Як кропивничанину підписати договір із сімейним лікарем?

  • 18 лют. 2018 09:19
  • 3672
    • Новина Як кропивничанину підписати договір із сімейним лікарем? Ранкове місто. Кропивницький
     Лише паспорт та код потрібні для підписання декларації із сімейним лікарем 
                      
     
    Тепер медична допомога не буде прив’язана до місця прописки. Кожен може вибрати терапевта, педіатра або сімейного лікаря у будь–якому медичному закладі. Кошти за обслуговування платити не треба, бо держава сплатить їх із наших податків.
     
    Ви перебуваєте в іншому місті та хочете звернутися до поліклініки, а вам відмовляють в обслуговуванні. З такою проблемою стикаються, наприклад, студенти, які завершили навчання в інституті. А коли хочуть попрацювати в іншому місті, то лікуватися їм доводиться їхати додому. 
     
    Взагалі медична реформа, як і все нове, викликає в українців багато запитань. Хтось має перекручену інформацію про неї, а хтось просто не знає, де знайти інформацію.
    Однією  з переваг демократії є свобода вибору. Саме так є і у виборі сімейного лікаря. Держава тепер не нав’язує лікарів за пропискою. Обрати фахівця можна на власний розсуд. Наприклад, знайомі розповіли про гарного лікаря: «Він завжди призначає діюче лікування, кілька разів передзвонить та запитає про самопочуття, а за потребою приїде і вночі». Вислухавши від близьких таку рекомендацію, хочеться, щоб цей лікар обслуговував і вас. Якщо ж таких рекомендацій немає, то лікаря можна обрати, звернувшись до медичного закладу або зайти на сайт управління охорони здоров’я міста.
    Отож, кілька порад тим, хто хоче обрати собі сімейного лікаря.
     
     
    — Щоб підписати декларацію, потрібно звернутися до обраного лікаря з паспортом та ідентифікаційним кодом. Він внесе дані до комп’ютера та роздрукує декларацію у двох примірниках, і після її підписання один з них залишиться у пацієнта. Також із собою потрібно мати мобільний телефон, на який після внесення документів у систему прийде код.
     
    Якщо до процесу декларування потрібно залучити дитину, то батькам треба взяти із собою свідоцтво про її народження, — каже керівниця управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук (на фото). 
     
    Декларацію не потрібно підписувати щороку. Вона діє безстроково. Якщо виникло бажання працювати з іншим лікарем, то це можна зробити в будь–який момент. Коли лікар сам захворіє або поїде у відпустку, в нього має бути заміна.
     
    — Як зазначають на сайті МОЗ, один лікар може обслуговувати максимум дві тисячі пацієнтів.   Саме таку кількість і рекомендує міністерство. Можуть бути і виняткові ситуації, наприклад, коли лікар працює в селі, де проживає більше двох тисяч людей.
     
    Звертатися до свого лікаря можна при першій потребі. Сімейний фахівець зможе допомогти вирішити проблему і без звернення до лікувального закладу. В разі необхідності він сам дасть направлення до лікарні. До того ж сімейний лікар має право виписувати рецепти для отримання медикаментів за програмою «Доступні ліки».
     
    З багаторічною корупційною системою в медицині у багатьох українців виникає питання: «І лікарю на карман класти не потрібно? Справді?». Унікальність реформи і полягає в тому, що людина вже сплатила за своє обслуговування — податками. Хабар платити не потрібно. Якщо лікар і вимагає, то треба звернутися до правоохоронців.
     
     
    Як зазначили в управлінні охорони здоров’я Кропивницького, наразі пацієнти можуть укласти договори з лікарями в паперовому режимі. Все це пов’язане з підключенням лікувальних закладів до системи, яка працює в тестовому режимі, та не всі лікарі забезпечені комп’ютерами. Офіційно система запрацює з першого квітня.
    Станом на минулий тиждень із 187 лікарів первинної ланки обслуговування забезпечені комп’ютерами поки що 122. Наразі заклади охорони здоров’я Кропивницького планують купівлю ще 55 комп’ютерів загальною вартістю на 800 тис. гривень.
     
    Дмитро Семенюк, 
    Людмила Макей  
     
    Нагадаємо: Нові амбулаторії та Інтернет у селах: як просувається медична реформа