Як на Кіровоградщині завдяки ProZorro зекономили більше 231 мільйонів гривень

  • 26 лют. 2018 14:08
  • 2252
    • Новина Як на Кіровоградщині завдяки ProZorro зекономили більше 231 мільйонів гривень Ранкове місто. Кропивницький
                     
     
    Лише у 2016 році завдяки запровадженню системи ProZorro вдалося зекономити більше 9 млрд бюджетних гривень. Одночасно ProZorro зекономило 231 млн грн. на Кіровоградщині за 2017 рік. 
     
    Відповідно до Угоди про асоціацію, Україна забезпечує чесні та прозорі державні закупівлі товарів та послуг, модернізує свої тендерні процедури відповідно до норм ЄС. Основною метою є створення конкуренції в процесі закупівель у державному секторі, щоб перемогли найкращі пропозиції. Адже йдеться про гроші платників податків. 
     
    У грудні 2015 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про публічні закупівлі», який регулює цей процес та робить його ефективним. Цей закон передбачає, що з першого квітня 2016 року всі державні органи влади та всі державні монополії мають здійснювати закупівлі тільки відповідно до його вимог. Відкриті процедури та конкурентний вибір повинні проводитися лише за допомогою електронних засобів (ProZorro). Цікаво, що лише у 2016 році завдяки системі ProZorro вдалося зекономити більше 9 млрд бюджетних гривень. 
     
     
    Якщо ж говорити про Кіровоградську область, то робота системи електронних закупівель принесла економію в більш як 230 мільйонів гривень. Ця новація на теренах регіону відкрила не лише нові можливості для громади та для учасників процесу закупівель через Інтернет, а й певні особливості, розповідає координатор Центру компетенцій ProZorro Павло Лісниченко. 
     
    — Ми слідкуємо за тим, як ці торги проходять, та прагнемо регулярно інформувати про це громадськість, — каже він. — Торік в області відбулося понад 14 тисяч процедур онлайн–закупівель через систему ProZorro, в яких взяли участь більше 700 замовників. Серед них найбільш результативними були замовники Кіровоградської облдержадміністрації, обласного управління Нацполіції та міської ради Кропивницького. Зокрема, державне підприємство «Кіровоградський облавтодор» цьогоріч отримало майже 300 мільйонів гривень замовлення на утримання доріг області. Ми також з’ясували, що його очільник, Андрій Руднік, позаторік балотувався до обласної ради від Блоку Петра Порошенка.   
     
    Ще одне підприємство, ТОВ «Дуотранс», отримало замовлення від міськради на постачання 20 великогабаритних автобусів. Цікаво, що саме підприємство зареєстроване у Дніпрі, володіють ним Наталія Павлова, Дмитро Руденко та Дмитро Науменко — один із співвласників Торгового дому «Літан». Це підприємство у 2018 році виграло тендер на постачання до Кропивницького згаданих вище великогабаритних автобусів.
     
     
    Павло Лісниченко зауважує, що замовники дуже часто вдаються до неконкурентної процедури звітування про укладені вже договори. Таких виявилось майже 70 відсотків від загального числа укладених угод.
     
    На жаль, чимало замовників розподіляють кошти вручну, віддаючи підряди на мільйони гривень своїм друзям–підприємцям. Часто це погано впливає і на ціну, і на якість послуг чи товарів. Для прикладу, головне управління ЖКГ міськради Кропивницького спромоглося провести лише 41 завершену конкурентну процедуру закупівлі. Водночас кількість «ручних» (без конкурентних) торгів становила 390. 
     
    — І все ж менш ніж за півтора року роботи система ProZorro заощадила для Кіровоградської області 355,44 мільйона гривень, — продовжує Павло Лісниченко. — Звісно, це далеко не найкращий показник для України, однак досить високий, враховуючи відсутність у нас міст–мільйонників. Як і будь–яка законодавчо закріплена система, ProZorro є лише інструментом, ефективність використання якого залежить від самих задіяних в процесі сторін — замовників, розпорядників бюджетних коштів та учасників, представників бізнес–структур.
     
    Тим не менше, переконаний Павло Лісниченко, незважаючи на спротив деяких можновладців, система продовжує працювати, заощаджуючи кошти громади.  
     
    — Про перемогу говорити зарано, адже корупція — це явище системне, його, на жаль, не викоріниш за день чи навіть рік, — каже він. — Тим не менш ProZorro стало інструментом реальної економії бюджетних коштів, ба більше — інструментом виявлення змови, завищення цін, антиконкурентних дій замовників. Я далекий від того, аби вважати ProZorro панацеєю, однак це черговий крок на шляху до відкритого, демократичного суспільства.
     
     
    Людмила Макей  
     
    Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна–ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, висловлені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів)
     
    Нагадаємо: Як отримати біометричний паспорт (КОМІКСИ)