Довгоочікуваний крок зроблено: Громади готуються до процесу передачі землі у власність ОТГ

  • 5 лют. 2018 15:32
  • 1327
    • Новина Довгоочікуваний крок зроблено: Громади готуються до процесу передачі землі у власність ОТГ Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Про необхідність передачі земель за межами населених пунктів у розпорядження ОТГ говорили протягом двох останніх років. Обговорювались різні алгоритми і  можливості.  Зрештою  Уряд  ухвалив  розпорядження “Про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад ”. Держгеокадастру доручено забезпечити формування земельних ділянок шляхом проведення їх інвентаризації та передати у комунальні власність ОТГ.
     
    Консолідовану позицію органів місцевого самоврядування на засіданні Уряду представляв Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. У своєму виступі він зауважив: «Асоціація міст України вітає це рішення Уряду. АМУ послідовно і наполегливо відстоювала позицію щодо необхідності передачі земель поза межами населених пунктів об’єднаним громадам, що забезпечить наповнення бюджетів ОТГ та сприятиме їх просторовому розвитку»
     
    Коментуючи значення ухвали Уряду Ярослав Рабошук,  директор Аналітичного центру АМУ відзначив: 
    «Управління земельними ресурсами – це саме ті повноваження, які мають здійснюватися на місцях. По-перше, територіальні громади зацікавлені у своєму розвитку, вони найкраще знають, як планувати його і для цього їм потрібна територія. І по-друге, територіальні громади зацікавлені у надходженнях до своїх бюджетів, за рахунок яких вони будуть розвивати свою інфраструктуру – дороги, площі, парки, дитячі садочки, школи. Для цього потрібен ресурс. Цей ресурс можна отримати за рахунок плати за землю. Саме тоді територіальна громада, правильно спланувавши свою територію, облікувавши всіх землекористувачів, взявши відповідну плату за землю, зможе впливати на розвиток інвестицій» 
     
    Вікторія Нижник, консультант з юридичних питань Офісу реформ Кіровоградського РВ АМУ, коментуючи ухвалу Урядом довгоочікуваного документу зазначила: 
     
    «Планується, що передача земель ОТГ буде здійснюватися за відповідним алгоритмом. Перш за все громади Кіровоградщини мають підготувати та подати клопотання від ОТГ до Управління Держгеокадастру щодо проведення інвентаризації земель, що не були передані в користування. Загалом, децентралізація земельних відносин допоможе побороти корупцію в цій сфері".
     
     "Розпорядження КМУ "Про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об'єднаних територіальних громад"  не лише позитивно вплине на економічний розвиток ОТГ і наповнення місцевих бюджетів. Воно дозволить викоренити тіньові схеми продажу землі та проблеми з рейдерським захопленням земельних ділянок, які дотепер могли мати місце. До того ж, завдяки земельним ділянкам, що знаходяться за межами громад, з'явиться можливість вирішити ще одне актуальне питання, а саме - проблему з житлом для учасників АТО"»
     
    Держгеокадастр вже створив спеціальний сайт http://otg.land.gov.ua, на якому буде відображена вся інформація щодо передачі земель ОТГ.
     
    Працює також гаряча лінія з питань передачі земель з державної власності у власність громад (0800-502-528).
    Планується, що перша передача земель державної власності за межами населеного пункту відбудеться у березні 2018 року.
     
     
    Валентина Остапчук, консультант з питань комунікації Кіровоградьського РВ АМУ