Громадський контроль — інструмент проти корупції

  • 15 бер. 2018 09:30
  • 1742
    • Новина Громадський контроль — інструмент проти корупції Ранкове місто. Кропивницький
     
    Державні закупівлі  з «сюрпризом»
     
    Іван Лахтіонов, проектний менеджер організації Transperency International Ukraine, не з чуток знає про можливості контролю та впливу на процес державних закупівель за допомогою моніторингового порталу DoZorro. Він працює в команді, яка створювала цей та інші електронні ресурси для українських реформ.  
     
    До речі, 27 січня на законодавчому рівні було затверджено новий функціонал в закупівлях — моніторинг. Це дозволить зафіксувати порушення ще на етапі проходження закупівлі, до фактичного укладення договору та, головне, домогтися покарання тендерних комітетів за неправомірні дискваліфікації після аукціону.
     
    – Представництва Transperency International знаходяться в 90 країнах світу, в тому числі й в Україні, — розповідає Іван Лахтіонов. — Сьогодні ми працюємо у сфері публічних закупівель, яка максимально наближена до європейських. Закон, що регулює публічні закупівлі в Україні, був прийнятий також за рекомендаціями Європейського Союзу, виписані норми, які максимально наближені до європейських. Звісно, ще питання, які потребують уточнення й покращення.
     
    - Нас часто звинувачують у тому, що ми, мовляв, агенти західного впливу, - продовжує він. - Дійсно, ми працюємо за грантові кошти. Але це не тому, що ми хочемо зробити Україні щось погане. Навпаки — ми незалежні особи, які можуть сказати, де краще і як краще. Ми пропонуємо нові моделі співпраці влади та громадянського суспільства. Доказом є електронна система закупівель ProZorro, яку визнали у світі однією з найкращих. Це — розробка саме громадянського суспільства.
     
    Є електронна торгова система ProZorro. Продажі, яка також опрацьовується командою Transperency International Ukraine. Зараз багато державного майна продається через цю систему, і вона показує непогані результати. Держава отримує максимум коштів за майно, що роками лежало на складах Фонду гарантування вкладів, та його не могли продати через корупційні ризики. Це і Національна електронна система охорони здоров’я eHealth, яка покликана забезпечити оперативний доступ медичних працівників та пацієнтів до електронних ресурсів. У лютому передано державі наші напрацювання — модуль eHealth. Це також велика реформа і, знову таки, наша команда має до неї відношення. Відтак, я вважаю, ми працюємо у вірному напрямку.
     
     
     
     
    Напартачив —  у відставку! 
     
    Активіст громадської організації Платформа «Громадський  контроль» Денис Сєлін спеціалізується на моніторингу державних закупівель по Дніпропетровській та Донецькій областях.
     
    — Система ProZorro — це відкрита електронна бібліотека даних, — каже він. — У ній зберігається інформація про всі закупівлі, які здійснює держава за наші з вами — платників податків — кошти. Тут є і добросовісні, і не дуже чесні замовники. У нашому полі зору як обласні державні адміністрації, так і міськради. Наприклад, ми знайшли доволі цікавий епізод по Донецькій області. 
     
    Місцеве комунальне підприємство уклало угоду на закупівлю туалетного паперу вартістю 1 млн гривень. Можете уявити, скільки рулонів виходить на цю суму! Це ж абсолютно неадекватна кількість! Швидше всього, це був фіктивний договір. Через публічний розголос закупівлі відмінили та гроші повернулися до бюджету. 
     
    Інший приклад — у Дніпропетровській області, коли розкрадалися кошти на оснащенні дитячих садочків при закупівлі іграшок, горшків, квітів. Ціна при цьому була завищена удвічі. Завдяки тому, що ми та наші колеги–журналісти максимально висвітлили цю подію, протягом місяця був звільнений очільник департаменту, причетний до схеми відмивання державних грошей. 
     
    Коли ми висвітлювали інформацію про хід ремонтів у Павлограді, місцева газета накладом понад 5000 екземплярів передрукувала нашу статтю. Тоді начальник управління ЖКГ отримав першу догану. Через чотири місяці ми перевірили нові тендери і виявилося, що нічого не змінилося. Порушення були ті ж самі. Закінчилося все дискваліфікацією посадовця. Знову ж таки допомогли журналісти, які оприлюднили результати нашого розслідування. Звіти державної аудиторської служби підтвердили порушення. Після другої догани начальника управління все ж таки звільнили. Формально, звичайно, звільнення відбулося «за згодою сторін», але всі розуміли, що підстави були більш серйозними. Так публічність допомагає мало помалу, але витискати корупціонерів із державної влади.         
     
     
    Схеми в центрі України
     
    Центральноукраїнський антикорупційний офіс — громадська організація, яка з’явилась на Кіровоградщині після Майдану. Її очолює Андрій Лаврусь, помічник народного депутата Сергія Лещенка. 
     
    — Нашу організацію заснувала група активістів–майданівців, — розповідає Андрій Лаврусь. — Після зміни влади ми переключилися на волонтерську діяльність. Всі свої сили, енергію та час ми спрямували на схід країни, де триває АТО. Згодом, коли ситуація з забезпеченням українських бійців нормалізувалася, держава врешті–решт звернула увагу на їхні потреби, ми вирішили об’єднатися. Потрібно було згуртуватися, щоб не розпорошувати свої сили нарізно. Так у Кропивницькому виник Центральноукраїнський антикорупційний офіс.
     
    Починали з публічних акцій, аби привернути увагу до корупції в правоохоронній системі. Пікетували обласну прокуратуру. Приходили туди і з величезними сумками, і зі скляними банками, натякаючи на те, що в цій системі «беруть» і «дають» ті ж, хто в ній і працює.
     
    Кажуть, що у нас в Україні багато говорять про корупцію, але мало роблять для того, щоб її подолати. Ми якраз допомагаємо тим державним органам і службам, які борються з корупцією. Інших повноважень ми не маємо, бо не можемо й не хочемо підмінювати собою спецслужби.      
     
    Почали займатися цим напрямком, бо не можемо лишатися осторонь, поки в Україні та на Кіровоградщині зокрема продовжує творитися беззаконня. До громадської організації входять юристи, журналісти. На презентацію громадської організації ми запросили Сергія Лещенка, нашого партнера й союзника. Він пообіцяв використовувати в боротьбі з корупціонерами всі свої повноваження народного депутата. 
     
    Наше завдання — показувати корупційні схеми, за допомогою яких відмиваються величезні кошти. Ми знаємо, що такі схеми працюють не лише у Києві, і на обласному та районному рівнях. Зокрема, нам удалося викрити схему, яка з 2015 року працює в Державній службі надзвичайних ситуацій. Вона цілком законна, затверджена наказом міністра Арсена Авакова. Відмивалися кошти за допомогою фірми–прокладки, яка була посередником між громадянами та пожежною частиною. Ця служба отримувала сигнал про пожежу на свій пульт, а вже потім передавала його еменесникам. Ми також з’ясували, що ліцензію на таку діяльність отримували підприємства родичів перших осіб (щоправда, вже колишніх) в управлінні ДСНС.  
      
    Центральноукраїнський антикорупційний офіс запропонував міністру Авакову та голові Державної служби надзвичайних ситуацій Чечоткіну змінити цю систему. Ми вважаємо, що це має бути прерогативою виключно ДСНС та її територіальних підрозділів. Якщо відповідні повноваження повернути державі й ліквідувати фірми–посередники, кожна область зможе отримувати мільйонні доходи щомісяця.
     
    Після того, як ми розкрили цю корупційну схему, керівника головного управління УДСНС у Кіровоградській області Віктора Федорчака невдовзі перевели працювати на Одещину...
     
    До речі, ми провели власне розслідування і розкрили ще одну корупційну схему під назвою «Одеський десант на Кіровоградщині». Суспільство дізналося про причетність до резонансних злочинів цілої низки силовиків (у тому числі високопосадовців), які прибули до нашої області з Одеси. Зокрема, й тих, яких улітку 2016 року затримали співробітники СБУ та обласної прокуратури. Учасників цього злочинного угруповання звинуватили у рекеті, катуваннях, а очолював його заступник начальника Кіровоградського відділу поліції. Пізніше, у травні 2017 року, на хабарі в 10 тисяч доларів був затриманий прокурор Кіровоградської місцевої прокуратури. За ним також тягнеться «одеський» шлейф. 
     
    Та ми не збираємося замовчувати ці факти. Чим більше про це говоритимемо, писатимемо, дискутуватимемо — тим більшою буде нетерпимість суспільства до такого пороку, як корупція. 
     
    Людмила Макей
     
    Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів). 
     
     
    Нагадаємо: А ви знаєте, що означає підписання Угоди про асоціацію для України?  ВІКТОРИНА