Кіровоградщина: За що побили маловисківського школяра

  • 7 бер. 2018 09:13
  • 2158
    • Новина Кіровоградщина: За що побили маловисківського школяра Ранкове місто. Кропивницький
    Увечері сьомого січня місцевий школяр Микола Завітренко гуляв з подругою на центральній площі Малої Виски. Було холодно, тож вони вирішили сісти до дитячого будиночка. Через деякий час до молодих підійшла нетвереза жінка та почала їх виганяти з будівлі, а пізніше викликала поліцію. Маючи недовіру до поліції, Микола зняв відео інциденту та завантажив його до мережі. Наступного дня хлопця жорстоко побили.
     
    Через місяць про маловисківське побиття розповіли журналісти «ТСН». Далі про ситуацію знала чи не вся Україна. Привернули увагу громадськості дії поліції на відео та коментарі управління освіти Малої Виски. Правоохоронці, прибувши на виклик жінки, не розібравшись у ситуації, звинуватили хлопця у тому, що він заважає компанії розпивати спиртні напої. За оприлюдненим відео пізніше поліціянтів покарали.
     
     
    — Коли приїхали правоохоронці, я почав знімати відео, щоб мати доказ для захисту. Поліція, що приїхала на виклик, навіть не зробила зауваження нетверезій  компанії, яка вживала алкоголь. Ситуацією обурився, тому знятий матеріал виклав до соцмережі. Наступного дня мене побили. Одним учасником цього побиття був мій однокласник, з яким провчився 10 років, а інші були просто знайомі. Серед п’ятьох учасників побиття був син тієї жінки, яка перебувала на площі, — розповів Микола Завітренко в коментрі журналісту «Первой городской».
    Мама Миколи Завітренка, Наталя, зазначила, що після того тиску від батьків хуліганів боротися налаштовані рішуче.
     
    — Справу ми закривати не будемо. Продовжимо боротися за справедливість. Там було п’ятеро дітей. Четверо били, а один був присутній. Не дзвонили і не пресували нас тільки батьки одного хлопця. Інші чинили тиск та всіляко нас залякували. Вони дзвонили Колі та казали, що битимуть повторно та навіть обіцяли викинути з вікна лікарні. Вони подали позов на мене, що я вимагаю в них кошти. Наразі крапку в цьому питанні ставитиме суд. 
     
    Спілкуватися з ними бажання немає. Одна мати нам відшкодувала 10 тис. гривень та ще троє дали по тисячі. Ці кошти пішли на лікування в районній лікарні і пізніше в обласній лікарні у Кропивницькому, — розповіла матір Миколи Завітренка.
    — Після лікування він ще досі вимушений пропускати школу, бо страждає на сильні головні болі, які й досі не проходять, та його постійно турбує нудота.
     
    Як зазначила пані Наталя, серед діагнозів, що встановили лікарі, — струс мозку, черепно–мозкова травма, розсічення губи, брови та інше. Сам Микола про побиття пригадує неохоче.
     
    — Це сталося близько 16–ї години (8 січня). До мене подзвонив мій знайомий (учасник нападу) та запропонував зустрітися. Я, звісно, розумів, що можу втрапити у небезпеку, але, оскільки там був мій однокласник, з яким 10 років провчилися разом, подумав, що немає причин для хвилювання. Мені було запропоновано пройтися, та, коли зайшли до темного провулку, мене почали бити. Після побиття наказали стати на коліна і сказати перед камерою фразу: «Жанна прости». Тобто вибачитися перед нетверезою жінкою, яка фігурувала у конфлікті напередодні. Я це сказав, бо розумів: ще кілька ударів  — і для мене все може закінчитися сумно, — розповів Микола.
     
    В сюжеті «ТСН» журналісти також взяли коментар щодо ситуації у місцевої керівниці управління освіти. Вона, не розібравшись у ситуації, повідомила, що проблема у хлопцеві та проблема, можливо, криється глибоко в його батьках. Департамент освіти Кіровоградської ОДА з жінкою категорично не погодився. За словами начальника відомства Володимира Таборанського, після інциденту дії вживали комісійно.
     
     
    «Управління освіти Кіровог-радської ОДА відреагувало на цей випадок. Була створена міжвідомча комісія, куди увійшли представники освіти, поліції, служби у справах дітей, психологічної обласної служби. Вони виїхали і попрацювали на місці, поспілкувавшись з усіма сторонами цього конфлікту та з педагогічними працівниками. Факти усі підтвердилися, — розповів Володимир Таборанський у коментарі журналісту «Первой городской». — Були надані рекомендації педагогічним працівникам, психологу, класному керівникові та адміністрації школи №4, де навчається Микола Завітренко, стосовно того, що всі мають додатково попрацювати, аби забезпечити комфортні умови перебування дитини в цьому закладі. Друге, це робота з хлопцями, які здійснили побиття. Ці хлопці навчаються в Маловисківській гімназії на сьогодні. Ми по лінії освіти надали всі необхідні рекомендації щодо роботи з цими дітьми задля запобігання вчинення ними таких дій у майбутньому. Крім цього, мною особисто було проведено бесіду з начальницею управління освіти Маловисківської ОТГ з приводу коментарів та висловлювань. Поспілкувалися стосовно того, що необхідно об’єктивно розглядати процеси, враховувати думку різних сторін та зважено підходити до висловлювань з цього приводу.
     
    Також покарані були і правоохоронці, які прибули за викликом того вечора і не склали адмінматеріалів на компанію, що вживала алкоголь у центрі Малої Виски.
     
    — Конфлікт справді мав місце між трьома дорослими місцевими жителями та неповнолітнім у Маловисківському районі.  На місце виїжджала група реагування патрульної поліції, які не до кінця розібралися у ситуації та не склали адміністративних матеріалів, що і знайшло своє відображення у матеріалах службової перевірки. На працівників поліції були накладені дисциплінарні стягнення (сувора догана), — повідомила керівниця сектору зв’язків з громадськістю ГУНП в Кіровоградській області Віталіна Бевзенко.
     
     
    За словами Миколи Завітренка, після інциденту міська рада вчиняла тиск на нього та його маму. Змушували забрати заяву зі словами: «Треба миритися та вміти пробачати».  Після втручання журналістів, пресинг припинився. Наразі крапку в цій історії поставить суд.
     
    Дмитро Семенюк
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому хтось вкрав водогінні труби довжиною два кілометри (ФОТО)