Маршрутники знову просять підняти вартість проїзду

  • 21 лют. 2018 17:11
  • 1319
    • Новина Маршрутники знову просять підняти вартість проїзду Ранкове місто. Кропивницький
     
    Не так давно в місті дозволили маршрутникам підняти вартість проїзду в міських автобусах, як знову перевізники вимагають чергового збільшення вартості квитка з одного пасажира. 
     
    За інформацією начальника управління транспорту та зв’язку міської ради в Кропивницькому Олександра Вергуна, апетити перевізників коливаються від 5 гривень 30 копійок до 5 гривень 80 копійок. 274–й маршрут просить підняти до 6 гривень 10 копійок. Мотивують подорожчанням пально–мастильних матеріалів та підвищенням рівня мінімальної заробітної платні. 
     
    Як повідомив у коментарі кореспондентові «Первой городской» міський голова Кропивницького Андрій Райкович, цього разу підняття тарифу розглядатимуть дуже предметно, задіюючи необхідні важелі впливу. 
     
    — Підняття тарифів розглядатиметься суто в площині соціальної потреби та потреби міста. На сьогодні ще жоден з перевізників не отримав ліцензії (йдеться про нові укладені договори. — Ред.) на право обслуговувати маршрути у місті Кропивницькому. Це право надається рішенням комісії, і поки що їх (перевізників. —  Ред.) стимулюють до прийняття правильних соціальних пунктів (тобто перевезення пенсіонерів за віком тощо) та внесення їх до умов договору. Ми створили конкурентні умови, щоб забезпечити перевезення соціальної ланки населення та тримати під контролем ситуацію з пасажироперевезеннями в цілому. Умовою для підняття тарифів буде відкритість, чесність та прозорість, — сказав Андрій Райкович. 
     
    Також він зазначив, що предметної умови, наприклад, встановлення GPS–трекерів, як минулого разу, не буде. Наболіле питання туалетів на кінцевих зупинках місто вирішить самостійно. 
     
    — Облаштування туалетів —  це справа комунальна. Зробимо це з їхньою чи без їхньої участі. На кінцевих також робитимемо туалети та прибиратимемо їх, бо це складова роботи комунальних служб.
     
    Щоб дізнатися, чи відповідає реаліям вартість проїзду в маршрутках, яку просять перевізники, ми звернулися за коментарем до правозахисниці Інги Дуднік. На її думку, вимога перевізників про підняття вартості є завищеною. 
     
    — У розрахунках перевізників є одна спільна вада — це перевезення з точки А в точку Б не більше 12 пасажирів. Тобто в документах перевізники реально занижують пасажиропотік. Наприклад, пасажирів посадили на маршрут № 274 у кількості 12 чоловік, і цю кількість вони привезли до селища, при цьому немає пасажирообміну. По дорозі ніхто не виходив і ніхто не заходив. Зважаючи на реальну ситуацію, то кількість пасажирів змінюється мінімум два рази і маршрутка як правило везе не менше 12 пасажирів. Я особисто нараховувала кількість і по 22, і по 28 стоячих пасажирів, — розповіла Інга Дуднік. 
     
    Як зазначив Олександр Вергун, очікувати підвищення проїзду наразі не варто. Це питання підвищення проїзду розглядатиметься у другому кварталі (квітень місяць), оскільки триває підрахунок пасажиропотоку.
     
    Дмитро Семенюк
     
    Нагадаємо: До скількох гривень піднімуть вартість проїзду у маршрутках?