Прощавайте, три тополі на Друкарні!

  • 16 лют. 2018 09:34
  • 1477
    • Новина Прощавайте, три тополі на Друкарні! Ранкове місто. Кропивницький
       
    Минулого тижня працівники кропивницького підприємства «Єлизавета», виконуючи чергове завдання по знесенню дерев, попрацювали на зупинці Друкарня. Вони електропилами знищили три живих тополі, які височіли біля кіоску «Домашнє молоко». Це останні дерева, які створювали затінок у літню спеку на вулиці Соборній.
     
    Три нових пеньки
    Торік комунальники зрізали три старих дерева, лишивши від них тільки пеньки. Місцеві мешканці розфарбували залишки дерев, але на їхньому місці жодного нового дерева не посадили.
    Робітник на ім’я Павло відповів, що бригада виконує замовлення міської ради та має всі необхідні дозволи на знесення дерев.
    — Є замовлення, є акт на видалення, — каже Павло. — Вони в самосвалі лежать. Оці три дерева повністю на знос ідуть. 
    — Так вони ж живі!
    — Вони полусухі, це по–перше. А по–друге, я ж виконавець, просто водій машини. А в акті стоїть підпис начальника (як там його фамілія?..), членів комісії. Тоді нам вже дають акти. Ми просто робочі. 
    — Ну ви все одно ж, мабуть, помітили, що в місті стало менше дерев, улітку немає куди сховатися від спеки. Діти й дорослі частіше хворіють, тому що дерева захищали від пилу й шкідливих викидів.
    — А я вам скажу, чому так. Тому що в нас служба, яка должна садить ці дерева. Я лічно сам замічав. Кроме того, що на Конєва там посаджено, і цвіточки, і тільки водовозка, і бабушка старенька поливає. А дерева практічески не садяться. А місток голий. Те що старі дерева випилюються, а є просто міста, що все голе, трава. І там можна спокійно садить дерева. Але не садяться. Хотя мені кажеться, що кошти, мабуть, виділяються…
    Згодом небайдужі громадяни викликали поліцію, яка приїхала та задокументувала факт знищення ЖИВИХ тополь.
     
     
    А судді хто?
    — Є конкретні люди, які дають дозвіл спилювати дерева по місту, — це комісія з обстеження зелених насаджень міської ради, — пояснює активістка Руху «Озеленення Кропивницький» Надія Паливода. — Так, за оцими сотнями знищених дерев, які переростають в тисячі, стоїть насправді всього п’ять–шість людей, і вони мають конкретні прізвища:
    Олександр Грабенко — голова комісії, заступник міського голови.
    Родіон Владов — начальник управління земвідносин та ЗАХИСТУ навколишнього середовища.
    Тетяна Криворучко — головний спеціаліст відділу будівництва та благоустрою.
     Віктор Івашина — головний інженер КП «Благоустрій».
    Олександр Брюховецький — заступник начальника спецінспекції.
    — У нас немає питань до вас особисто — щоб не було образ. Питання до документів та оформлених вами дозволів, — продовжує Надія Паливода. — Якщо на ділянці забудовник хоче щось побудувати, а там ростуть дерева, то він має право їх видалити і при цьому заплатити місту відновну вартість цих дерев (кілька тисяч, залежно від розміру і породи). Ці кошти підуть у бюджет і можуть бути використані на саджанці, на полив, догляд і т.п.
    Це якщо дерево здорове.
    Але якщо, згідно з постановою 1045 «Про видалення дерев та кущів», дерево аварійне — має пошкодження стовбура або сухе — тоді його спилюють за наші з вами кошти, за кошти міського бюджету. Ми з вами платимо за спилювання одного дерева 3000 — 3500 грн (в середньому).
    По Соборній,7, на якій спиляли три пірамідальні тополі на приватній ділянці, де якийсь торгаш хоче будувати собі магазинчик (Гарькавий Ю.В., за останніми даними, вже її комусь перепродав),  виходить так: у нас забрали три здорових дерева, які давали місту кисень, і ми ще й за це заплатили близько десяти тисяч гривень.
    Таке рішення винесли згадані п’ятеро  людей плюс замовник робіт — директор «Благоустрою» Віктор Луценко. Інфоприводом стала заява водоканалу, що корені дерева руйнують їх колодязь. Одне з дерев справді росло біля колодязя. Два інших — за чотири–п’ять метрів від нього і фізично ніяк до колодязя не діставали.
    Кілька сухих гілок на деревах — це не причина для видалення, а лише для звичайної обрізки. Це далеко не перші здорові дерева, які оформлені по бумажках, як аварійні, щоб не платити за них відновну вартість.
     
     Сосни пиляли по–тихому
    Не встиг вивітриться дим від бензопил на Соборній, як надійшов тривожний сигнал із Завадівки. Там група браконьєрів приїхала на машині й почала пиляти здорові сосни.
    Факт незаконної порубки дерев зафіксували небайдужі мешканці прилеглої території. Вони й зателефонували на лінію «102». На місце події одразу вирушив патрульний екіпаж.
    — Під’їхавши за вказаною адресою, патрульні почули звук бензопили, наблизившись — побачили автомобіль Chevrolet, вщент забитий спиляними колодами. Водій автівки в цей час продовжував у незаконний спосіб знищувати зелені насадження. Інспектори патрульної поліції затримали порушника та викликали слідчо–оперативну групу. 64–річний чоловік зізнався поліціянтам, що вже не вперше приїздить до лісу за колодами, — повідомили в патрульній поліції.
     
    Як вилазка вандалів
    Резонанс від варварського знищення дерев змусив відреагувати й міського голову. Він розкритикував комунальників за… відсутність спецодягу під час виконання завдань. 
     
    — Ваші служби спроможні на робочий одяг наклеїти логотип чи трафаретом нанести назву організації, яка виконує роботи? Щоб це не виглядало, як вилазка вандалів, — зауважив міський голова. — По–друге, ви бачите, який резонанс викликає ця робота. Чому ви не працюєте на упередження? Якщо реально є скарги від мешканців, якщо є професійний акт обстеження комісії, то повідомте громаді, а потім виконуйте роботу. 
     
    А тим часом двоє молодих кропивничан — Поліна Мостика та Данило Мельник — зняли щемливий ролик про знищення дерев і виклали його на Ютубі. Завершує відео кадр, на якому юнак стоїть посеред кам’яної площі з плакатом «Місту потрібні дерева». А навкруги — жодного живого дерева…
     
     
     
    Людмила Макей