Сьогодні світ відзначає Міжнародний день захисту річок

  • 14 бер. 2018 19:08
  • 1724
    • Новина Сьогодні світ відзначає Міжнародний день захисту річок Ранкове місто. Кропивницький
    У Міжнародний день дій на захист річок: “Почуй природу” разом з WWF
     
    Річка для кожної людини має своє значення: чи це величезний Дніпро, чи невеликий потічок біля села, для когось ці річки — свої та рідні, й такі, які треба берегти. 
     
    14 березня у світі відзначають Міжнародний день дій на захист річок, їхніх вод та біорізноманіття. Про біорізноманіття говорить також і Година Землі 2018 року. Цієї Години Землі Всесвітній фонд природи WWF в Україні закликає зловити зв’язок з Землею, почути природу планети.
     
    24 березня 2018 року о 20:30 українці вже 10-й рік поспіль символічно вимкнуть світло, щоб привернути увагу людства до здоров’я нашої планети, яке наразі далеке від ідеального. Connect2Earth (“Злови зв'язок з Землею”) — це головне повідомлення кампанії, яке говорить про те, що час налаштуватися на частоти планети, й цього року WWF в Україні пропонує почати зі звуку.
     
    Цієї Години Землі для України креативним агентством TABASCO була розроблена ініціатива “Почуй природу”. Рись євразійська, ведмідь бурий, пелікан рожевий та видра річкова звернуться до українців в DJ треках Yuriy Dvblex, соціальних мережах та медіа. 
     
     
    “Ці тварини символізують основні природні системи України. Повноводні та вільнотекучі ріки, здорові степи та багаті життям ліси — це те, до чого прагне і над чим працює WWF в Україні та в світі. Та їхній голос може зникнути… — говорить координаторка напрямку “Прісноводні ресурси” WWF в Україні Ольга Денищик.
     
    — У День дій на захист річок хочеться також звернути увагу на загрози для українських рік. В Україні працює понад 100 малих ГЕС, 13 великих ГЕС і ГАЕС, їхнє число збільшується, та часто будівництво малих ГЕС ніким не контролюється, і тим більше не враховується сукупний вплив ГЕС на навколишнє середовище або на розвиток туризму. Жертвами гребель стають риби, наприклад, через греблю "Залізні ворота" на Дунаї постраждали осетрові риби. А через обмеження потоку води — і вся екосистема. Цієї Години Землі WWF закликає послухати та почути голос нашої природи задля збереження біорізноманіття”.
     
    Досьє тварин-хедлайнерів:
     
    Пелікан рожевий (Pelecanus onocrotalus) на території України є сезонним мігрантом, гніздиться у Дунайському біосферному заповіднику, у Чорноморському біосферному заповіднику, Нижньодністровському національному природному парку, регіональному ландшафтному парку «Кінбурська коса» та на Лебединих островах в Криму. В Україні рожевого пелікана занесено до Червоної книги як зникаючий вид. Серед основних загроз для виду дослідники виділяють: переслідування людиною, зменшення площі оселищ та запасів корму в результаті регулювання стоку води, використання великої кількості прісної води на зрошення та періодичні, природні коливання заводненості територій. 
     
    Ведмідь бурий (Ursus arctos) є пріоритетним видом для збереження. В Карпатах в Словаччині, Польщі, Румунії та Україні мешкає близько 8000 бурих ведмедів, що є другою за величиною популяцією у Європі. В Україні налічується орієнтовно лише 220 особин. Беручи до уваги залежність ведмедів від великих природних територій, вони є важливими індикаторами для ряду інших видів диких тварин. Саме тому вони охороняються багатьма міжнародними документами — в Бернській конвенції бурий ведмідь знаходиться серед суворо охоронюваних видів, а також він згаданий в Директиві ЄС про оселища і Загальноєвропейській стратегії збереження біологічного та ландшафтного різноманіття (PEBLDS).
     
    Видра річкова, або звичайна, або євразійська (Lutra lutra) — порівняно крупний напівводний ссавець з родини куницевих. Сьогодні немає точних даних щодо кількості видр річкових в Україні. Згідно з останнім виданням Червоної Книги України, їхня кількість — близько 10 тисяч особин. Негативно на її популяцію впливає сільськогосподарська діяльність людини у межах природного проживання тварини та надмірне мисливство. Проте кліматичні зміни, наслідком яких стає значне скорочення тривалості льодоставу на мілководих водоймищах лісостепової і степової смуг України та відновлення водно-болотних угідь, навпаки, сприяють розселенню видр.
     
     
     
    Рись євразійська (Lynx lynx) — хижак-”професіонал”, який зовні відрізняється від інших котячих непропорційно довгими задніми лапами (мають 5 пальців на передніх лапах і 4 — на задніх), прекрасною шерстю і характерними китицями на кінчиках вух, що дозволяють звірові чути навіть дуже тихі звуки. Необмежене полювання та вирубування лісів призвели до того, що вид трапляється лише в нечисленних лісових районах. Рись довго була жаданим мисливським трофеєм, оскільки її плямисте хутро високо цінувалося на хутровому ринку. Вид занесений до Червоної книги України, також рись охороняється Червоним списком МСОП, CITES та Бернською конвенцією.
     
     
    Вже більше 40 міст України висловили свою підтримку Годині Землі і запланували просвітницькі заходи в межах кампанії. Серед них Львів, Кривий Ріг, Білгород-Дністровський, Маріуполь та інші. З усіма містами, організаціями та навчальними закладами, які продовжують долучатися до кампанії щодня, можна ознайомитися на сайті кампанії.