Як борються із туберкульозом на Кіровоградщині?

  • 22 лют. 2018 12:06
  • 1734
    • Новина Як борються із туберкульозом на Кіровоградщині? Ранкове місто. Кропивницький
    Алла Щаслива: Туберкульоз — виліковний!
          
     
    Туберкульоз — це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу. Передається аерогенним шляхом від хворої людини до здорової. У світі щорічно хворіють на туберкульоз вісім мільйонів осіб, а вмирають — три мільйони. У 1993 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила туберкульоз глобальною проблемою людства. Як уберегтися від захворювання, чи існують застереження, хто наразі потрапляє у групи ризику? На цю гостру тему спілкуємося із лікарем–фтизіатром диспансерного відділення №1 КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» Аллою Щасливою.
     
    Які шляхи передачі туберкульозу?
     
    — Туберкульоз передається аерогенним шляхом, тобто через повітря. Зараження відбувається, якщо людина вдихнула повітря, в якому є часточки, що містять на своїй поверхні збудника туберкульозу — Mycobacterium tuberculosis (так званий інфекційний аерозоль). Також важливим є розмір частинок пилу, що вдихаються. Якщо частинки інфекційного аерозолю мають в діаметрі шість–вісім мікрометрів, тоді при його потраплянні в найдрібніші частинки легень — альвеоли може відбутись зараження. Після того, як хвора на туберкульоз людина відвідала приміщення, повітря в цьому приміщенні залишається заразним від 12 до 24 годин, тому таку важливу роль відіграє вчасне та регулярне провітрювання приміщень, у яких, можливо, знаходились хворі на туберкульоз.
     
    — На які симптоми варто звернути увагу, щоб вчасно зробити обстеження?
     
    — На початковій стадії захворювання не буде мати ніяких симптомів, а саме: тривалого кашлю, задишки, підвищеної температури, нічної пітливості, втомлюваності, схуднення. Адже туберкульоз розвивається повільно. Тому слід регулярно проходити профілактичні огляди — щороку робити флюорографічне обстеження, щоб виявляти захворювання на ранній стадії. 
     
    — Існує думка, що цифровий флюорограф кращий, ніж плівковий?
     
    — Кожне із цих обстежень якісне та дає достатньо інформації для виявлення патологічних змін у легенях. 
     
    — З якою періодичністю слід проходити флюорографічне обстеження?
     
    — Це залежить від професії, стану здоров’я та факторів ризику щодо захворювання на туберкульоз. Але проходити флюорографічне обстеження бажано не рідше, ніж раз на рік.
     
     — Хто потрапляє до груп ризику?
     
    — У першу чергу — це ВІЛ–інфіковані. Вони мають великий ризик захворіти через постійний набутий імунодефіцит. Також сюди можна віднести людей, які мають супутні патології — цукровий діабет, онкозахворювання, людей, що постійно знаходяться на гормональній терапії. Підвищений ризик захворіти на туберкульоз мають і ті люди, що знаходилися у місцях позбавлення свободи. Також сюди відносяться і курці — у них більше схильності до цього захворювання, оскільки ослаблені легені. Також варто виокремити дорослих та дітей, які мають постійний контакт із хворими на туберкульоз.
     
    До яких наслідків призводить нелікування туберкульозу?
     
    — Звичайно, все залежить від стадії захворювання, ставлення пацієнта до лікування та наявності у нього супутньої патології. Зазвичай при постійному ретельному лікуванні туберкульоз виліковується. Однак прогноз лікування погіршується, коли має місце поширена форма туберкульозу, особливо коли уражені не лише легені, а й інші органи. Знижується ефективність лікування у пацієнтів, які недбало ставляться до свого лікування, переривають його або отримують повторний курс лікування через попередні незавершені курси. На жаль, туберкульоз — смертельне захворювання. У випадку пізнього звернення за медичною допомогою, у термінальній стадії захворювання, туберкульоз є невиліковним. Також хочу звернути увагу й на те, що збудник туберкульозу має властивість «звикати» до основної протитуберкульозної «зброї» — протитуберкульозних препаратів. Таке явище в медицині має назву хіміорезистентний туберкульоз. Якщо хворий самовільно перериває лікування, не отримуючи  протитуберкульозні ліки щодня, його захворювання може перетворитися у хіміорезистентну форму, лікування якої є набагато тривалішим та складнішим, і отримати позитивний результат в цьому разі набагато важче.
     
    — Як мотивувати хворих на туберкульоз вживати медичні препарати?
     
    — Дуже важливим компонентом лікування хворих на туберкульоз є медичний, психологічний та соціальний супровід. Коли людина знає, що вона не одна бореться з таким тяжким захворюванням, лікування протікає значно легше. Вже шість років ми тісно співпрацюємо з неурядовими організаціями, які активно допомагають нам забезпечувати психологічний та соціальний супровід хворих на туберкульоз.
     
     Так, з 2012–го по 2017 рік допомагало забезпечувати соціальний супровід пацієнтів, хворих на туберкульоз, обласне відділення Товариства Червоного Хреста України, у 2016 році — Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД».  Цього року в рамках реалізації спільного проекту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» до співпраці з нами знову долучилося обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД». Мета проекту — формування та підтримка прихильності до лікування туберкульозу у представників груп ризику та забезпечення доступності високоякісних послуг під час амбулаторного лікування туберкульозу. Також опанування та дотримання навичок профілактики туберкульозу серед близького оточення клієнта, зниження рівня стигматизації і дискримінації у сфері надання послуг хворим на туберкульоз, людям які живуть з ВІЛ, представникам груп підвищеного ризику захворювання на туберкульоз та інфікування ВІЛ з метою протидії поширенню туберкульозу та ВІЛ–інфекції/СНІДу. Ми сподіваємось, що тісна взаємодія фтизіатричної служби області з цією організацією покращить прихильність до лікування у хворих на туберкульоз, а це в свою чергу призведе до поліпшення результатів лікування у пацієнтів та до зменшення захворюваності на туберкульоз серед населення області.
     
    — Який спосіб життя порадите вести, аби уникнути хвороби?
     
    — Займатися спортом, проводити багато часу на свіжому повітрі, провітрювати кімнати, правильно харчуватися, щорічно проходити медичні обстеження та відмовитися від шкідливих звичок.
     
     
    Вікторія Семененко   
     
    Нагадаємо:  АРТ–лікування врятувало не одну дитину від втрати матері