Дніпро Кіровоград: Довідка про те, що ти не слон, для водоканалу

  • 31 січ. 2018 17:10
  • 2453
    • Новина Дніпро Кіровоград: Довідка про те, що ти не слон, для водоканалу Ранкове місто. Кропивницький
                    
    Довідка про те, що ти не слон, для водоканалу
     
    Впевнений, кожен читач зрозумів, що далі мова піде не про такий у буквальному сенсі документ. Втім, наберімося терпіння і читаймо далі.
     
    З особистого досвіду. У моїй, точніше нашій, квартир  зареєстровані (прописані) я,  дружина, дочка і син, але син тимчасово проживає в Одесі. Причому ми з дружиною маємо 50–відсоткову пільгову знижку на послугу з водозабезпечення. Разом з тим за дочку та сина я сплачую щомісячно повну вартість згідно з показаннями лічильника і відповідним тарифом. Щодо оплати, точніше несплати, за послуги задля тимчасово не проживаючих  членів сім’ї  чинне законодавство говорить таке.
     
    Закон України «Про житлово–комунальні послуги», ст. 20: 
     1. Споживач має право: 
    6) на несплату вартості житлово–комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім’ї при відповідному документальному оформленні, а також за період фактичної відсутності житлово–комунальних послуг, визначених договором у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
    Частина перша п. 29 Правил з водозабезпечення, затверджених постановою КМ України від 21.07.2005 №630. Споживач має право на: 1)  зменшення розміру плати у разі: тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім’ї на підставі письмової заяви споживача та офіційного документа, що підтверджує його/їх відсутність (довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання).
    Тут же, у п. 32 «Виконавець зобов’язаний», зазначено: 14) зменшувати розмір плати за послуги у разі тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім’ї на підставі його письмової заяви та офіційного документа, що підтверджує його/їх відсутність (довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання).
    Окрім того, у п. 19 Типового договору, затвердженого згаданою вище постановою КМУ від 21.07.2005 №630, майже слово в слово підтверджується, що виконавець зобов’язаний: 14) зменшувати розмір плати за послуги у разі тимчасової вiдсутностi споживача та/або членів його сім’ї на пiдставi письмової заяви та офіційного документа, що підтверджує його/їх вiдсутнiсть (довiдка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, вiдбування покарання).
    Слід звернути увагу, що дуже важливо, надання (витребування) будь–яких інших довідок, окрім офіційного документа, який підтверджує тимчасову відсутність (не проживання) члена сім’ї, у даному випадку, нині чинне законодавство НЕ ВИМАГАЄ. 
     
    21.12.2017 р. особисто приношу до адмінвідділу Кіровоградського ВКГ заяву щодо зменшення розміру сплати за послуги водозабезпечення у 2017 році з доданням оригіналу офіційного документа — довідки з місця тимчасового проживання мого сина в період з 01.01.2017 по 19.12.2017, завіреної відповідною печаткою. До того ж додаю ксерокопію довідки ЖЕО, яка була надана мною до абонвідділу ще у січні 2017 р.
    з чітким переліком усіх зареєстрованих у квартирі осіб з позначенням, що син фактично не проживає.
     
    Не зловживатиму увагою читача, опускаю перипетії зі штучно створеними перепонами, всупереч норм законодавства, щоб не прийняти від мене ці документи. Не вважаю за доцільне також переказувати зміст мого листа–обурення з цього приводу на адресу керівника ОКВП «Дніпро–Кіровоград» пана Ілика Р.І. Зазначу лише, що 09.01.2018р. мав «щасливу» можливість телефонного спілкування з двома посадовими особами цього підприємства (за їх ініціативою). Якщо коротко, то вони вимагали від мене надати ще одну довідку від ЖЕО про кількість мешканців квартири, зареєстрованих протягом 2017 року. Мені стала цікава офіційна, письмова відповідь керівництва ОКВП «Дніпро–Кіровоград». І  я  її таки дочекався. 
     
    Виявляється, керівництво комунального підприємства «висмоктало» вимогу про надання «офіційного документа про кількість мешканців, зареєстрованих у квартирі в період, за яким споживач просить провести перерахунок» з п.22 зазначених Правил, який, зокрема, наголошує: «У разі встановлення квартирних засобів обліку їх показання розподіляються пропорційно кількості мешканців квартири. Пільги споживачам з оплати послуг надаються на частку, отриману після такого розподілу, за фактичними витратами, але не вище нормативів (норм) споживання, визначених законодавством». Ну, і де тут вимога про надання якоїсь додаткової довідки про кількість мешканців, зареєстрованих у квартирі? Усі дані про склад сім’ї ви маєте в договорі. До речі, зміст чинного договору водоканалу з населенням підготовлено з численними порушеннями законодавства. Але це окрема тема, до якої я обов’язково повернусь. Більш того, на початку року з моєї ініціативи водоканалу надано додаткову довідку, що син зареєстрований та не проживає, а зараз надано довідку, що він був тимчасово відсутній фактично цілий рік. То невже так важко розподілити та вичислити частку рік відсутньої людини? Та ні, окрім наданої довідки про тимчасову відсутність (проживання протягом року особи в Одесі), водоканал вимагає додатково ще одну довідку про наявність присутності/відсутності В ТОЙ ЖЕ ЧАС тієї ж особи тут, у Кропивницькому. До того ж непередбачену законодавством, така собі «забаганка», а юридичною мовою — самоправство. Іншими словами, від мене вимагають підтвердити, що мій син не Фігаро. То чим же така довідка відрізняється від тієї, що у заголовку?
     
    Леонід Бобров  
     
    Нагадаємо: Як студенти з Індонезії та Туреччині відкривають для себе Кропивницький