У Кропивницькому через конфлікт із сусідами літній жінці довелося взимку мерзнути у власній оселі

  • 24 січ. 2018 15:05
  • 1134
    • Новина У Кропивницькому через конфлікт із сусідами літній жінці довелося взимку мерзнути у власній оселі Ранкове місто. Кропивницький
    Дві зими без тепла 
     
         Через відмову нового сусіда пустити до оселі комунальників кропивничанці Тетяні Клеві довелось дві зими провести без тепла. Окрім звернень до сусіда, жінка також просила підключити централізоване опалення комунальників. Вони всіляко прохали нового власника дореволюційної квартири, але питання довелось вирішувати через суд, який триває і досі. Жінка весь цей час або мерзла, або шукала притулку в лікарні. 
     
    — В нас було опалення близько сорока років. Пропало воно тоді, коли сусід придбав квартиру. Потім він перекрив засувки. Зараз доводиться грітися електричним опаленням або газовою конфоркою. Взимку живу в лікарні, бо це приміщення опалювати важко. Спати доводиться в теплому одязі. ЖЕК із власником судиться. Той не пускає їх до квартири. На гарячій лінії мене посилають до комунальників, а вони розповідають, що справа у суді. Грошей провести індивідуальне опалення в мене немає. Пенсію я отримую в розмірі 1600 гривень, і більша частина цих коштів йде на ліки. Торік я отримала запалення легень. Щойно вилікувалась і майже одразу захворіла на грип, — розповіла постраждала від конфлікту Тетяна Клева. 
     
    Вирішити проблему жінки взялися кропивницькі журналісти. З камерами й диктофонами вони прийшли до старенької та побачили ситуацію на власні очі. Пізніше до зустрічі приєднався секретар міської ради Андрій Табалов. Він поінформував, що жінка з проблемою до нього зверталась і він направив це питання до спеціалістів ЖКГ. На зустрічі посадовець пообіцяв, що цього разу не скидатиме роботу на плечі комунальників, а особисто домовиться з власником квартири про надання спеціалістам доступу. Також під час зустрічі він запропонував жінці перевестись на автономне опалення за програмою міської ради, де вона отримає компенсацію від міста у розмірі 85%. 
    Начальниця ЖЕО №2 Любов Марченко пояснила: для підключення тепла потрібно менше години. Проблема лише в недоступності до приміщення  квартири сусіда, де знаходяться комунікації. 
     
    — Все, що нам треба, — це зайти до квартири та підключити централізоване опалення. Після цього людина зможе користуватися опаленням. У 2016 році, коли ми прийшли вмикати опалення, власник нам відмовив у доступі до квартири з комунікаціями для виконання зазначених робіт, мотивуючи це тим, що це його власність і він туди нікого не пускає. Ми направляли письмові прохання та неодноразово просили про доступ, проте нам  відмовили, і ми були вимушені в грудні 2016 року звернутися до суду. Судова тяганина триває й досі, — пояснила комунальниця. — Ми повинні зайти до квартири та оглянути запірну арматуру. Якщо вона у справному стані, тоді її треба відкрити і опалення надійде. 
     
     
    Начальник управління цивільного захисту населення та надзвичайних ситуацій Сергій Коваленко розповів, у неопалюваних приміщеннях квартири температурний режим не відповідає санітарним нормам.
     
    — У прохідній квартирі через те, що був увімкнений електрообігрівач, температура становила 20 градусів, а у кімнаті, яка не оплювалась, 16 градусів. Нормальний температурний режим, що сприятиме нормальним умовам життя, становить від 18 градусів, — запевнив посадовець.
     
    Під час зустрічі із журналістами комунальники також повідомили, що сусідня квартира в 2015 році була придбана на торгах. Тривалий час вона перебувала в заставі у банку. Як з’ясувалося, власником є заступник начальника ГТ управління юстиції Кіровоградщини.  В коментарі журналістам власник помешкання Олег Потьомкін пояснив, у квартирі не проживає та з ситуацією знайомий частково. 
     
     
    — Я за цією адресою не мешкаю і останнім часом із комунальниками не зустрічався. Мені повідомили про проблему і я надам доступ. ЖЕО звернулося до мене з позовом щодо примусового входження до квартири. Я попросив їх надати документи, що в моїй квартирі ці засувки наявні, але паперів я не отримав. Якщо проблема в підключенні опалення пов’язана зі мною, то я сприятиму її вирішенню, — запевнив Олег Потьомкін.
     
    Зазначимо, станом на 13–ту  годину 18 січня власник квартири виконав обіцяне та надав доступ до квартири. Комунальники пустили по трубах помешкання жінки теплоносій.
     
    Дмитро Семенюк   
      
     
    Нагада'мо: У Кропивницькому деякі будинки відключені від тепла