Майбутнім медикам презентували збірку «Парасолька»

  • 25 лют. 2018 13:15
  • 1150
    • Новина Майбутнім медикам презентували збірку «Парасолька» Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кіровоградському медичному коледжі ім. Є.Й. Мухіна пройшли  авторські читання збірки соціальних історій «Парасолька» за участі співавторів та організаторів видання. На зустрічі були присутні 360 студентів, викладачі.
     
    Співавтори збірки «Парасолька» Вікторія Семененко, Аліна Логінова, Жанна Петрович, Андрій Гардашніков, Женя Ткаченко розповіли про свою участь у написанні історій про паліативних пацієнтів, розглянувши складові паліативної допомоги. Автори зачитали уривки із власних творів «Дівчинко, живи!», «Щось більше за нас», «А вбиває не тільки біль…», «Жити чи вити», «Можна, я буду плакати?».
     
    Виступаючі звертали увагу на важливість вирішення проблем у паліативній медицині, щоб і паліативний пацієнт, і його рідні отримували належну допомогу. У свою чергу, виконавчий директор Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Костянтин Данильченко зауважив, що наше відділення ініціює в області програму з розвитку паліативної допомоги. 
     
    - Ми прагнемо достукатися до тих, хто приймає рішення, хто має змогу змінити ситуацію, може вплинути, посприяти і, зрештою, зробити все можливе, щоб паліативні пацієнти отримували якісну допомогу, лікування, знеболення. Ми проводимо адвокаційні заходи, щоб прийняли та профінансували обласну програму розвитку паліативної допомоги, - зазначив Костянтин Данильченко.
     
    Після презентації збірки студенти спілкувалися із авторами, брали автографи, купували видання та дякували за донесення цієї теми. 
     
    - Сьогодні для студентів медичного коледжу, випускних груп –  відділення «Сестринська справа», «Лікувальна справа» була організована дуже вдала зустріч із представниками Кіровоградської обласної організації ЛЖВ. Зустріч не залишила студентів байдужими, адже питання, які порушувалися – надзвичайно актуальні, болючі і на темі дня. Наші студенти, які своє життя присвятили медицині, – найгуманнішій професії на землі, повинні і словом, і справами вселяти віру в одужання, що наше життя буде кращим, а пацієнти здоровішими. Ми дякуємо за цікаву зустріч, за «Парасольку». Студенти її придбали із цікавістю і ми, сподіваємося, що на виховних годинах продовжимо цю тему, - каже заступник директора з виховної роботи медичного коледжу Світлана Присяжнюк.
     
    - Я вважаю, що захід про паліативну допомогу був дуже актуальним, адже нині онковхороби дуже поширені. Як для майбутнього медичного працівника знати про вчасне знеболення і догляд за паліативними пацієнтами – є надзвичайно важливим. Також мені дуже сподобалася презентація збірки. Я придбала «Парасольку», перечитаю, зможу конкретніше сказати свій відгук, - каже студентка Аня Костенко.
     
     
    - Це було дуже доцільно. Ми – майбутні медики, повинні знати, розуміти, допомагати, не бути байдужими до чужого горя. Все було доступно донесено студентам, щоб вони розуміли проблеми у паліативній медицині, - додає студентка Анастасія Іушина. 
    Загалом під час заходу було продано 45 примірників видання на загальну суму 1 800 гривень. Кошти буде спрямовано на лікування онкохворих дітей.
     
    Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує адвокаційну кампанію щодо актуалізації вирішення проблем в сфері паліативної допомоги, зокрема, прийняття та фінансування обласної програми з розвитку паліативної допомоги в рамках проекту «Розвиток паліативної допомоги - шлях до гідного життя» за підтримки МФ «Відродження».
     
     
    Матеріал підготувала:
    Семененко Вікторія,
    PR-менеджер КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»