Чи варто демонтувати комуністичні символи на будівлі кропивницької міськради? Думки громадян (ВІДЕО)

  • 26 січ. 2018 11:10
  • 1763
    • Новина Чи варто демонтувати комуністичні символи на будівлі кропивницької міськради? Думки громадян (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький

    В Україні триває декомунізація. Відповідно до закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", демонтажеві підлягають "прапори, символи, зображення або інша атрибутика, в яких відтворюється поєднання серпа та молота". 

     
    Особливе обурення у кропивничан викликають серпи і молоти на колонах будівлі міської ради. Попри це, на "будинку з колонами" досі красується цей символ комуністичної влади. Ми опитали містян, що вони думають з цього приводу. За результатами опитування, їхні думки розділилися. Далі - у відео.
     
    На думку кандидата історичних наук Юрія Митрофаненка, вирішальним аргументом в цій дискусії має стати Закон України.
     
    - Є закон про декомунізацію. Що тут ще можна сказати. Якщо серп і молот - наша історія, за такою логікою, навіщо було прибирати свастику в Німеччині після нацистської окупації? Скажу навіть не як історик, а як законослухняний громадянин: усі символи комунізму мають бути демонтовані. Наше завдання не обговорювати закон, а виконувати його, - вважає Юрій Митрофаненко.
     
    - На останньому засіданні топонімічної комісії було порушене питання про демонтаж символів на будівлі міської ради. У процесі обговорення було вирішено звернутися до управління архітектури з проханням створити робочу групу, яка обрахує кошторис та розгляне варіанти демонтажу без порушення архітектурного ансамблю. Адже це приміщення є пам'яткою архітектури, його слід підтримувати у належному стані. Важко сказати, скільки часу на це знадобиться. Оскільки громадськість постійно це питання порушує, воно буде розглянуте якнайшвидше, - прокоментував начальник відділу з питань внутрішньої політики міської ради міста Кропивницького Сергій Запорожан.
     
    Наталя Нічишина
     
     
    Нагадаємо: Чи стане Кропивницький україномовним?