Кір під контролем? Про ситуацію із захворюваністю на кір у Кропивницькому

  • 28 січ. 2018 11:09
  • 1172
    • Новина Кір під контролем? Про ситуацію із захворюваністю на кір у Кропивницькому Ранкове місто. Кропивницький
     
    Про ситуацію із захворюваністю на кір у Кропивницькому, наявність вакцин та місця, де можна вакцинуватися
                   
     
    Як у минулому, так і в нинішньому році рівень захворюваності на кір не перевищує нормативних епідеміологічних показників. Про це під час прес–конференції повідомила керівниця управління охорони здоров’я міської ради у Кропивницькому Оксана Макарук.
     
    За її словами, торік у Кропивницькому було зареєстровано п’ять випадків, а цьогоріч лише один лабораторно підтверджений випадок (у студента з Києва) та у двох випадках є підозра на кір. 
     
    Як вберегтися від захворювання? Очільниця медицини пояснила, що найкращим способом є вакцинація.
     
    — Найдієвішим способом збереження від захворювання є щеплення. Діток починають щеплювати до одного року. Перше щеплення проводиться від двох до шести місяців та наступне в шість років. Також вакцинується і доросле населення. Протипоказанням є лише незадовільний стан здоров’я, а інших протипоказань немає, — сказала вона.
    За інформацією Оксани Макарук, щеплення у Кропивницькому проводиться за рахунок вакцин, які місто отримало централізовано від Міністерства охорони здоров’я. Ці вакцини з 2017 року ще в наявності, але потроху закінчуються. Причин для паніки немає, оскільки наступного тижня департамент охорони здоров’я Кіровоградської ОДА очікує її поставку. 
     
    Щодо статистики, то минулого року в Кропивницькому було проведено майже 10 тисяч щеплень серед дітей та дорослих. На початку цього року дітей вакцинують залишками торішніх вакцин. 
     
    — У першій половині січня було вакциновано 159 дітей. Це якісні вакцини бельгійського виробництва. В закладах охорони здоров’я для діток вакцина розповсюджується безкоштовно, а дорослим її треба придбати самостійно в аптеці. Коштує від 260 до 300 гривень залежно від аптеки, — розповіла Оксана Макарук.
     
     
    Очільниця управління охорони здоров’я зазначила, щеплення можна зробити в закладах первинної ланки обслуговування (амбулаторії тощо). Звертайтеся до лікаря–педіатра або до сімейного лікаря.
     
    Дмитро Семенюк