Усе про кір в Кіровоградській області

  • 11 лют. 2018 12:06
  • 1009
    • Новина Усе про кір в Кіровоградській області Ранкове місто. Кропивницький
     
    Наявність вакцин, географія захворюваності та хто може щеплюватися
                
     
    Станом на 24 січня на території Кіровоградської області було зафіксовано 10 випадків кору, з них чотири випадки серед дітей та шість — серед студентів, які привезли цю інфекцію з інших територій. Таку інформацію оприлюднив начальник департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олег Рибальченко. За даними обласного лабораторного центру, вже наступного дня, 25 січня, цей показник на території області зріс до 15 випадків.
     
    За географією випадки були зафіксовані: п’ятеро дітей та підлітків віком до 17 років з Гайворонського району; троє мешканців з м. Кропивницького (двоє дорослих та один підліток (студент); четверо мешканців Маловисківського району (двоє дорослих та двоє дітей); двоє дорослих з Кіровоградського району 
    (с. Аджамка) та один дорослий з Новоукраїнського району.
    Як зазначили у відомстві, що із 15 захворілих, дев’ятеро зовсім не мали профілактичних щеплень проти кору, а шестеро отримали тільки по одній дозі вакцини, що не відповідає календарю профілактичних щеплень.
    Під час прес–конференції Олег Рибальченко повідомив, відповідна ситуація не є критичною. Найефективнішим способом вберегтися від цього вірусу є щеплення. На Кіровоградщині, відповідно до календаря щеплень, вакцинації підлягають діти до 1 року та шестирічні.
     
    Цьогоріч на відміну від попередніх років вакцини для планових щеплень дітей є. У 2015 році їх катастрофічно не вистачало і також були масові відмови від щеплень проти кору, відповідно і відсоток вакцинації був низький. Щоб врятувати ситуацію, Міністерство охорони здоров’я торік оголосило кампанію з метою додаткової імунізації тих категорій дітей від одного до дев’яти років, які не отримали своєчасно щеплення.
     
    — Минулого року ми вдало провели щеплення цим категоріям, і в нас загалом відсоток вакцинації дітей першого року складав 95,8% та з шести років — 82%. Таким чином ми підняли прошарок імунізації серед дитячого населення на відповідний рівень. Загалом всі категорії, які на сьогодні не вакцинувалися, охоплені щепленням на 65,8%, а має бути понад 95%, — розповів посадовець. — Саме такий показник означатиме виконання плану та припинення розповсюдження інфекції кору, бо вакцинація  — це єдиний спосіб керування цією хворобою.
     
    Олег Рибальченко додав, станом на сьогодні в області є дві тисячі вакцин, які були отримані за рахунок перерозподілу минулого року з інших територій. Отримані ампули розповсюджуватимуться на території області відповідно до плану вакцинації дітей першого та шостого років життя.
     
    — Протягом місяця ми ще отримаємо три тисячі доз. Протягом року плануємо прищепити 44 тисячі осіб. Отримають препарати всі території без винятку, в тому числі і місто Кропивницький. Щеплюватимуться відповідно до пропорцій заявлених дітей першого та шостого років життя, які підлягають плановій вакцинації на цей місяць. Діти від 9 до 18 років вакцинуватимуться в рамках додаткової імунізації під час забезпечення додаткового траншу вакцин, — розповів Олег Рибальченко.
    Завершуючи питання імунізації, посадовець зазначив: отриманих двох тисяч вакцин вистачить до кінця місяця. Далі область має отримати вакцини з перерахунку залишків з інших територій. Усі препарати бельгійського виробництва.
     
    Дмитро Семенюк