Кропивницький історик: Які наслідки мав бій під Крутами у 1918 році? (ВІДЕО)

  • 29 січ. 2018 09:16
  • 1532
    • Новина Кропивницький історик: Які наслідки мав бій під Крутами у 1918 році? (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький


    У Кіровоградському художному музеї кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко зачитав публичну лекцію про героїчний бій українських вояків під станцією Крути.

    У Кропивницькому є вулиця, названа на честь Шульгіних (бувша Калініна). Серед хлопців, які брали участь у цьому бою, був і наш земляк Володимир Шульгін, якому на той час виповнилось 23 роки. Його рідний брат, Олександр Шульгін, очолював секретаріат закордонних справ.


    Як виявляється, насправді бій під станцією Крути стався 30 січня 1918 р., а не 29. На той момент армія УНР налічувала 90 тисяч чоловік, а дійсно боєздатною було лише 20 тисяч.

    Склалася така ситуація, що Київ нікому було захищати від більшовиків, отже український уряд попросив хлопців, юнаків військової школи імені Богдана Хмельницького, які були добровольцями, стати на захист столиці. Під час бою по залізній дорозі рухалась платформа з кулеметом, який прикривав українських вояків своїм вогнем. Бій тривав з девятої ранку до самого вечора. Наші хлопці втратили біля  50 -100 чоловік, червоноармійців було знищено чоловік 400-500.


    Увечері, у цілковитій темряві, під час відступу одна чота заблукала і помилково вийшла на станцію, котра вже була охоплена московськими червоногвардійцями.  
    28 кадетів потрапили у полон, серед яких був і наш земляк Володимир Шульгін з Єлисаветграду. Офіцерів відразу розстріляли, а студентів і гімназистів через добу знищили. Хлопці були поховані на Аскольдовій могилі, а потім перепоховані на Байковому кладовищі, серед них і наш земляк Володимир Шульгін.


    Бій під Крутами мав позитивні наслідки:  крутяни фактично затримали більшовиків не на один день, а на цілий тиждень.  Завдяки тому, що хлопці під Крутами затримали ворога, з’явилася змога нашим дипломатам підписати вигідну міжнародну угоду у Брест–Литовську. Дуже багато крутянців продовжили боротьбу у визвольних боях і писали спогади про ці події.

    Нагадаємо: У Кропивницькому до дня Героїв Крут організовується марш

    Нагадаємо: Крути. Якими міфами обросла боротьба українців проти більшовиків