Ключові тренди майбутнього ринку зайнятості

  • 16 бер. 2018 15:27
  • 1562
    • Новина Ключові тренди майбутнього ринку зайнятості Ранкове місто. Кропивницький

    Нова трансформація суспільства вимагає від людей більш складних і різноманітних форм взаємодії з сучасним цифровим та роботизованим світом. Стикаючись з незнайомими і складними поняттями, люди відчувають власну непотрібність. Звідси зростання збентеженості й невизначеності на ринку праці, відсутність інформації щодо професій майбутнього. Постає актуальне питання: як зможуть люди себе перевчити, щоб зайняти нові вакансії, тим більше, що перевчатися потрібно кожні 10 років, оскільки ми переживаємо не одну технологічну революцію, а цілий каскад.

    Зазвичай, коли говоримо про ринок зайнятості, ми приділяємо більше уваги роботизації, але не замислюємося про нові професії.

    На Всесвітньому економічному форумі була представлена доповідь «Майбутнє робочих місць», у якій стверджується, що стрімкий розвиток таких галузей як штучний інтелект, робототехніка, нанотехнологія, 3-D друк, генетика та біотехнологія призведе до втрати більш ніж 5,1 млн робочих місць до 2020 року. Загалом буде скорочено 7,1 млн робочих місць, дві третини з яких пов'язані з виконанням офісних, адміністративних, координаційних завдань. При цьому з'являться 2 млн робочих місць у галузях, пов'язаних з комп'ютерними технологіями, архітектурою та інжинірингом. Продовжує скорочуватися кількість робочих місць у виробничих галузях, що частково компенсується завдяки підвищенню професійних навичок персоналу, посадовій реорганізації для представників суміжних професій і запровадженню нових технологій.