"Железний Фелікс" переїхав до художнього музею

  • 6 лют. 2018 12:21
  • 1091
    • Новина «Железний Фелікс» переїхав до художнього музею Ранкове місто. Кропивницький
     
    Фондове зібрання Кіровоградського обласного художнього музею поповнилось новим цікавим, з історичної точки зору, експонатом. Про це на ФБ пише науковий співробітник музею Ганна Осіпова.
     
    "Фондове зібрання Кіровоградського обласного художнього музею поповнилось новим цікавим, з історичної точки зору, експонатом – портретом сумнозвісного «червоного інквізитора» Фелікса Дзержинського.
     
    Цю картину, написану орієнтовно в середині минулого століття,  передали до фондів музею наші колеги з обласної бібліотеки для юнацтва імені Євгена Маланюка. В рамках декомунізації, яка наразі триває в нашій країні, саме музейним закладам надається унікальна можливість зберігати та презентувати мистецтво дорадянської, радянської та сучасної епохи, оцінюючи їх із позиції об’єктивного історизму. І хоча полотно із зображенням «головного чекіста» країни Рад знаходиться в незадовільному стані та потребує проведення певного ряду консерваційних та реставраційних заходів, воно стане гарною наочною складовою вивчення історії створення Радянської тоталітарної держави та особистостей, які своєю діяльністю впроваджували в дію комуністичний тоталітарний режим.
     
    Дякуємо нашим колегам за своєрідний дарунок, а для інших установ та організацій – це чудовий приклад долучитися до процесу декомунізації, поповнивши одночасно таким чином скарбницю мистецької перлини нашого краю", - йдеться у повідомленні.
     
     
    Нагадаємо: Директорка художнього музею відшукала у Бельгії могилу художника Івана Похітонова