Як дві фірми розіграли між собою чверть мільйона

  • 6 бер. 2018 11:09
  • 2021
    • Новина Як дві фірми розіграли між собою чверть мільйона Ранкове місто. Кропивницький
     
    Чверть мільйона на реактиви для Кіровоградської дитячої обллікарні розіграли пов’язані між собою фірми. Про це повідомляє центр медіарозслідувань ПРОЗОРО.
     
    Кіровоградська дитяча обласна лікарня за результатами проведення відкритих торгів планує придбати лабораторні реактиви та реагенти у ТОВ «Лаб-Сервіс», що розіграло тендер з фірмою-«прокладкою».
     
    Відповідно до інформації, опублікованої на порталі публічних закупівель «ProZorro», дев’ятого лютого медзаклад оголосив про проведення відкритих торгів з придбання лабораторних реактивів та реагентів, розбивши при цьому закупівлю на чотири лоти. Загальна очікувана вартість закупівлі складала 500 тисяч гривень.
     
     Першим лотом було визначено комплект тест-наборів для досліджень та реактиви для аналізатора електролітів. Викласти за весь лот лікарня була готова не більше 250 тисяч гривень.
     
    Участь у торгах взяли дві столичні фірми – ТОВ «А-Лаб» та ТОВ «Лаб-Севіс». Остання й запропонувала найбільш вигідну пропозицію – 242,38 тисяч гривень. При цьому на всіх трьох кроках аукціону учасники торгів навіть не намагались знижувати свої початкові ставки.
     
     Вивчивши документи потенційного переможця тендерний комітет Кіровоградської дитячої обласної лікарні 2 березня оголосив про намір укласти відповідний договір поставки товару. Тим не менш, уважно перечитавши документи, ми можемо зробити висновок про пов’язаність фірм, що відповідно напряму вплинуло на результати даних торгів.
     
    Так, для прикладу, обидві фірми у своїй тендерній документації підвантажили гарантійні листи від ПрАТ «Реагент», які уповноважували підприємства представляти продукцію даного товариства. Спільний постачальник був би не настільки підозрілим, якби обидві фірми не завантажили до «ProZorro» документи в перевернутому вигляді. Крім того і ТОВ «А-Лаб» і ТОВ «Лаб-Севіс» «заливали» документи двома партіями 23-го та 26-го лютого, приблизно в один і той самий час.
     
     Мають фірми й низку документів з абсолютно ідентичними особливостями друку, зокрема у довідках про використання печатки.
    Однак найкраще на спорідненість фірм вказує гарантійний лист, виданий представником виробника Medica Corporation ТОВ «Ювіс». Документ, що видавався ТОВ «Лаб-Сервіс» та завантажений фірмою до своєї тендерної документації, має на собі печатку ТОВ «А-Лаб» та підпис його ж керівника.
     
    Вказані факти, однак, чомусь не привернули уваги членів тендерного комітету Кіровоградської дитячої обласної лікарні, який не мав до документації жодних питань.
     
     
    лот4
     
    Відповідно до даних держреєстру, ТОВ «Лаб-Сервіс» було зареєстровано у листопаді 2016-го року. Керівником та власником фірми є киянин Андрій Євсеєнко, котрий також має відношення до ТОВ «Лабсервіс» та ТОВ «Віас Плюс».
     
    Умовний конкурент ТОВ «А-Лаб» офіційно належить жительці села Здорівка Київської області Тамілі Пахачук. Фірма була зареєстрована у квітні 2017-го року. Юридична адреса – «м.Київ, Дарницький район, вул. Княжий затон, б. 9 /ЛІТЕРА А/, офіс 369» є місцем масової реєстрації різноманітних підприємств. Так відповідно даних моніторингового порталу YouControl та сайту Odnodata, у вище вказаному офісі зареєстровано 204 фірми.
     
    Віднайшов YouControl й досить віддалений та все ж прослідковуваний зв’язок між даними учасниками закупівлі.
     
     
    Наразі «Центр медіарозслідувань «Прозоро» звернувся з листами-оскарженнями щодо результатів даних торгів до керівництва Кіровоградської дитячої обласної лікарні та облради. Крім того, в залежності від реакції Замовника, готові до відправлення звернення до Департаменту захисту економіки Нацполіції та Антимонопольного комітету України.
     
    Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков придбав віллу в Італії