Кропивничани вшанували пам'ять отамана Пестушка у селі Ганнівці (ФОТО)

  • 12 лют. 2018 12:03
  • 1985
    • Новина Кропивничани вшанували пам'ять отамана Пестушка у селі Ганнівці (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    10 лютого минуло 120 років з дня народження Головного отамана Холодноярської республіки у вересні-жовтні 1920 року Костя Пестушка Степового - Блакитного. З цієї нагоди група із півсотні кропивничан вирушила до його рідного села Ганнівки Петрівського району, аби долучитися до урочистих заходів із вшанування пам'яті отамана. Очолив екскурсію кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко.
     
     
    Під час поїздки кропивничани дізналися деталі життєпису провідника повстанців та перебіг антибільшовицького повстання 1920 року.
     
     
     
    - З травня по жовтень 1921 року курені Пестушка були непереможними. Його шанували не лише друзі, а й вороги. Зокрема, чекіст Борис Козельський, коли писав про потужний повстанський антибільшовицький рух на теренах України у 1920 році, зазначав, що було два великих центри цього руху: Холодний Яр і повстання Степової, або ж Олександрійської дивізії Костя Пестушка, - розповів Юрій Митрофаненко.
     
     
    По прибутті до Ганнівки до кропивничан приєдналися ганнівчани та криворожани. Разом з оркестром 3-го окремого полку спеціального призначення колона з близько 300 чоловік рушила до місця проведення урочистостей - пам'ятника Костеві Пестушку. У рамках урочистостей гості поклали квіти до пам'ятника. Пам'ять холодноярських повстанців вшанували хвилиною мовчання. Поминальну літургію за загиблими героями провів Єпископ Кіровоградський і Голованівський Марк.
     
     
    Після завершення офіційної частини гостей запросили до Ганнівської загальноосвітньої школи, де пройшов історико-музичний захід "Кость Пестушко. 120 років". 
     
    З вітальним словом до глядачів звернувся ініціатор заходу заступник голови Кіровоградської обласної ради Ігор Степура.
     
    - Шановне товариство, коли десять років тому в цьому селі відбулася перша науково-практична конференція, присвячена Костеві Пестушку, тоді було поставлено за мету показати мешканцям Ганнівки, що вони живуть на Батьківщині героя, а не бандита, як вони на той час вважали. Наше завдання - у тому, щоб після таких заходів, коли люди приїздитимуть у це село і питатимуть у місцевих: "Якому чоловікові цей пам'ятник?" - ніхто не сказав: "Він був бандитом", - зазначив Ігор Степура.
     
    Насамкінець екскурсантів пригостили козацьким кулішем та узваром. За словами Юрія Митрофаненка, незабаром планується ще одна екскурсія до Ганнівки.
     
     
    - 12 травня ми відзначатимемо річницю початку повстання Костя Пестушка. Є пропозиція організувати ще одну екскурсію на його Батьківщину. Тоді очікується краща погода, ніж зараз, і у нас буде змога побачити крім пам'ятника Пестушку кочубеївські штольні, де частково знімали фільм "Червоний", козацький хрест 18 століття Сави Самодриги. Тому стежте за новинами у соцмережах та долучайтеся, - запросив Юрій Митрофаненко.
     
    Наталя Нічишина
     
    Нагадаємо: Крути. Згадаймо всіх земляків