, яка й дозволила громадянину отримати паспорт у місті Кропивницькому. 
     
    - Відповідно до п. 47 Постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302 у разі прийняття документів від особи, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, за зверненням такої особи або її законного представника, оформленим у письмовій формі, здійснюється виїзд працівника територіального органу/територіального підрозділу Державної міграційної служби, уповноваженого суб’єкта за місцем проживання особи. Тобто Державна міграційна служба мала б здійснити виїзд додому до громадянина, однак в даному випадку ситуацію ускладнило те, що громадянин мав зареєстроване місце проживання у м. Харкові, хоча і проживає в м. Кропивницькому. Натомість, ми дійшли до компромісу: Державна міграційна служба дозволила звернутися не за зареєстрованим місцем проживання, як передбачено законодавством, й громадянин самостійно діставався  потрібного відділу ДМС у м. Кропивницькому, а не в Харкові. Також важливим є те, що особа одразу зверталася до Національної поліції, що значно полегшило процес зібрання документів, - коментує юрист Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Арсен Арутюнян. 
     
    - Наразі ми маємо змогу надавати юридичні консультації спільно з Громадською спілкою «Українська Гельсінська спілка з прав людини» в рамках підписаного Меморандуму про співпрацю. Зручність отримання послуг полягає в тому, що громадська приймальня знаходиться в м. Кропивницький на базі Громадської організації «Територія успіху». Співпраця полягає в наданні безоплатної правової допомоги отримувачам послуг, у тому числі надає правову допомогу у справах досудового захисту. В рамках даного Меморандуму Громадська спілка «Українська Гельсінська спілка з прав людини» надає безоплатну правову допомогу - порушення права на конфіденційність діагнозу та розголошення ВІЛ-позитивного статусу, діагнозу наркозалежності, відмова в проведенні хірургічного втручання, порушення права на отримання медичної допомоги, відмова у працевлаштуванні або звільнення з роботи у зв’язку з ВІЛ-позитивним статусом або захворюванням на туберкульоз або перебуванням в програмі ЗПТ, - коментує голова правління Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Юлія Чабанюк.
     
    Нагадуємо, що ВІЛ-позитивні особи та їхні рідні можуть звернутися за правовою допомогою до наших фахівців за адресою: м. Кропивницький, вул. Преображенська, 2 (будинок побуту), 6 поверх, каб. 610, тел.: 24 – 69 – 04, офіційна сторінка у соцмережі «Фейсбук»: https://www.facebook.com/kiraids/
     
    Матеріал підготувала:
    Семененко Вікторія, 
    PR-менеджер КОВ ВБО 
    «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»
    099 65 73 923
    Semenenko_vik@ukr.net