А ви знали, які милі зайчики шиє Альона Гілевич?

  • 2 бер. 2018 09:05
  • 2613
    • Новина А ви знали, які милі зайчики шиє Альона Гілевич? Ранкове місто. Кропивницький
        
    За рік із хвостиком 20–річній кропивничанці Альоні Гілевич вдалося зробити шиття не лише цікавим хобі, а справжнім невеличким бізнесом. Дівчина виготовляє м’які подарунки до дня народження, дня закоханих та навіть на весілля. Візитівкою майстрині є зайчики.
     
    — Альоно, як розпочалася Ваша історія майстрині м’яких зайчиків? 
     
     
    —  Спочатку я шила для себе, а одного разу мама завантажила на свою сторінку в соцмережі фото моїх перших зайчиків. Людям вони сподобалися. Замовляли вже готові іграшки, а потім стали висловлювати власні побажання.
     
     
    — Коли почали шити на замовлення?
     
    — З минулого Нового року. На сьогодні займаюся цим уже рік і два місяці.
     
    Скільки іграшок пошили за цей час?
     
    — Якщо про зайчиків, то вже більше 70. Якщо брати до уваги ще й комплекти подушок, і ляльки, то у папці зі світлинами іграшок у мене вже більше 300 знімків. Деякі з них повторюються, тому, думаю, десь 150 виробів. Усе почалося із зайчиків. Потім хтось запитав, чи зможу я пошити равлика, — я пошила. Далі забажали подушку, і так асортимент розширювався. Мені навіть цікавіше, коли хтось замовляє щось, що я досі не шила. Наприклад, недавно замовили собачку. Це був корисний досвід.
     
    Звідки Ви берете ідеї для своїх робіт?
     
    — В інтернеті є сайт Pinterest, де можна окреслити коло своїх інтересів і потім щодня отримувати цікаві ідеї на теми, які вас цікавлять. Крім цього, часто люди надсилають фото різних іграшок.
     
    Де ви вчилися цій справі?
     
    — Моя спеціальність в університеті не пов’язана з шиттям: я вивчаю українську мову та літературу. Свою першу іграшку пошила ще у школі. Це була лялька. Чомусь, коли я показала її подрузі, вона сказала: «Це твоя копія». Тоді я затялася комусь її продавати. Згодом я десь побачила м’яких зайчиків, і мені захотілося пошити зайчика. Якраз були канікули, треба було чимось зайнятися.
     
    — Чи важко поєднувати шиття з навчанням?
     
    — Під час сесії важкувато. А у повсякденному житті це моє хобі, воно для мене є відпочинком. Часто вмикаю якийсь серіал на фоні і розслабляюся шиючи. Найперше народжується ідея. Наступний етап — вибір матеріалів та пошук відповідних викрійок. Далі я шию основу для зайчика. На цьому етапі, буває, змінюється задум: хотіла пошити весільного зайчика, а виходить, наприклад, морячок. Усі деталі та одяг для іграшок прошиваю машинкою, а збираю до купи та кріплю дрібні деталі вручну.
     
    — Які використовуєте матеріали та кольори?
     
    — З тканин переважно фліс, бязь, а для наповнення — синтапон. Кольори стараюся підбирати ніжні, аби підкреслити милість зайчиків. Але якщо замовляють яскраві тони, роблю у яскравих.
     
    — Скільки часу треба, щоб пошити одного зайчика?
     
    — На одного йде два дні. Якщо шию одночасно двох–трьох, то можу вкластися у ті ж два–три дні, бо це той самий вид роботи. Одного разу я виготовляла 12 зайчиків одночасно, і це забрало два тижні. Найнапруженіші періоди — це новорічні свята та день Святого Валентина. Решту часу я закуповую матеріал та прошиваю деякі деталі наперед.
     
    — Яке замовлення було найнезвичнішим?
     
    — Замовили тваринку з нової частини «Гаррі Поттера» про магічних звірів, щось середнє між кротом і зайцем. На жаль, фото не лишилося, бо іграшку замовили для подарунку і просили не викладати у соцмережі.
     
    — Чи реально людині, яка ніколи не тримала голку в руках, створити такий виріб?
     
    — Навички приходять з досвідом. Спробувати можна. Якщо ви ніколи не займалися шиттям раніше, спершу буде не те що важко, а криво. Хоча мій хлопець, приміром, далекий від рукоділля, але на Новий рік вишив мені картину, і вийшло дуже гарно. Тобто головне бажання.
     
    — У кожної людини свій стиль у творчості. Як його виробити?
     
    –  Це приходить, знову ж таки, з часом і досвідом. Я свою манеру пошиття виробляла, намагаючись повторювати чиїсь роботи. Виходило не завжди, я переживала, а потім, як кажуть, відпустила ситуацію. Порівнюючи з моїми першими роботами, можна помітити, що нинішні зайчики геть інші. Я просто набила руку, шиючи по–своєму, і зараз більше орієнтуюся на себе.
     
    — Якби до Вас звернулися із проханням навчити шити зайчиків, погодилися б?
     
    — Звісно. А ще чудово було би провести майстер–клас, хоча я розумію, що мені ще бракує досвіду. Треба ще попрацювати над власним стилем. Мені подобаються роботи майстрині Тетяни Конне з Москви. Я спробувала шити, побачивши саме її іграшки, і зараз продовжую за нею стежити. У неї чудовий неповторний стиль. Можна сказати, пані Тетяна є законодавцем у цій справі для майстрів Росії та України.
     
    Як ставляться рідні та друзі до Вашого захоплення?
     
    — Батьки, звісно, підтримують. Минулого Нового року вони побачили, що в мене замовлення, і у березні на день народження подарували машинку для шиття. Це було дуже до речі, бо до того в мене була стара, ще радянська машинка, дуже незручна: то працювати перестане, то нитка порветься. А коли в тебе кілька замовлень, це стрес. Друзі теж підтримують. Усі свої іграшки я насамперед показую мамі, яка завжди поруч, і потім відразу ж відправляю фото хлопцю. Без їхніх порад, напевно, нічого б не вийшло.
     
    Де можна побачити Ваші роботи та як з Вами зв’язатися, щоб зробити замовлення?
     
    — Фотографії іграшок я викладаю на своїх сторінках у соцмережах Facebook https://www.facebook.com/al.gilevich та Instagram. Там же можна й написати повідомлення.
     
    Наталя Нічишина  
     
    Нагадаємо: У художньому музеї кропивницький гончар давав майстер-клас