Вшанування героїв Майдану перетворилось на театральне дійство (ВІДЕО, ФОТО)

  • 21 лют. 2018 13:40
  • 1441
    • Новина Вшанування героїв Майдану перетворилось на театральне дійство (ВІДЕО, ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Учора, 20 лютого, кропивничани вшанували пам’ять Небесної сотні, яка чотири роки тому була розстріляна під час революційних подій.
     
    До вшанування залучилися учасники революції, волонтери, місцеві чиновники, депутати, друзі і близькі Віктора Чміленка, ГО "Бойове братство". Націоналісти розгорнули 19 прапорів на честь дев’ятнадцяти побратимів, які стали Героями Небесної Чоти. 
     
     
    Захід розпочали з виконання українського Славня, панахиду за полеглими під час Революції Гідності провів єпископ Кропивницький і Голованівський Марк.
     
     
    Голова міської організації ВО "Свобода" Сергій Капітонов прокоментував:
     
    «Дев’ятнадцять наших побратимів поклали життя, аби ми жили у вільній державі. Дев’ятнадцять свободівців нині на оцих портретах, що на постаменті. Ми ніколи не підемо на те, щоб згорнути прапори, під якими вони вели свою боротьбу. Це наш святий обов’язок і наше справедливе право. Обурює те, що прапори побачили, але ніхто з містян не засудив, принаймні публічно, присутність на вшануваннях чиновників, які свого часу сприяли антимайдану. Наприклад, голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко. Яке він мав право стояти перед портретами Героїв, проти яких активно боровся у 2013-2014 роках? Таких людей взагалі не можна допускати до українських святинь! Сьогодні нам знову намагаються заткати роти, перевести все в площину «аполітичності». Нинішня влада має всі шанси закінчити так, як свого часу влада Януковича!» - коментує голова кропивницьких націоналістів Сергій Капітонов.
     
    До слова запросили місцевого історика Юрія Митрофаненка, який зазначив, що події на Майдані мають епохіальне значення для українського суспільства. 
     
     
    "На четвертому році революції, яка ще триває, є немало людей, які питають: А що вона нам дала - та революція? що змінила вона у державі, суспільстві? Але є одна дуже важлива заповідь революціонера: можна розчаруватися у революціонерах, а не у революції".
     
     
    Кропивницька поетеса, активна учасниця місцевого Майдану Олена Горобець зачитала перед громадою вірші зі збірки "До барикад!", яка була випущена за громадської підтримки у 2014 році.
     
     
     
    Організатори заходу не включили до сценарію жодного виступу від громади, не було надано слова ані активістам і студентам, учасникам Майдану, ані волонтерам, які збирали допомогу для Києва, ані атовцям, які добровольцями вирушили після кривавих подій на війну, і тим більше представникам "Свободи", які брали активну участь на Майдані.
     
    Усі ці люди прийшли на площу, щоби пригадати такі важливі для суспільства події, але ж їх не включили до сценарію.
    Охочі виступити перед присутніми були, але їм організатори не надали доступу до мікрофону. То куди поділись принципи Майдану, коли кожен охочий міг висловитись перед громадою?
     
     
    Біля постаменту стояв такий собі мужчина з плакатом, але його швидко прибрали, таким чином не дозволили висловити свою думку перед суспільством, тобто під час вшанування людських жертв революції перекреслили самі принципи цієї революції. На плакаті був такий надпис: "Порошенка на нари і Кузьменка до пари". Але ж усім відомо, що революціонери боролися проти режиму Януковича, а тепер представники його партії покладають квіти до постаменту. Це ж просто показуха.
     
     
    Олена Скочко