У Кропивницькому відкрили виставку "УПА – відповідь нескореного народу"

  • 16 бер. 2018 10:31
  • 1263
    • Новина У Кропивницькому відкрили виставку «УПА – відповідь нескореного народу» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Презентація виставки, присвяченої 75-й річниці заснування Української Повстанської Армії, пройшла у приміщенні Кіровоградського обласного краєзнавчого музею 14 березня.
     
     
    Фотодокументальна виставка є спільним проектом Українського інституту Національної пам'яті, Центру досліджень визвольного руху, Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" та Галузевого архіву Служби безпеки України.
    З експозицією виставки ознайомилися студенти та викладачі факультету історії та права Центрально-українського педагогічного університету ім. В. Винниченка, громадські активісти, волонтери, учасники АТО, краєзнавці.
     
     
    У відкритті виставки також взяв участь перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко. Звертаючись до присутніх, він у першу чергу привітав усіх із Днем українського добровольця.
     
    "Складним був березень 2014 року, коли Росія вела агресивну політику щодо України. І до цього часу чобіт російського агресора на нашій землі, але вже є українська армія", - підкреслив посадовець. Перший заступник голови ОДА зауважив, що встановлення 14 березня Дня українського добровольця має неабияке виховне значення, адже добровольці - це приклад патріотизму, самопожертви, відданості Україні.
     
    Сергій Коваленко вручив Подяку облдержадміністрації добровольцю Сергію Таранусі. Загиблих героїв учасники виставки вшанували хвилиною мовчання.
     
    Про зародження УПА та боротьбу поставців проти нацистського та комуністичного тоталітарних режимів на презентації виставки розповіли історик, член Національної спілки краєїзнавців України Василь Даценко та очевидиця подій 75-річної давнини, політв’язень, зв’язкова УПА Любомира Григоращенко.