Кіровоградська область рухається вперед, але повільно

  • 8 бер. 2018 09:45
  • 1922
    • Новина Кіровоградська область рухається вперед, але повільно Ранкове місто. Кропивницький
     
    Експерти Асоціації регіональних аналітичних центрів проаналізували зміни, що сталися в економіці регіонів після підписання Угоди про асоціацію Україна — ЄС. Кіровоградщина має доволі скромні результати, адже за три аналізовані роки область посідає лише 23–тє місце серед 24 регіонів, охоплених дослідженням.
     
    Результати презентували у Кіровоградському Прес–клубі. Дослідження включало в себе аналіз глибини торговельно–економічних зв’язків та інституційної підтримки євроінтеграційного поступу. Експерти намагались оцінити, наскільки глибокими є зміни в економічних процесах вже зараз і наскільки активно діє влада, щоб забезпечити курс регіону на Європу. Одразу варто зазначити, що показник глибини торговельно–економічних зв’язків мав вагоміше значення: 65% проти 35% показника інституційної підтримки.
     
    — На жаль, Кіровоградщині нічим хвалитися, адже її економіка поки що слабо орієнтована на Європу, — коментує експертка Асоціації регіональних аналітичних центрів Ольга Гріднєва. — Наш регіон, на відміну від західних сусідів, котрі традиційно більш тісно пов’язані з європейськими країнами, помітно відстає. Тому й займає у відповідному рейтингу 23 місце з 24. За Кіровоградщиною стоїть на останньому щаблі лише Донецька область… Втім, динаміка все одно непогана. Порівняно з 2015 роком область «підтягнулась» на одне місце. Звичайно, хотілося б, щоб ці темпи були б швидшими. 
     
     
    Дуже низькою є питома вага експорту послуг до країн ЄС у загальному обсязі послуг з регіону, продовжує Ольга Гріднєва. Хоча динаміка експорту до країн ЄС протягом минулого року стала більш відчутною. Не використовують повною мірою наші виробники і можливості для експорту — жоден суб’єкт господарювання з Кіровоградщини не отримував дозвіл експортувати харчову продукцію тваринництва до ЄС. 
     
    Результати аналізу інституційної підтримки євроінтеграційного поступу ще більш невтішні. Якщо порівнювати з оцінкою глибини торговельно–економічних зв’язків, ніби все виглядає не так сумно. Але викликає тривогу динаміка: якщо у 2014 році область трималась на 15 місці, то у 2016–му «з’їхала» на 20–ту сходинку. 
     
    Практично випала з поля зору така перспективна галузь, як сільський зелений туризм. Наша область не уклала жодного договору про двостороннє співробітництво в цьому напрямку з країнами–членами ЄС. Подібна ситуація і з представленням економічного та інвестиційного потенціалу регіону в європейських структурах. Звісно, можна сподіватися на те, що в область зайдуть європейські інвестори. Але важко повірити, що хтось захоче вкладати гроші в регіон, про який він навіть не знає.
     
    Не використовує наша область і можливості фінансування у рамках технічної допомоги ЄС. 
     
    — Бракує інфраструктури для розвитку малого та середнього бізнесу (бізнес–інкубаторів, технопарків, фондів підтримки підприємництва). Це — саме ті точки зростання, куди треба спрямувати зусилля влади. Тим більше, що в цілому, на думку експертів, область має високі шанси на поліпшення динаміки євроінтеграційної економічної інтеграції. І влада, звичайно, може і має залучати третій сектор як партнерів, — переконана Ольга Гріднєва.
     
    Повністю дані дослідження можна подивитись за посиланням https://public.tableau.com/profile/texty#!/vizhome/2014–2016_11/Story1
     
    Довідка. Проект «Індекс Євро–інтеграційного Еконо–мічного Поступу: оцінка економічних реформ в регіонах України на шляху до впровадження зони вільної торгівлі з ЄС», реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень 
    (м. Чернігів) у партнерстві з ГО «НРО «Прес–клуб реформ» у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів. Реалізація проекту стала можливою в рамках ініціативи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (м. Київ) «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid).
     
    А тим часом…
     
    І все ж у повсякденному житті області повільно, але з’являются перші паростки співпраці з Євросоюзом. На минулому тижні Кіровоградщину відвідав Президент європейського економічного та соціального комітету Анрі Малосс. Він презентував пілотний проект у Новомиргородському районі, який має вплинути на розвиток території та поліпшити рівень життя населення. На території району багато років працює підприємство «Велта», яке займається розробкою титанового родовища. 
     
    Спільний українсько–європейський проект розпочнеться з вивчення ситуації та обміну досвідом між Новомиргородом на європейськими містами. Згодом буде створено платформу для обміну думками між підприємцями, владою та громадою, обрано пріоритети та прописано напрямки фінансової підтримки ЄС. Підсумком стане практичне втілення проекту на основі державно–приватного партнерства.
     
    — Сподіваюся, що фінансовий інструмент ЄС стане у принагоді мешканцям Новомиргородського району, які отримають можливість жити й працювати по–європейськи, — пояснив мету свого перебування на Кіровоградщині європейський посланець.
     
     
    Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна–ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, висловлені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).
     
    Нагадаємо: Все про торгівлю між Україною і ЄС. Перевірте свої знання у нашій вікторині