Без серпа й молота. Коли міськрада Кропивницького позбавиться відголосків радянщини?

  • 8 лют. 2018 12:30
  • 1612
    • Новина Без серпа й молота. Коли міськрада Кропивницького позбавиться відголосків радянщини? Ранкове місто. Кропивницький
        
    22 січня топонімічна комісія міської ради Кропивницького ухвалила рішення демонтувати з колон її будівлі радянські символи: зірки, серпи й молоти. Відповідне звернення було адресовано управлінню архітектури та капітального будівництва. Попри це, на «будинку з колонами» й досі красується цей символ комуністичної влади. Ми розпитали містян, що вони думають з цього приводу. За результатами  анонімного опитування думки розділилися. 
     
    Дехто вважає, що серп і молот — лише частина історії:
    — Мені здається, не варто демонтувати, адже це наша історія. Того, що було, не позбудешся, це потрібно знати. Слід робити висновки з того, що було раніше, а руйнувати архітектурні пам’ятки, якими б вони не були: чи то комуністична пам’ятка, чи будь–яка інша, не треба.
     
    — Ця емблема робітників і селян — символ заклику до праці. Адже раніше жали жито, пшеницю серпами. Зараз уже інші часи, можливо, зараз змінюється девіз молоді. Проте я не вбачаю нічого поганого у цьому символі, його можна залишити, адже він надихає людей на працю.
     
    — Це все–таки історія нашого міста. Зараз, звісно, інші обставини, але історія завжди лишається історією. Її повинні знати і наші діти, й онуки, і нове покоління.
     
     
    На думку інших громадян, позбуватися символа тоталітарної влади потрібно негайно:
     
    — Я вважаю, що варто. Це минуле життя, яке нікому не потрібне. Воно нічого доброго нам не принесло. Слід, навпаки, покращувати життя, а не чіплятися за якісь таблички. Це по–перше. А по–друге, у плані виховання треба позбуватися серпів і молотів, бо під ними ці люди (ред.: комуністи) тільки вбивали.
     
    — Ми живемо в новій країні, і не потрібно бути самим старими. Можна ж створювати щось нове.
     
    — Звісно, треба. Потрібно робити усе, щоб більше розвиватися. Адже ми йдемо в Європу.
     
    Є й ті, хто гадає, що займатися знесенням пам’яток нині не на часі:
     
    — Я гадаю, спершу нам варто зробити якісні дороги й зупинки, а вже потім братися за такі справи.
     
    На думку кандидата історичних наук Юрія Митрофаненка, вирішальним аргументом у цій дискусії має стати Закон України.
     
    — Є закон про декомунізацію. Якщо серп і молот — наша історія, за такою логікою, навіщо було прибирати свастику в Німеччині після нацистської окупації? Скажу навіть не як історик, а як законослухняний громадянин: усі символи комунізму мають бути демонтовані. Наше завдання не обговорювати закон, а виконувати його. Інша справа — що на міськраді серп і молот висять високо над землею, і я не вважаю, що варто ризикувати життям людей, які туди полізуть їх знімати. Це буде зроблено однозначно, однак для мене як активного прихильника декомунізації більш принциповим є перейменування Кіровоградської області та Кіровоградського району, — зазначив Юрій Митрофаненко.
     
    То коли ж закон буде виконано? У міськраді на це запитання чіткої відповіді не дають, однак запевняють: декомунізація відбудеться.
     
    — Існують певні технічні нюанси. Перші півроку з моменту виходу закону про декомунізацію увага була зосереджена на перейменуванні вулиць, парків, скверів. До пам’ятників, бюстів, меморіальних дощок руки дійшли трохи пізніше. На останньому засіданні топонімічної комісії було вирішено звернутися до управління архітектури з проханням створити робочу групу, яка обрахує кошторис та розгляне варіанти демонтажу комуністичних знаків на будівлі міськради без порушення архітектурного ансамблю. Адже це приміщення є пам’яткою архітектури, його слід утримувати в належному стані. Важко сказати, скільки часу на це знадобиться. Оскільки громадськість постійно це питання порушує, його буде розглянуто якнайшвидше, — прокоментував начальник відділу з питань внутрішньої політики міської ради міста Кропивницького Сергій Запорожан.
     
    Наталя Нічишина 
     
    Нагадаємо: Чи стане Кропивницький україномовним?