Як отримати біометричний паспорт (КОМІКСИ)

  • 14 лют. 2018 14:15
  • 4703
    • Новина Як отримати біометричний паспорт (КОМІКСИ) Ранкове місто. Кропивницький
     
    «Первая городская газета» розповідає, як отримати біометричний закордонний паспорт, наявність якого є необхідною умовою безвізового перетину кордону.
     
    1. ВАЖЛИВО! Паспорт громадянина України для виїзду за кордон можна оформити лише особисто і лише у підрозділі міграційної служби. За жодних обставин не варто користатися послугами будь-яких посередників, у тому числі  для оформлення документів поза чергою. Як правило, це шахраї.
     
     
    2. Біометричний паспорт для мешканців Кіровоградської області можна оформити у Кропивницькому підрозділі міграційної служби (вулиця Єгорова 25/2). 
     
     
    3. Отримати його можуть лише громадяни України. Особи, які мають подвійне громадянство, таким правом не наділені.
     
     
    4. Існує можливість записатися в електронну чергу на зручний час, але не раніше, ніж за два тижні. 
     
     
    5. На жаль, цей сервіс майже весь час недоступний, тому більшість громадян приходить до сервісного центру і займають живу чергу. 
     
     
    6. Оформити паспорт можна за двадцять, сім або за певних умов навіть за три дні, тому і заплатити доведеться від 557 грн 32 коп. до 810 грн 32 коп.
     
     
    7. Які документи подавати
    А) Для громадян України, яким уже є 16 років:
    • заява-анкета;
    • паспорт громадянина України;
    • індивідуальний податковий номер фізичної особи – платника податків (з 18 років);
    • документ про сплату адміністративного збору або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів;
    • закордонні паспорти, які були видані раніше.
     
     
     
    Б) Для неповнолітніх, молодших 16 років:
    заява-анкета;
    • свідоцтво про народження (з 14 років - паспорт громадянина України);
    • документ про сплату адміністративного збору або оригінал і копія документа про звільнення від таких платежів;
    • якщо паспорт оформлюється для неповнолітньої особи до 12 років, можна подати дві кольорові фотокартки розміром 3,5х4,5 сантиметра та одну фотокартку розміром 10х15 сантиметрів для внесення відцифрованого зображення особи шляхом сканування. До 12 років дитина може бути відсутньою під час оформлення закордонного паспорта. З 12 років необхідна її присутність.
     
     
    8. Якщо закордонний паспорт оформлює людина, яка не може самостійно пересуватись, у зв’язку із тривалим розладом здоров’я, її представник також може подати дві кольорові фотокартки розміром 3,5х4,5 сантиметра та одну фотокартку розміром 10х15 сантиметрів для внесення відцифрованого зображення особи шляхом сканування (Так само як для дітей до 12 років). У цьому випадку необхідна довідка від медичного закладу.
     
     
    9. Заява-анкета на оформлення біометричного закордонного паспорта заповнюється під час подачі документів. Після оформлення заяви потрібно пройти процедуру сканування відбитків вказівних пальців рук, фотографування та оцифрування підпису.
     
     
    10. Від внесення відцифрованих відбитків до безконтактного електронного носія можна відмовитись. А сканування відбитків пальців рук дітей роблять з 12 років і за дозволом батьків або законних представників.
     
     
    11. Громадяни України можуть мати два закордонні паспорти: Під час оформлення біометричного закордонного паспорта не обов'язково здавати закордонний паспорт старого зразка з чинними візами. 
     
     
    Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).
     
     
    Автор коміксів - Катерина Катаровська
     
    Нагадаємо: Як кропивинчани розвінчують міфи про Асоціацію України з ЄС (ВІДЕО)