Запитай у сусіда: А як борються з корупцією у країнах Євросоюзу?

  • 23 лют. 2018 09:28
  • 1291
    • Новина Запитай у сусіда: А як борються з корупцією у країнах Євросоюзу? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Чи є корупція у каїнах ЄС, наприклад, у Швеції або Норвегії? Про це запитує Вікторія Бондаренко з Кропивницького.
     
    Відповідь на це запитання у рубриці нашого спецпроекту "Кіровоградщина: курс на Європу!" дають наші земляки, які представляють українську громаду у країнах ЄС.
     
    Анна Кузнецова, 
    кропивничанка, яка мешкає у столиці Швеції Стокгольмі:
     
    —  З такими явищами, як хабар, наприклад, мені стикатися не доводилося. Тут це просто нікому не може прийти в голову. Порушив правила дорожнього руху — сплати штраф! Порушуєш умови роздільного збору сміття — штраф. Домовитися ні з ким не вдасться. Перевірено на власній практиці. 
    Спрацьовує генетична пам’ять декількох поколінь людей. Наприклад, ваша бабуся чи дідусь ніколи не давали хабарів, а їхні предки також не давали — то й наступні покоління не знатимуть, що таке хабар. 
    Хоча, як не дивно, Швеція ще якихось два століття тому була наскрізь уражена корупцією. Але сьогодні тут працює така державна система, що ні брати, ні давати хабарі нікому не вигідно. 
     
     
    Віта Атаманчук, 
    голова громадської організації «Українська платформа», 
    посол доброї волі у Норвегії:
     
    — На жаль, Україна живе за принципом: хабарі, відкати, схеми. Незалежно від того, якого рангу чиновник чи посадовець. У Норвегії, навпаки, кожен крок є прозорим. Тут діє е–урядування (електронне урядування). Громадянин майже не контактує з чиновниками чи державними органами фізично. 
     
    Наприклад, ви захворіли й вам потрібно піти до лікарні. У Норвегії медицина безоплатна, але громадяни вносять офіційно символічну плату за свій візит до медустанови через термінал, який стоїть у кожній лікарні. З будь–якого питання через комп’ютер людина може звернутися до державних закладів — подати документи, оформитись. Їй призначають дату й час, коли можна прийти і вирішити питання. Кожна дія фіксується, навіть якщо надали неправильну інформацію — її можна виправити. Від відвідувача ніхто не чекає презентів чи «благодійних» внесків, і це принципово.
     
    Всі тендери у країні відбуваються в електронному вигляді. Все прозоро, відстежується кожна опція. І якщо організація виграла тендер на прибирання сміття, вона буде це робити хвилина в хвилину, точно за графіком. 
      
    Взагалі норвежці дуже принципово ставляться до таких речей, особливо прискіпливо придивляються до своєї еліти. Мабуть, саме тому король Норвегії щотижня звітує перед стортингом, або парламентом, публічно за присутності ЗМІ та представників усіх політичних партій. Країна знає, куди були витрачені гроші, які були непередбачувані витрати, які фінансові пріоритети. Уряд звітує перед  королем і  парламентом щотижня. І, до речі, кожен депутат користується правом особистої недоторканості.
     
    Людмила Макей
     
    Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).
     
    Нагадаємо:  "Запитай у сусіда" - як в країнах ЄС ставляться до українців
                           Як на Кіровоградщині діє електронний інструмент для економії державних коштів