Найзначніші події, що сталися у Кропивницькому на минулому тижні

  • 4 бер. 2018 13:21
  • 1088
    • Новина Найзначніші події, що сталися у Кропивницькому на минулому тижні Ранкове місто. Кропивницький
    Патріота Володимира Караташа посмертно прийняли до Спілки журналістів
    Захід пам’яті великого патріота України, незламного борця за її свободу, політичного в’язня сталінського режиму Володимира Караташа «На героїчних барикадах життя: Володимир Караташ» відбувся в обласній бібліотеці для юнацтва імені Є.Маланюка 27 лютого. За рішенням правління Кіровоградської обласної організації НСЖУ незламного воїна, журналіста, письменника, активного громадського діяча і волонтера прийнято до лав Національної спілки журналістів України (посмертно). 
     
    Як відомо, за життя Володимиру Караташу — учаснику повстання в Кенгірі, члену УПА, письменнику, волонтеру, журналісту — так і не довелося вступити до журналістської спілки. Квиток члена НСЖУ Володимира Михайловича Караташа вручили його рідним.
    Останні роки життя патріот жив в Одесі, де й помер у листопаді минулого року.
     
     
    Більше тисячі матерів не сплачують аліменти
    На Кіровоградщині 1112 жінок мають заборгованість із аліментів, і тільки 90 з них систематично надають фінансову підтримку власним дітям. Щодо всіх інших вживаються примусові заходи зі стягнення коштів. Зокрема, 751 жінці направлено повідомлення про притягнення до кримінальної відповідальності. 
     
    Після вступу в силу закону щодо посилення відповідальності злісних неплатників аліментів державні виконавці винесли 334 постанови про обмеження боржниць у праві виїзду за кордон. Також прийнято 323 постанови про обмеження у праві користування транспортними засобами. 
    Загалом із початку року органам державної виконавчої служби Кіровоградської області вдалося стягнути з недобросовісних матерів 461988 гривень на утримання 163 дітей. 
      
    Чи має право кропивницький перевізник "Імперія Авто" перевозити пасажирів?
    Депутати Фортечної районної у місті Кропивницькому раді підтримали запит депутата Олександра Рихлицького стосовно перевірки технічного стану транспортних засобів перевізника "Імперія Авто".
     
     28 лютого пройшло друге засідання 15-ї сесії Фортечної районної у місті Кропивницькому ради, на засіданні зареєструвалось 28 депутатів. 
    До присутніх звернувся депутат від Опозиційного блоку Олександр Рихлицький щодо технічного стану автобусів перевізника "Імперія Авто". 
     
    "До мене як до депутата неодноразово звертались жителі Фортечного району і міста Кропивницького зі скаргами на роботу перевізника "Імперія Авто", який фактично є монополістом на маршрутах Кропивницький - Київ  і Кропивницький - Знам’янка. Люди постійно скаржаться на незадовільний технічний стан транспортних засобів та низький рівень сервісу, автобуси виїжджають працювати на маршрут у незадовільному стані, наприклад, може бути несправний обігрівач салону.
     
    Тож звертаюсь із проханням до міністра інфраструктури Омеляна В.В., голови Кіровоградської облдержадміністрації Кузьменка С.А. та голови Держслужби безпеки на транспорті Ноняку М.В. втрутитися у ситуацію і провести перевірку технічного стану всіх транспортних засобів в компанії "Імперія Авто", а також призупинити рух транспортних засобів до повної перевірки їхнього технічного стану".
     
    Під час голосування депутати одноголосно підтримали звернення Олександра Рихлицького.
     
     
    Припарковані автівки заважають прибиральній техніці
    Міський голова Кропивницького Андрій Райкович у черговий раз зауважив, що комунальна техніка зможе повноцінно прибирати вулиці, тільки якщо вони будуть звільнені від транспорту, припаркованого на узбіччі. Очільник міста звернувся до представників патрульної поліції, аби вони посприяли у цьому питанні і співпрацювали із владою.
     
    — Треба інформувати водіїв, щоб вони не паркувались, де їм заманеться, — наголосив Андрій Райкович. — У міста є сучасна очисна техніка, але вона не може нормально виконувати свою роботу, якщо є стільки перешкод. Звертаюсь до правоохоронців: оголошуйте по радіо вимоги до паркування, працюйте з водіями, щоб вони не лишали свої машини на узбіччях доріг на довгий час!
        
     
    Майбутнім медикам презентували збірку «Парасолька»
    У Кіровоградському медичному коледжі ім. Є.Й.Мухіна пройшли  авторські читання збірки соціальних історій «Парасолька» за участі співавторів та організаторів видання. На зустрічі були присутні 360 студентів, викладачі.
    Співавтори збірки «Парасолька» Вікторія Семененко, Аліна Логінова, Жанна Петрович, Андрій Гардашніков, Женя Ткаченко розповіли про свою участь у написанні історій про паліативних пацієнтів, розглянувши складові такої допомоги. Автори зачитали уривки із власних творів «Дівчинко, живи!», «Щось більше за нас», «А вбиває не тільки біль…», «Жити чи вити», «Можна, я буду плакати?».
    Промовці звертали увагу на важливість вирішення проблем у паліативній медицині, щоб і паліативний пацієнт, і його рідні отримували належну допомогу.
     
     
    Скільки населення проживає у Кіровоградській області?
    Станом на 1 січня 2018 року в області проживало 956,3 тис. осіб. Частка міського населення складала  63,1%.  Про це повідомляє Головне управління статистики у Кіровоградській області.
    У 2017 р. чисельність населення області зменшилася на 9506 осіб внаслідок природного (7849 осіб) та міграційного (1657 осіб) скорочення населення. 
    Упродовж 2017 р. народилося 7845 дітей, що на 1014 дітей, або на 11,4%, менше, ніж у 2016 р. При цьому рівень народжуваності становив 8,2 особи на 1000 жителів. У 13 районах цей показник був вище ніж середній по області. Найвищий — у Бобринецькому та Новгородківському районах (10 осіб на 1000 жителів).  
    У 2017р. в області померло 15694 особи, що на 583 особи, або на 3,6%, менше, ніж у 2016 р. Рівень смертності становив 16,3 особи на 1000 жителів.  У дев’яти районах області рівень смертності був нижчим за середній. Як і в попередні періоди найнижчий показник смертності зафіксовано на території міської ради м. Кропивницького (14,1 особи на 1000 жителів).
    Кількість прибулих в область у 2017 р. становила 10952 особи, вибулих за її межі — 12609 осіб. У розрахунку на 1000 жителів зафіксовано міграційне скорочення населення — 1,72 особи.